Followers

Monday, July 23, 2012

cerita ramadhan kami

  salam semua,

selamat berpuasa :) minta maaf segala salah & silap sepanjang sy berblogging :)

nak cerita kejadian sehari sebelum puasa (jumaat), dlm kol 7am camtu tetiba tgk syok nak potong lori tetiba dgr bunyi pelepappelepap...ehh kuatnya bunyi lori tu ahahaha dasarrr..pastu rasa x sedap hati, buka tingkap bunyi makin kuat...ah sudah, rupanya en alza punya bunyi... terus nyalakan lampu kecemasan berenti tepi gutrie hiway... terus kol hero, mujur dia belum lalu hi way pasal dia p buh minyak dulu. dalam 10-15min gak la tggu en abu, nak kol peronda lebuhraya tatau plak nombor pastu x rasa cam nak panik sgt pasal en abu ada kt sini, klu dia o/station baru ai gelabah...miahahaha lepas ni kena simpan semua no2 kecemasan oh ya gara2 kedia tayar lmbt buka, maka kami laki bini telah EL hari jumaat tu...hihihi

 
ni dia tayar yg pecah tu.. nasib baik masa tu x bawa laju dlm 60km/sj jer gambar tepi jln & xtvt en abu menukar tayar mmg xde la, pasal saya jadi gadis litar pg2 buta tu ngan pakai jubah nya..haiiihyahhhhhhhhh! lg pun kenderaan lalu-lalang sgt ler laju, seriau je takut depa x perasan km..dah ler tayar belah kanan yg pecah.. klu belah kiri ok lg kan..



paku pontianak sapa plak la yg kena kt tayar kereta ni.. panjang ko.. tu yg tayar bleh pecah...

comel kan tayar ganti alza? sebenarnya benci tgk tayar ni kecik bebenar mmg kelebaran tyr ni separuh je tyr asal, bukan bleh bw jauh pun ni just utk kecemasan utk ke kedai tayar berhampiran...haiih kopak duit kena beli tayar plak dah... dugaan betul, insya-Allah dpt rezeki lain nanti :) amin oh ya mlm tu hantar cik annur ke trial class utk biola, tu nanti saya cerita lain :)

sabtu berjalan dgn lancar, 1st day puasa berbuka dgn acu & milla, menu ayam masak merah, acar timun, tempoyak ikan keli, murtabak & agar2 santan + air tebu. al-hamdulillah sukses!

ahad, semalam x de plan p mana, sekali kol 12.30 tghari org kg kol bgtau mak njang sy x sedarkan diri, terus la masing2 berdesup bersiap nk blk raub..sakit demam bukan bleh jangkakan...rupanya nya mak njang hypo...sian dia, dah tuakan, mkn time berbuka & bersahur bukan selera pun...tu yg kena camtu, 

cik annur smlm puasa x makan, pasal mama dia suh dia  minum susu dlm kol 1 ptg camtu pasal nk blk raubkan, takut dia lapo pastu meragam plak.. suh makan xmo dia... lepak2 kt spetal dlm kol 4ptg blk umah maktok , ptg dlm kol 6 siap2 nak p param sekali berlaku la tragedi ramadhan..hehehe 

 nk cerita pun malas dah.. ermm yg penting 2 kali budak tu langgar gesel kereta kami! makanya, buat la laporan di balai polis trafik caw raub... gaduh2 pun xguna, dah la bulan posa, kering air liurkan.. klu di dapati kami bersalah kena la byr denda nanti, kalau dia salah dia la kena denda, polis akan maklumkan kemudian... yg pasti kereta dia xde cedera apa pun..kereta km yg nampak kesan nya... nak claim insurance pun xbleh pasal kerosakan kurang dari rm500 ... jadi bila dpt gaji ni ai nk beli la coupon etc hahahaha polish la sket2 kut kesan tu hilang... 

hasil geselan kali ke-2 oleh pemandu "berhemah" itu! kesan geselan pertama lupa nk amik gambo plak... tp x teruk sgt pun..yg ke dua ni dalam sket, pasal ada kemek2 sket..mmg kuang ajo betulkan pemandu "berhemah" tu! eeeeeeeeee stress!



repot polis yg kami buat ptg semalam. korang bleh baca & nilai sendiri apa yg jadi pada kami.. klu pemandu tu bertimbang rasa, rasa saya benda cam ni tidak akan terjadi, pasal dia fikir dia org raub! tempat lahir dia, tanah tumpah darah dia, hahaha ni lah jadinya... dia tatau ke ai pun org raub okeh!smlm elok smpi umah dari balai polis trafik, basuh tgn je azan magrib dari surau pun kedengaran, al-hamdulillah siap2 magrib dlm kol 9 gak la kami bertolak blk ke shah alam dlm kol 11 mlm sampai... repot tu polis yg taip, ayat mmg standard gitu hahaha lawakkan klu baca semula..skema betul!

ni plak kisah hari ini,  puasa day -3 smlm masa nak berbuka dpt sms, bgtau isteri kepada peg opis TDM telah meninggal dunia :( al-hamdulillah pagi ni dpt peluang ziarah arwah .... semoga Allah ditempatkan dikalangan org yg beriman... arwah selamat dikebumikan lbh kurang jam 9.20pg tadi .




5 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

1st nak komen pasal tayar, mujur la sue tak laju bahaya betul la, kalo jalan motor, mmg ada yang sengaja tabur paku nak bagi tayar motor pancit,

2 sedapnya menu berbuka posa, sama cam menu kita je ayam masak merah...

3 moga mak anjang sue sihat2 hendaknya lepas ni...

4 Sian cik annur kena berbuka mamanya suruh minum susu, tak pe janji daat gak dia posa 1/2 day...permulaan yang bagus...

5 mmg mereng tol la orang yang langgar kete sue tu, camne dia dah berhenti kat bus stop tu, then jalan balik leh plak dia gesel kete sue lagi sekali, mmg blh mendatangkan marah, pemnadunya lelaki ke pompan?langsung tak bertimbang rasa & rasa bersalah langsung

6 semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...Aammiinn....

Selamat berpuasa sue...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

cop2 nak tanya la, ayat laporan polis tu, En.polis yang taip sendiri ke atau pengadu kena taip sendiri?

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

dah agak dah betul la tekaan kita tu, dua tiga kali baca nak bagi paham ayat en.polis tu...nape ayatnya camtu ek, yang taip tu polis dolu2 ke ek?

abahsofea said...

banyak betul dugaan ko sue..sabor je laaa

fikir positif: mungkin abang abu nak gantikan alza dengan estima barangkali :)

the legend said...

ermmm bahay jugak tu kalau tayar keta pecah di tengah jalan...

dugaan nak dapat bonus la tu kot... hehehehehee

Related Posts with Thumbnails