Followers

Tuesday, July 31, 2012

D' Arab Cafe


sabtu lepas km blk raub, buka posa ramai ngan family raub. pastu hari ahad kami ke kubur abah. tanam pokok baru & bersihkan kubur.. al-hamdulillah dah lawa dah... bersih jer. lepas tu jenguk mak njang (adik abah)... p jenguk dusun, petai lg seminggu dua bleh petik dah :) sukerrrrrrrrr pastu pokok rambutan semua baru berbunga... klu xde monyet insya-Allah byk la hasil tahun ni.

siap semua km terus blk sini semula. dah bgtau siap kt en somi yg ai ngan mak tok penat x mo masak. pastu ajak dia berbuka posa kt luar...yg paling hampir & nampak cam best ialah di D' Arab Cafe  kedai ni dekat je ngan umah dlm 5 min sampaila. kami booked dulu. tokei kedai cadangkan kami amik combo utk 3 org mkn..kami pun oklah kan..rega pun ok..cam kami amik ni chicken roasted + lamb dan juga dpt air sirap RM33... ok sgt ler tu kan..

 
sampai je nasi ni terkejut kami.. hahaha x sangka besar benar pinggan ni, ngan org blkg meja kami pun sama naik terkejut. maklumla kami x pernah p pun kedia ni, selalu dok beli yg utk sorang makan pastu tapau je pun hihihi. 

budak bertuah ni makan byk, hehe kalah org yg puasa dia punya portion makan, tp nasi je la. ayam mmg dia reject awal2 lagi.. lamb tu dia makan, buh dlm roti yg lapik lauk tu... mmg puas hati la bawak budak annur makan kt sini.

kami order air tambahan iaitu air delima & air apatah dlm botol tu, perisa stoberi. dan nasi adalah tak habis, syg betul ... ermmm len kali klu p lagi kena bawa acu & milla sama... tah abeh ke tdk gak tu..





 

Friday, July 27, 2012

free violin lessons


jumaat sehari sebelum puasa ari tu kami bawa annur ke kelas biola, kelas percuma ni mmg diberikan oleh pusat perkembangan minda yg kami pergi ni, kita boleh pilih nak ambil kelas apa mengikut minat anak kita ..bukan apa, kasi dia berani sket bila berhadapan org.. annur ni ikut mood sket, cikgu2 kt sana kata bleh try kelas drama tp cam ermm rasa nanti annur bleh berdrama xde suara je kot.. wakakaka tanya kelas art xde la plak.. saja suka2 kasi dia bergaul ngan kawan2 lain jugak... annur klu kena gaya sgt la friendly kdg2 mmg sampai sudah x bckp ngan org, pastu selalu la kena cubit ngan kawan, kena tolak la, dia ni jenis takut2 so la ni km nak tlg dia bina keyakinan diri, jenuh dah ajar dia balas semula kalau org buat dia hahaha... harap2 annur ok la nanti kan... thn depan nak masuk darjah 1 dah... ni dok lembik x tentu pasal lg.. ngan mama, ayah & mak tok bukan main berani dia bab menjawab ni..klu ngan mama & ayah buat dia marah selamber je dia cubit kami, tp ngan kawan2..ermmm menikus! 

Annur cam berminat lepas mengikuti trial class ni, tp mak pak dia belum daftar pun lagi pasal nak kasi cik annur fikir betul2... lg pun la ni bulan posa apa2 pun tggu lepas raya la klu dia masih nak p kelas biola ni tp dlm hati ni dok risau gak kang dah daftar suma, beli biola seketul dia buat perangai x mo p kelas ni camne? hahaha bukan murah biola ni iskhhh tgklah camne klu dia buat perangai mama "cium" ketat2 miahahaha jaga2lah kamo wahai anakku!

 annur kata syok tp lenguh dagu dia nk kepit biola

sebenarnya dah lama dia nak join kelas biola ni, tp mama & ayah cam malas nk p carikan tempat... ni semua pengaruh tibi lah... dia dok berangan nak main biola gak... ok lah kut cikgu pun kata biola lbh senang daripada gitar & piono, biola ada 4 tali jer.. hihihi 

 
 cikgu tgh ajar nak gesek biola

masa ni cik annur tgh blajar nk kuatkan dan perlahankan bunyi bila gesek biola


ada la buat video time dia gesek tu, ok gak la, ada nada tinggi rendahnya tpppppppppppppp video tu hilang plakkkkkkkk eee geram betul... layan gambo je la






Wednesday, July 25, 2012

bila hidup berjiran


 dugaan hidup berjiran.. Ya Allah sabar & tabahkanlah hati aku. aku nk buang perasaan marah, sakit hati, benci aku pada jiran aku. sakit sgt2 rasanya perasaan ini. satu hari nanti kalau aku dah sedia aku akan ceritakan betapa "baiknya" jiran aku. pagi ni aku sedikit lega kerana dpt memberitahu kepada AJK kawasan perumahan aku apa-apa cerita sebenarnya dan bukan kami x nak sertai xtvt yg dijalankan, tp kami tidak dimaklumkan!... rasa kurang sikit sakit dada ni, arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh 

Monday, July 23, 2012

cerita ramadhan kami

  salam semua,

selamat berpuasa :) minta maaf segala salah & silap sepanjang sy berblogging :)

nak cerita kejadian sehari sebelum puasa (jumaat), dlm kol 7am camtu tetiba tgk syok nak potong lori tetiba dgr bunyi pelepappelepap...ehh kuatnya bunyi lori tu ahahaha dasarrr..pastu rasa x sedap hati, buka tingkap bunyi makin kuat...ah sudah, rupanya en alza punya bunyi... terus nyalakan lampu kecemasan berenti tepi gutrie hiway... terus kol hero, mujur dia belum lalu hi way pasal dia p buh minyak dulu. dalam 10-15min gak la tggu en abu, nak kol peronda lebuhraya tatau plak nombor pastu x rasa cam nak panik sgt pasal en abu ada kt sini, klu dia o/station baru ai gelabah...miahahaha lepas ni kena simpan semua no2 kecemasan oh ya gara2 kedia tayar lmbt buka, maka kami laki bini telah EL hari jumaat tu...hihihi

 
ni dia tayar yg pecah tu.. nasib baik masa tu x bawa laju dlm 60km/sj jer gambar tepi jln & xtvt en abu menukar tayar mmg xde la, pasal saya jadi gadis litar pg2 buta tu ngan pakai jubah nya..haiiihyahhhhhhhhh! lg pun kenderaan lalu-lalang sgt ler laju, seriau je takut depa x perasan km..dah ler tayar belah kanan yg pecah.. klu belah kiri ok lg kan..



paku pontianak sapa plak la yg kena kt tayar kereta ni.. panjang ko.. tu yg tayar bleh pecah...

comel kan tayar ganti alza? sebenarnya benci tgk tayar ni kecik bebenar mmg kelebaran tyr ni separuh je tyr asal, bukan bleh bw jauh pun ni just utk kecemasan utk ke kedai tayar berhampiran...haiih kopak duit kena beli tayar plak dah... dugaan betul, insya-Allah dpt rezeki lain nanti :) amin oh ya mlm tu hantar cik annur ke trial class utk biola, tu nanti saya cerita lain :)

sabtu berjalan dgn lancar, 1st day puasa berbuka dgn acu & milla, menu ayam masak merah, acar timun, tempoyak ikan keli, murtabak & agar2 santan + air tebu. al-hamdulillah sukses!

ahad, semalam x de plan p mana, sekali kol 12.30 tghari org kg kol bgtau mak njang sy x sedarkan diri, terus la masing2 berdesup bersiap nk blk raub..sakit demam bukan bleh jangkakan...rupanya nya mak njang hypo...sian dia, dah tuakan, mkn time berbuka & bersahur bukan selera pun...tu yg kena camtu, 

cik annur smlm puasa x makan, pasal mama dia suh dia  minum susu dlm kol 1 ptg camtu pasal nk blk raubkan, takut dia lapo pastu meragam plak.. suh makan xmo dia... lepak2 kt spetal dlm kol 4ptg blk umah maktok , ptg dlm kol 6 siap2 nak p param sekali berlaku la tragedi ramadhan..hehehe 

 nk cerita pun malas dah.. ermm yg penting 2 kali budak tu langgar gesel kereta kami! makanya, buat la laporan di balai polis trafik caw raub... gaduh2 pun xguna, dah la bulan posa, kering air liurkan.. klu di dapati kami bersalah kena la byr denda nanti, kalau dia salah dia la kena denda, polis akan maklumkan kemudian... yg pasti kereta dia xde cedera apa pun..kereta km yg nampak kesan nya... nak claim insurance pun xbleh pasal kerosakan kurang dari rm500 ... jadi bila dpt gaji ni ai nk beli la coupon etc hahahaha polish la sket2 kut kesan tu hilang... 

hasil geselan kali ke-2 oleh pemandu "berhemah" itu! kesan geselan pertama lupa nk amik gambo plak... tp x teruk sgt pun..yg ke dua ni dalam sket, pasal ada kemek2 sket..mmg kuang ajo betulkan pemandu "berhemah" tu! eeeeeeeeee stress!



repot polis yg kami buat ptg semalam. korang bleh baca & nilai sendiri apa yg jadi pada kami.. klu pemandu tu bertimbang rasa, rasa saya benda cam ni tidak akan terjadi, pasal dia fikir dia org raub! tempat lahir dia, tanah tumpah darah dia, hahaha ni lah jadinya... dia tatau ke ai pun org raub okeh!smlm elok smpi umah dari balai polis trafik, basuh tgn je azan magrib dari surau pun kedengaran, al-hamdulillah siap2 magrib dlm kol 9 gak la kami bertolak blk ke shah alam dlm kol 11 mlm sampai... repot tu polis yg taip, ayat mmg standard gitu hahaha lawakkan klu baca semula..skema betul!

ni plak kisah hari ini,  puasa day -3 smlm masa nak berbuka dpt sms, bgtau isteri kepada peg opis TDM telah meninggal dunia :( al-hamdulillah pagi ni dpt peluang ziarah arwah .... semoga Allah ditempatkan dikalangan org yg beriman... arwah selamat dikebumikan lbh kurang jam 9.20pg tadi .




Wednesday, July 18, 2012

si tukang cat



salam semua,

cerita bulan lepas hehehe biasalah angin rajin baru masuk tubuh rajin la menulis... dulu acu dok dalam bilik cik annur, bila acu dah kawen & dok umah sendiri, cik annur dpt semula bilik dia. makanya nak suh dia smgt dok dlm blk sendiri, gigih la dua beranak ni p kedai cat & mengecat bilik. bantai aje lah si ayah ikut je apa anak nak.. jadilah bilik dia oren + pink ermmmm boleh la...so langsir mmg kena warna putih kalau x, terlebih ceria bilik budak ni.. hehehe tp lupa plak nk tunjuk bilik yg dah siap bertukar wajah... nanti2lah tepek kalau ingat & kalau rajin! yg pasti mama gak kena cuci bersih kerja dua beranak ni...haihhhh tu yg geram!


 iye-iye je kan? xde maknanya...budak ni main air je lebih! bila tiba nak basuh berus etc

asyik cat kt tempat yg sama je hehehe tektik org "rajin"







Tuesday, July 17, 2012

goyang buntot


 "blogspot ni ngek ke apa, gambar sebenar elok je, masuk kt blog terus x betul jadinya... ermm klu ok nanti saya masukkan semula molek2 ..."

 goyang buntot sket baru jalan!

hahahaha mmg naik benda ni camtu, klu dah jalan baru gerakkan kaki ala2 main kasut roda tu... org tua pun buleh naik, tp gerak sket2 atau pelan je la, pasal org tua berat...klu org tua yg ringan rasa laju gak hahaha x dpt nak pastikan pasal dlm umah kami org tua yg ada semuanya berat... cer korang google power wing scooter, syok gak menatang ni, sampai naik pening nengok cik annur goyang buntot dlm rumah ahahahaha 


Monday, July 09, 2012

hari sukan tadika


as salam,

 serba-serbi malas tu yg x berupdate blog ni, dulu pasal xde line internet, bila "berok" dah ok pun x rajin gak hihihi yg buat bertambah malas plak, pasal en abu la, sejak dia tukar kerja ni dia dah xde masa nk baca blog ni..klu x dulu lama x berupdate mesti dia tanya hehehe ... tu yg smgt nk menulis sejak akhir2 ni ke laut la jawabnya

 sabtu baru ni (07/07/2012) hari sukan tadika cik annur ! cer tgk bukan main lonjong lagi anak dara ni, badan tetap menten, alahai camne la masuk darjah satu nanti, larat ke x larat nk heret beg sekolah... sampai hari ni klu dia dok depan klu naik van sekolah, pakcik van kena dukung akekekeke malu2 kucen la dia ngan pak cik tu. budak yg tengah tu nama dia syafikah, baru 5 thn kira kawan baik cik annur gak la, dok satu taman..yg lain2 tu sama umur annur. tulah teman main dia, teman bergaduh dia gak... klu tiba baik tu baik, klu bgaduh tu lebam sana-sini kena cubit la, kena tolak la... macam2...


ni acara awal sebelum sukan mula, depa buat senamrobik, hehe comel... gambo lain2 xde, pasal ada dlm hp en abu... kan td dah bgtau, saya malas..mmg x de la nak transfer ke apa... miahahaha annur masuk 2 acara, semua berpasukan dan dua2 acara pasukan dia dpt no. 3! so xdpt la hadiah, sian budak2 ni..kejam betul tadika depa ni, kasi la apa2 hadiah pun utk kasi anak2 soronok & dihargai penat-lelah derang, dgr gak ada ibubapa komplen..ermm thn lepas klu x silap semua pun dpt hadiah, dah berpasukan, klu sorang buat silap, habis la semua kalah.. annur dua2 acara dia depan sekali, dia mulakan dah cantik..udah yg lain2 ahli slow motion, kalah la jawabnya... xpela nk sedapkan hati anak2 semua sesekali  kena la blaja kalah gak bukan menang sokmo...nanti ada plak yg x bleh terima hakikat bila kalah kan... tu klu fikir positif la, klu fikir negatif, hohoho tadika kedekut! akekekeke...

saya masuk acara tarik tali, mak2 lawan cikgu2... yeahh mak2 menang, pasal ketua kami ckp " mak2 semua, masa ni la kite nk balas dendam kt cikgu2!" akekeke nk balas dendam apa pun ai tatau... xpe, ai mmg ada x puas hati sket..miahahahaha so tarikkkkkkkkkkkkk kuat & menang! dpt la sorang selai kain batik ! muahahahaha tp kesannya, sakitttt tgn saya!

en abu plak masuk susun bata..ala yg sorang dpt 2 biji bata, jln atas bata tu ha... dpt la no 3... sampai luka2 jari dia.. hehe dpt la hadiah kain pelikat selai...ok la kan..puas hati la... dgr2 smp hari ni dia sakit peha...hahahaha


ok itu jer..nk cerita, ni last la nak cerita anak sukan kt tadika pasal insya-Allah thn depan cik annur dah sekolah darjah satu :)... nak menanti anak lain plak bertadika tatau la bila Allah nak berikan rezeki tu ... now kena hayati betul2 setiap detik dgn cik annur, kite tak tahu rezeki kite di kemudian hari...




Related Posts with Thumbnails