Followers

Wednesday, May 30, 2012

WW : sambungan...

 malas nak cerita byk, ahahaha gambar pun x byk so selamat la today is WW hihihihi...

menu hari kenduri kesyukuran pada 20/05/2012 @ Raub ialah;
nasi putih
kari nenas + ikan masin
sambal tempoyak petai + ikan bilis
ayam masak merah
kacang buncis + hati & pedal ayam
sambal belacan + ulaman  & ikan masin goreng
air sirap pandan

masak ramai-ramai , penat tp seronok  ngan riuh rendah suara sedara-mara & jiran2 tetangga. cam biasa saya jadi bahan, xpe mak cik2 sekalian, tggu la saya kurus nanti akekekeke bahankan saya ye..xpe xpe... jaga2 mak cik

menu menja pengantin sama seperti di atas cuma ada tambahan;
telur bungkus - sepupu sponsor
ayam paprik - sepupu sponsor
puding triffle - kakak pengantin buat 
buah anggur



 cik annur ngan pengantins

mak tok & pengantin.. gambo ramai2 dlm hp en abu tah taun bila la beliau nk transfer 

ok habis dah cerita kenduri-kendara pasni bleh cerita benda lain plak.


ok babai semua :)



Friday, May 25, 2012

cerita hari jumaat sebelum kenduri besar di raub


 cerita hari jumaat sebelum kenduri besar di raub 

as salam semua :) ahahaha saya lepas kenduri acu cik annur kurang sihat, sakit2 badan & selsema mujur demam pun lite2 jer, cik annur al-hamdulillah sihat jer dia.. oh ya dia dah xde 2 batang gigi bawah :) hihihi comey jer bila senyum, x sabar nak tgk dia rongak gigi atas plak :P 

ok kite mulakan cerita pada 2 hari sebelum majlis kenduri kesyukuran atau majlis sambut menantu diadakan di raub.

pagi tu  kami semua bizi dgn tugas masing2. abg de & k.nani  + mak tok bizi ngan urusan rumah, nasib baik depa dah siap kemas umah sket2.. saya & acu amir keluar beli brg2 seperti bunga manggar, jarum peniti, gabus etc...utk pelamin & bilik tido dlm kol 12 tghari barulah sampai rumah...pherghhh oh ya en abu elek, dia kerja, sabtu pagi baru dia sampai kt raub :)

 blk je terus lunch, k.nani masak:)  yg lelaki lepas tu p solat jumaat saya dikerahkan buat puding jagung... A-Z ada pun jiran saya tlg letakkan pewarna ..hehe al-hamdulillah sedap ( jagum ni cik puan niza yg belikan kt CH- thanks awak !) hehehe


 siap buat puding saya buat kerahan tenaga kt abg de, suh dia tlg siapkan pelamin, rasa kami mula buat kol 3 ptg ni... mcm2, mujur dpt abg yg sporting, ada je idea dia nak buat. pelamin 100% buatan kami berdua..akekeke kami mmg budget habis la utk kenduri ni, selagi bleh buat, kami buat sendiri.. lepas la kan nasib adik lelaki, klu pompuan sian dia wakakakaka

 ok dhh siap pasang, tema belah raub .. hijau + putih 
bunga pelamin pun cucuk sendiri, belasahhhh ermm gabus guna gabus tibi baru akekeke bungkus ngan plastik bungkus makanan ... punyalah kedekut akak pengantin ni ha... pasal x ckp kaki & tgn, kain pelamin pun x sempat nak gosok, arghhhhh

 ptg dlm kol 4-5ptg org2 lelaki pasang khemah.. ada 5 khemah semuanya, amboi acu, meriah ko... menu ptg tu, puding jagung ciksue + bubur pulut hitam ... cik annur & seri si penyibuk...hehehe


sementara lelaki pasangh khemah, saya buat kerahan tenaga kepada anak2 sedara utk tlg masukkan telo & buatkan goodies bag phewww kol 7.45 mlm siap semua :) mlm tu semua pengsan! 
bunga telur utk tetamu, semua tetamu yg hadir dpt bunga telur, cucuk kt batang pisang jer...yg depan pelamin kaler hijau + putih :)








bersambung ...

Thursday, May 10, 2012

saya sibuk sebab ini...


as salam, saya bizi pasal inilah... x nyempat nk buat apa2...

 tunjuk sket2 je la eh...malas nak cerita + xde masa sgt... super duper bizi.
al-hamdulillah 05.05.2012 adik bongsu saya yg paling hensem ( pasal dia je yg ada kan, tu yg berani tulis gini ) selamat bernikah dengan org perlis :) sapa lagi kakak milla la... budak2 ok dah mula panggil kak milla jadi moksu..saya ni ha, blum biasa lg..dok panggil kak milla lagi bila bahasakan pada anak :) 

kenduri belah perempuan dah selamat buat di beseri perlis. kami diberikan homestay yg sgt selesa... rasa kt rumah sendiri, nak masak etc semua ada, bantal pun byk, selimut, tuala... perghh 100% la kite bg :) 

 barang hantaran...semua dia gubah oleh kakak pengantin akekeke lawa x lawa tu jer yg termampu nasib baik pengantin, mak pengantin x berbunyi... kalau depa buka mulut, nanh! buat sendiri ahahahaha

 mak pengantin & pengantin 

pengantin & mak teh 

cik annur :) yg buat perangai "baik" ...ermm

nikah time!

 pengantin perempuan & kak ninie (kakak dia)..maafkan puan tanah kedaung tu..dok skodeng rumah org akekekeke

 dah selamat dinikahkan :)

dayang2...
dtg naik bas plkn tu seramai 40 org, wehuuuu mmg meriah, konvoi berkereta 10 buah rasanya  tu kami2 la kan ...

rajin org ulu-dong cari bas, cari ahli rombongan, selain nk dtg kenduri, depa nak melabur kt padang besar ...ahahaha



kenduri besar, tema silver & grey 

penat melampau rasanya...  lepas ni nk hadap kenduri belah raub plak.. nasib ada gap ... kalau tidak haku yg tumbang dulu... jemput dtg eh 20/5/2012 kt raub :)




Thursday, May 03, 2012

saya sudah ada mesin jahit singer

 as salam

 balik raub last week selain daripada mak tok nk menjemput dtg ke kenduri acu, kami ada agenda lain. nak mencari mesin jahit. bajet sket jer dlm rm300 ++ ahahahaha sebenarnya dpt bonus, nk la melekatkan sesuatu kata org..kut nanti tua, owh ni beli masa dpt bonus ari tu...ha gitu. 

sembang ngan kakak ipar,  dia bgtau india depan rumah kt raub tu nak jual mesin jahit singer dia. sebenarnya dia nak kasi free kt kakak ipar. tp kakak ipar saya x nak ! ahahaha alasan dia x reti jahit. agaknya mmg nak jadi rezeki kami. terus mak tok p tanya. dia nak jual RM50.00 sahaja! weehuuuuuuuuu pg ahad tu mak tok try menjahit sket...nk tgk elok ke x elok. mmg tip top ler.. body semua cun, roda elok, tapak2 utk menjahit pun elok.. al-hamdululillah sgt2... terus laju je bayar RM50.00 ahahaha dasar kedekutkan... tp klu ikut mmg sy suka yg camni, cam mak tok punya. dah terbiasa manual ni...kut klu guna yg karan tu tatau la camnekan... ni pun nanti2 bleh pasang karan gak...

model mesin jahit ...melaram ngan skirt yg mak tok jahit guna mesin jahit baru mama & mak tok 

 kain2 perca yg ada buat skirt... dah ada 2 helai skirt..nanti ada masa baru nk p cari kain elok2 sket...ni buat pakai kt rumah oklah...

insya-Allah bila2 lapang bleh la beli kain utk buat pakaian sekolah cik annur :) thn dpn dia dah darjah satu...smgt ni...lama sggh x menjahit baju kurung hiks..x pun mak tok kan ada, kompom dia jahitkan ...saya dulu x pernah beli baju sekolah, semua mak tok jahitkan termasuk tudung sekolah :)

raya ni bleh la tukar langsir kalau rajin ler..


Wednesday, May 02, 2012

cerita 2-3 hari ni



27/04 - cuti utk buat besday bash annur kt tadika, dlm kol 9pg p pasar kemboja, x sampai 2km dari rumah pun..giler murah2 kain pasang kt sana, terbeli 3 pasang kain wakakakaka ptg, kol 2.30 p servis kereta kt perodua airport subang ...huhu kena rm 511.35 pasal major service katanya , mlm p amik kereta acu amir kt sek 24... makan nasi ayam kt kedai nasi ayam tat pastu terus blk raub..kol 12.00tgh mlm sampai raub! phewww ...

28/04 - kol 6.30pg dah riuh rumah..lepas solat subuh semua pakat tgk tibi, astro kasi saluran percuma..mari tgk tibi ramai2... kol 8 pg semua kuar p bfast kt kedai nasi dagang kt raub, blk rumah kemas2 sket, mak tok & acu p menjemput org utk kenduri kt raub ...kami anak beranak p jalan2 ...tghari kami blk ulu-dong lunch kt sana. sepupu dah masak gulai tempoyak ikan rhu, ikan pekasam sungai & gulai lemak labu...sedapppppp kol 3 kami dah blk raub semula... lepak2 ..mak tok sambung jemput jiran2 taman perumahan plak. mlm kami p makan2 kt luar sempena besday en abu esoknya :)


29/04 - hari lahir en abu :) hepi besday bii!  thn ni xde kek & hadiah...ermm sebenarnya beliau dah beli hadiah utk diri sendiri akekekeke p pasar ahad ngan mak tok...beliau nk menjemput org lagi... kawan2 seperjuangan ramai meniaga katanya... beli tepung bungkus, nasi kerabu, nasi lemak utk bfast. oh dpt beli siput sungai, ikan talapia, madu lebah asli.. sebotol kecik je rm15..beli 2 botol.. hehe belum try lagi makan. tghari tu lunch ngan gulai lemak siput sedut, talapia goreng, sambal belacan, ulam petai ...sedappppppppppppppp semua pun bselera makan tghari tu... lepas masak bawa en abu & cik annur p salon, depa berdua cuci rambut...hehe mama peneman sajer... ptg tu lepas lunch terus blk shah alam. kol 5 sampai rumah. al-hamdulillah. 

30/04 - tetiba x sihat pagi tu... saya amik mc drive kereta acu amir wehuuuuu, sepanjang hari lepak ajer kt umah.... layan cik annur etc.

1/05 - hari ulang tahun perkahwinan kami yg ke 8! syukur Al-hamdulillah ...keluar rumah kol 9.30pg  kami anak beranak buang masa kt jalan TAR (beli tudung selai) kol 12.30 dah kuar dari kl, org dah berpusu2 di jalan TA , terus ke GM klang ( tak beli apa2 pun saje buang masa katanya akekekeke) lunch kt kfc federal hiway ...sampai rumah kol 5 ptg





Related Posts with Thumbnails