Followers

Wednesday, February 29, 2012

pembuka tahun 2012



 2 kali pergi klinik, dapatlah 12 jenis ubat & 2 hari "MC". Al-hamdulillah dah semakin sihat ... selera makan je x de, bagus gak..kut2 bleh kurus sket... ahahaha ada hati :p




Wednesday, February 22, 2012

saya ada dua rasa yg berbeza


salam semua,


saya ada dua rasa yg berbeza...
satu, saya rasa lega sebab LULUS semua subjek... paling risau subjek research huwaaaa camni la gayanya kalau x bape nak pandaikan nasib la lulus gak kan...semua subjek pun saya rasa susah padahal org lain rilek jek.  lagi satu saya rasa sedih pasal pointer yg menurun.  hazapnya perasaan saya . ceh tah apa2 je kan... tp serius cakap eh tulis saya tengah sedih ni! how meh? rasa cam nak cuti la esok nak mengubati hati yg luka di jalan TAR plak rasanya....ahak ahak ahak





kesian saya eh sekian sahaja  berita gempar pagi ini berkaitan result sem 2 saya :)


Tuesday, February 21, 2012

datin annur

 ada gaya datin x? hiks kantoi nampak kaki...okeh kite snap lain plak!


alamak nampak cam hidung tinggi plak dah .. kenot2 ni nampak cam org yg sombong, kite snap2 lagi...



hah ! yg ini paling comey...hehehe nampak sopan gitu barulah ada gaya dateeeenn, khen ?






p/s: sgt lemau, lemah seluruh badan kenangkan esok result sem 2 akan keluar...huwaaa takotnya...ermm harap2 semuanya lulus lah. amin. 


Friday, February 17, 2012

makan ubat cacing


NNM ajak makan ubat cacing, saya on aje..pastu dua2 asyikla ckp yg bukan2 ahahaha seram betul tiap kali nak membuang lepas makan ubat cacing.... minit2 pertama penuh dgn rasa pelik2 tetiba gatal sana-sini, pastu panas perut padahal ubat blum hancur pun lg dlm usus...oh ya kami mkn ubat tablet, klu ubat air thn depan pun blum tentu saya bleh telan. 

eee histeria gamaknya kalau kuar cacing ahahahaha tp mengikut kata doktor, ubat cacing skrg ni bukan cam dulu2...mmg kuar cacing betul, la ni semua cacing hancur dalam usus...pastu kuar sekali ngan bahan buangan....phiewwww lega sgt2 walaupun dalam hati tetaplah berdebar2.... korang bila last makan ubat cacing? makan je la utk kesihatan walaupun kite xde tanda2 kecacingan.... ubat cacing cap zentel ni saya beli RM7.20 kt guardian pharmacy. 



Thursday, February 16, 2012

buku pesanan


salam semua



tanjat "daten memon"  bila cik annur tunjuk buku pesanan tadika dia...hoh! bukan main gempak lagi kempen yg tadika dia jalankan...akekeke lawak pun ada, terus tgk kepala dia, risau sggh, nasib xde ape2 al-hamdulillah... phieuwwwww kalau tak habis ngan kepala saya kena gak tgk!





Wednesday, February 15, 2012

WW - tak ada kerja


 model : cik annur busyuk masyam si pengarang jantung hati mama & ayah
jurugambar : en abu 


ada je kerja dua beranak ni. haihh nasib baik apaknya rajin melayan. selang 2-3 hari klu check hp or kamera penuhlah macam2 gambar... sabo je lah 






Tuesday, February 14, 2012

Kasut sukan, saya & mak

salam semua. harap semuanya sihat belaka :)

Kasut sukan, saya & mak. Ermm sebenarnya ada kisah disebalik kasut sukan ni. Cerita lama tapi hingga ke hari ini masih berbekas dihati saya. Kalaulah masa itu buleh diundur... rasanya masa itu saya hanya berumur 14-15 tahun, iye dah besar patutnya boleh fikir baik dan buruk, tapi saya ikutkan perasaan juga. Huh ! malu dengan diri sendiri. Entah mak ingat atau tidak kisah itu, tapi saya sentiasa ingat kerana hingga ke hari ini saya masih menyesal! Nak minta maaf dengan mak berkenaan dengan hal ini, tapi sangat malu, semoga mak faham bila saya minta maaf... saya minta maaf untuk semua kesalahan saya. Saya betul2 maksudkannya.

Saya rasa saya bukan dari keluarga yang miskin. Ermm kerusi meja (rotan) semua ada, peti ais ada (cerita time itulah) cuma yg biasa2 je.. rasa cap singer, hehehe kata mak, time tu senang sket amik utang ngan singer, bape ringgit je sebulan nak byr peti ais tu kan hah x miskin la tu kan, cuma sederhana je la kan, dok pun umah batu (perumahan kos rendah). Makan pakai cukup, makan gak ikan walaupun byk makan ikan sungailah abah yg jala sendiri time dia x kerja oh ya! Abah pemandu bas MARA sapa x kenal dia kan, akekekeke semua budak2 sekolah yg skrg agaknya umur masing dah 40-50 thn kenal abah, garang tu...( tetiba teringat saya selalu tlg abah jahit jala dia tp selalunya time dia x nampak! Nak mampus kena marah ngan dia, lain dijalin...lain saya simbat! hahahaha) makan gak ayam, tapi selalu ayam hutan la, abah menembak! Hehehe sedap... makan kancil, rusa, landak... sebab tu saya agak terasa bila org hina makanan camtu. Iyelah saya membesar dgn makan hasil carian abah tapi saya cepat sedar diri, pasal kdg2 saya pun terlepas ckp tentang makanan org. Maafkan saya ye! Misalnya saya tak makan budu sebab _______________isilah tempat kosong sendiri. Sampai hari ini saya masih suka ikan sungai, mak rajin melayan tekak saya ni, walaupun mak tak pernah ckp tapi saya perasan sendiri yang saya banyak ikut selera abah. Semua x suka peria, saya & abah aje yang makan. lagi satu masakan pahang, gulai “rong” saya & abah berdua je yg suka makan...sejak abah tak de, ada sekali je kalau x silap saya mak masak. Ermmm... byk lah lagi... nanti2 kite cerita lain. Sekarang cerita tentang kasut sukan, saya & mak!

Ada satu hari, kedai kasut BATA kt pekan Raub ada buat potongan harga 50%  jenama kasut sukan time tu yg popular ialah POWER. Mmg gempak la siapa pakai, tempat lain saya tataulahkan. Hehe. Daripada harga RM50 jadi la RM25 kan...kira murah la tu, berjenama plak.  kasut sukan saya time tu tah jenama apa, tp cam dah lama, time tu aktif bersukan, olahragalah, hokilah... nak la melaram gak tapi agak tak sedar diri yang sebenarnya mak pak tak mampu. Ermm... hari2 balik rumah dok minta duit pada mak nak beli kasut. Mak kata tak ada duit, belum gaji lagi. Masa tu mak kerja estet( Ya Allah sian sgt...panjat2 bukit utk meracun dalam kebun kelapa sawit...time tu kami agak susah, abah buat pinjaman bank uantuk buat kebun pisang...tp kebun tu tak menjadi pun, byk sgt “musuh”) gaji mak rasanya dalam RM200 je. Time tu rasa macam budak2 sangat padahal bukan tak boleh fikir. Ralat sgt2 kalau ingatkan semula. Sudahnya sampai habis sale kedai kasut BATA tu saya tak dapat pun kasut POWER tu. Dalam 2 mggu selepas tu mak pun gaji. Dia kasi RM50 utk saya beli kasut tu! Mula2 saya tak nak, tapi kenangkan nak bergaya ...saya beli gak! Bila dah beli, saya menyesal sgt2...sian kt mak..RM50 terbang camtu je pun. Susah payah dia naik turun bukit ..kdg2 balik rumah berbau racun baju2 dia... saya senang2 beli kasut . Sampai hari ini menyesal tak sudah... ini cerita benar saya, demi Tuhan, ini kisah hidup saya. Sampai hari ini kisah ini masih melekat di dalam hati... mungkin pada org lain RM50 sikit.. tapi pada saya sgt besar nilainya... bagi mengelakkan rasa bersalah saya bersukan sungguh2..hehe merasa la ke sukan daerah time tu ...kalah je pun x menang ..saya masuk acara 100mx4 & 200m hehe

Faham tak apa yang saya cuba cerita? saya sebenarnya sangat kesal dengan perlakuan saya. Sekarang mak tinggal ngan saya, saya cuba nak senangkan dia...walaupun belum puas hati, tapi kurang2 saya cuba untuk penuhi apa yang mak inginkan. Mak semakin tua, mmglah hidup mati ni tak kenal usia, tapi saya sentiasa berdoa, semoga saya dapat jaga mak macam mak jaga saya. Saya yg dah ada anak pun masih mak buatkan bekal. Ahahaha. Ermm terima kasih mak.. nanti ada duit lebih ai belanja you beli kasut baru okeh! I lebiuw mak! 






Friday, February 10, 2012

Baucar Buku 1 Malaysia

 part yg best bila bergelar pelajar skrg ni ialah dpt baucar buku RM200. lepas la kan nak beli mcm2 buku. separuh dari baucar ni saya belikan buku cik annur... :) buku akademik blum dpt senarai lagi, sem depan mula bulan 3 ni, aduh dah dekat time result nak kuar...takot....

 baucar buku ni laku hingga 31/03/2012 ...nanti kalau perlu beli buku utk study guna duit sendiri... hehe seronok betul membeli buku2 ...yelah x kuar duitkan...

 cik annur & ayah tolong hantar mama ambik baucar ni pada khamis lepas :) sebelum kami blk kedah

 budak yg hepi pasal mama nak belikan dia banyak buku :)


nanti saya kasi tayang buku apa yg saya beli utk diri sendiri ... sgt puas hati . al-hamdulillah ...







Wednesday, February 08, 2012

Fraser's Hill

salam semua

wiken lepas2 (akhir bulan Jan)  kami blk raub, tujuan utama nak p klinik gigi. ingat nak buang gigi depan annur yg dah "mati" tu, sekali dr. kata x perlu nanti dia akan longgar/goyang sendiri bila tumbuh gigi baru. check gigi dia semua ok xde lubang. pastu saya plak yg tampal gigi setelah 6 tahun x jumpa dr. gigi, seram dia lain macam sket. ahahaha nasib baik dr gigi tu sgt ler baik. lemah-lembut kurang sket rasa nebes saya. dlm 15 min siap tampal gigi hehe kena byr RM35 sahaja, murah kan. I love Raub !!! yeahhhhh. blk umah siap2 kami p kenduri kawen plak,  ptg tu blk ulu-dong, sgt seronok pasal budak2 dpt mandi sungai (depan rumah je pun ) pastu sepupu2 & abg saya p cari ikan sungai... pastu sepupu, mak & acu cari keladi kt tepi sungai.. kuar dari sungai terus semuanya buat kerja masing2, saya/ tumbuk cili jer pastu lepak2 sambil bergosip2 . sepupu yg seorang tu menggulai ikan sungai buat gulai tempoyak, yg keladi kami buat gulai lemak buh belimbing buluh.. pastu buat telur dadar & goreng ikan kembung berebus...makan nasik lagi pada kol 5 ptg! giler ahhhh hidang ngan periuk2 sekali atas meja. ermm kenangan x dpt dijual beli...mkn kt depan rumah plak tu al-hamdulillah merasa nnur pengalaman di kampung. pasang buaian tido kt depan rumah.... indahnya. sayang time tu semua kekenyangan sampai malas nak kuarkan kamera huhuhu

ahad plak derang ni tetiba ajak p ke bukit fraser. hehehe semua sihat sejahtera so, naik ler kami ke sana. dlm sejam lebih sket sampai la kami di kaki bukit fraser. bila sampai situ mesti berenti beli burger. sedap betul budak ni punya burger. cik annur order 2 utk dia...hehe seketul je habis, satu lg dia makan masa blk.

duta burger kaki bukit fraser

dah sampai bukit fraser. la ni bleh naik suka2 hati ye. pasal jalan utk turun dah di buka semula. sebelum ni ada time dia. cam no genap utk turun, no. ganjil utk naik. klu x silap la ye.. lupa dah
de & gang dah naik dulu utk hidupkan api suma... ayam kami beli time nak kuar rumah pastu berenti kt sg apa tah nama utk basuh & perap.. hebat owh abg saya, dia buat suma tu...kami tgk dari tebing jer...ahahaha

dah start bakar ayam & sosej ...ikan last sekali
 kakak ipar siap bawa nasi & gulai tempoyak tp semua kenyang pasal dah mkn burger sebelum naik. so ratah2 je la lauk2 yg ada.. ada sardin mentah + cili api utk makan ngan roti. buah limau & pisang pun ada

 sementara nak siap bakar makanan...en abu buat projek ni ngan abg de... bukan main hepi anak2 

siap hias ngan daun2 yg ada...hehehe syok pasal sejukkkkk

dalam 2 jam melepak, kami kemas2 kasi betul2 bersih cam kami sampai :) kami bawa budak2 ni naik kuda plak. di Padlock.
 tiket RM8 utk 2 org... pusing la satu bulatan, jadilah nak merasakan.

ayah & cik annur

pastu kami ke sini plak 
 RM 6 utk satu bot kayuh ni. saya & mak tok, en abu & cik annur, cu amir & milla, k.nani & kakak ma pastu pak tam & along suara kami je la yg bising2 dlm kolam tu kami sewa 5 bot ni.... kayuh la korang dlm masa 15 min tu... penat wehh asyik gelak2 je pasal salah hala..nak p kiri tp lepas ke kanan...ahahahaha

budak x reti dok diam ni.... dah berani dia ni, nak naik bot kayuh ni kena ukur dulu.. nasib cik annur tinggi, so dia lepas la naik bot ni. seri & abah dia dok tepi je la...

cik annur yg dah penat kononnya..padahal bukan dia kayuh pun...ahahaha 

 kemudian kami lepak2 kt taman permainan, kasi anak2 cergas sket dah ler agak sejuk ..dah petangkan.

tetiba hujan. terus salam2 semua.. masuk kereta menghala ke rumah masing2. kami blk s.alam ikut kuala kubu bharu, tembus selayang. stop makan malam, sampai rumah kol 8.30. wiken yg memenatkan tp sgt mengembirakan. al-hamdulilah diberikan peluang utk bersama2 dgn saudara-mara & adik beradik. semoga cik annur faham erti persaudaraan . insya-Allah kami akan jadikan perjalanan2 atau percutian cam ini di masa akan datang. semoga kami terus rapat seperti ini. amin.



auto publish





Related Posts with Thumbnails