Followers

Thursday, November 08, 2012

taktik kotor!



salam semua, 

semalam telah berlangsungnya Hari Terbuka & Majlis Pelancaran Keahlian Pustaka Perdana, Yayasan Kepimpinan Perdana. Tun Dr. Mahathir kesayangan kami merasmikannya :). Syukur semuanya berjalan dengan lancar. Lega dan rasa puas yang tak terkata...al-Hamdulillah semuanya ok..sikit2 kurang-lebih sana-sini biasalah. yang penting masing-masing berganding bahu menjayakan event semalam. masing-masing ada tugas penting tak kiralah walaupun orang nampak kerja kita tak berapa penting tapi kalau kita tak buat tak boleh jugakan? jadi pada saya semuanya buat tugas penting termasuk cleaner pejabat! yelah kalau depa tak ada, siapa nak cuci kotoran etc?  betul tak? 

semalam sampai je pagi-pagi terus meniup belon hahaha ngan cleaner kena tolong tiup sama..lepas tu minta tolong adik-adik yang ada utk hias dan tiup/pam lg belon...depa siap Google cara nak penyekkan belon yg panjang2 tu.. al-hamdulillah cantik & ceria  perpustakaan kami. tgklah sapo yang beli belon khen...hekhekhek 

owh merepek benda lain saya ni nantilah cerita event ni kalau saya rajin... harap-harap abg murz dah masukkan gambar-gambar semalam dalam server... 

nak bgtau dua hari lepas berjaya menggunakan taktik kotor dengan mengugut kawan saya yang ditugaskan dgn tugas yg berat iaitu membuat montage perasmian keahlian Pustaka Perdana  agar memasukkan gambar saya atas dasar iri hati kawan yang sorang lagi gambarnya terdapat dlm montage tersebut..hahahaha dan beliau dgn paksa-rela masukkan juga gambar saya...hahaha sggh tak low profile diri ini! saya ugut beliau dengan ingin menutup suis kipas dia kalau dia tak masukkan gambar saya. ramai kawan-kawan saya blk lambat setiap hari sejak 2 minggu lepas bagi menjayakan event ni..saya selalunya setakat ini paling lambat pun balik jam 7.30mlm itu pun kalau hari yang saya tak perlu ke "sekolah". beliau bawa kipas dari rumah pasal opis ni jam 5.00 ptg ekon dah off ... hehehe sauna kite wehh klu x bw kipas.

ada sebab kenapa saya suruh beliau masukkan gambar saya...saya nak menjadi sebahagian kenangan  kejadian hari semalam... nanti kita sambung cerita lagi... dah jam 8.00pg

Tuesday, October 23, 2012

try test Kad Diskaun SISWA 1 Malaysia


 dah test kad diskaun siswa 1 Malaysia ni kt KFC sabtu lepas hek hek hek dpt la diskaun 5 % utk pembelian kurang dari RM20.00 oklah tu daripada xde kan? paling best klu pasni nk buat spek mata baru or nk beli spek mata hitam ada byk gak jenama yg best punya bingkai bleh dpt diskaun smp 50% hohohoyeahhh syukur byk2 :)








Thursday, October 18, 2012

cuma cerita...

salam all,

lama x membebel, sem ni mmg sibuk sgt.. sampai x lalu makan ( tp x kurus2 gak, nmpk sgt byk lemak tsembunyik) hahaha susah hati nak cerita kt sapa pun x tau...yg jadi mangsa budak2 kt bilik ni la :) redho je la depa ni... ermmm hari nk cerita pasal xtvt tiap2 hari saya selepas waktu kerja...

hari isnin, subjek  core mmg students KM wajib amik subjek Competitive Intelligence - so far ok, cuma cam biasa ramai dlm kelas x dpt teka term yg lecturer nak hahaha bila dia bgtau jawapan owhhh itu ke? hadoi..asgmnt dah dpt, cam susah je isu semasa dlm malaysia yg melibatkan Politic, Economy, Environment, Social & Technology ... rasa 40% kut utk itu... x mula buat apa lg pun...  kelas ni mula tepat jam 6.30 ptg, berenti solat 30 min, selalu kol 7.30-8.00 mlm... kol 9 habis kelas, patut 9.30mlm tp lecturer ni kasi blk awal supaya 30 min tu kami bleh cari bahan buat asgmnt.. ngam kan? tp ai laju2 start keta, nk balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

hari selasa, subjek elektif  ni subjek utk Master in Library km amik pasal ni nmpk cam senang + best sekali, haru ko... tajuk subjek User Needs & User Studies - dah settle 1 presentation (individual) article review je, soklan yg diterima lepas present bleh thn la pasal lecturer tu pakar buat research faham2 la kan...hahahaha belasah je, nextweek ada lg 1 presentation tentang Theory of Learning (Cognitive)  + submit 10 pages essay tentang teori tu. akan dtg ada lg asgmnt + presentation ...rasa2 nextweek dpt kot... sepanjang sem ni present je la dlm kelas beliau ni... stressssssssssssssssssss! kelas mula kol 6.30 ptg tepat! cam biasa, presentation time, berenti solat 30 min, selalu kol 7.30-8.00 mlm... kol 8.45mlm stop dia akan explain sket2 pasal tajuk ni smp kol 9.30ml. x pernah lg kelas habis awal..makin lewat ada la... tepu kepala tau...

hari rabu, Corporate Taxonomy - sampai hari ni masih blurr haha selalu x dpt teka term2 yg lecturer nak! lg 2 mggu test 1, ermmm nampak cam  senang tp bila nak terangkan concepts etc nak kaitkan dgn KM pening gak... stresssssssssssss! now kena cari 2 organisasi yg gunakan taxonomy, kena kaji keseluruhannya (Group Asgmnt) 1 lg individual asgmnt tentang KM, IM & Corporate Taxonomy ...cam senang, well tgk camne, mggu depan baru start cari bahan... sama gak kelas mula kol 6.30 ptg, berenti solat 30 min..sambung smp kol 9.30mlm, sepatutnya kelas ni sampai kol 10.00mlm tp lecturer tu pun faham.... klu sampai kol 10.00mlm, nampaknya jasad kami je ada dalam ni...roh dah melayang tah ke mana-mana terutama kami yg bekerja ni...sy dok fikir nak mandi je..berlengas ok!

hari ni baru bleh guna students portal, ni gara2 sistem UiTM lmbt update bayaran yuran saya lah ni.. terus kena blocked dari bleh guna kemudahan yg ada hishhh tu yg x pasal2 ari tu dpt sms GUGUR TARAF .... apa pun x bleh! now dah lega bleh la guna database online je nk cari research articles ...sy tanggung diri sendiri utk buat master ni, sengaja cari penyakit pun ada gak hahaha... x pe la, utk diri sendiri gak kan....

oh ya saya dah dpt Kad Siswa 1 Malaysia ! expired pada 2016! hak hak hak .... syoknya byk gak tempat bleh guna kad ni... al-hamdulillah :)

selalunya hari khamis sy gunakan masa ni utk cari bahan buat asgmnt... budak2 dlm blk ni peneman setia :) thanks ya adik2... paling lewat pun kol 7mlm km blk la.. takot wooo gelap jer.. guard sini rajin ttp lampu hahaha ... seram kalo nk p toilet! 

jumaat hari bertemu Pak RAY, supervisor independent study, sambung buat research yg last sem sy tangguhkan tu... baru nk masuk chapter 3... hadoi, ada je benda nk kena betulkan.. Pak RAY sgt hebat..perasan je kesalahan grammar saya...wakkakaka..ok bleh blajar kan.. esok dia nk tgk framework ! 

minggu ni super duper bz, pasal dari isnin - jumaat ni cik annur periksa akhir tahun... tiap2 mlm sebelum tido sy buatkan soklan latihan utk dia... rasa xde masalah nmpk cam dia ok je tp tatau la kan, budak ni jenis suka tgk org, cuma subjek jawi tu ai redho tulisan jawi dia, masya-Allah JIM dan rupa BA klu dia buat tulisan smbng tu .... hahaha xpe nanti ada masa sy ajar dia semula... mengaji semua ok dah..al-hamdulillah. lupa sket2 tu biasa la...

kadang2 rasa bersalah sebab sgt2 kurang masa nak bermesra ngan org2 dlm rumah... kol 6.30pg dah keluar..kol 10.00mlm baru blk...mak tok selalunya dah tido.. hero saya & buah hati yg mmg setia menunggu...siap depa berdua siapkan air mandi sy..sweetkan? al-hamdulillah tak terbalas jasa mereka semua.. suami beri izin belajar pun syukur sgt2... makan minum dia semua sy lepas tgn :( kdg2 rasa bsalah.. tp x sedar2 diri..nak gak gado2 ngan dia hahahahaha...penat okeh!  mak tok plak hari2 buatkan bekal utk sy :) la ni lg best siap bfast hahaha pakej tu, mana nak cari? semoga sy bkesempatan membalas jasa2 mereka... insya-Allah :) dah settle semua nanti kite p bercuti ... "hero" sponsor! ok x? calitttt sket ! hahahaha...

nah tgk gambo budak bertuah ni masa umo 2 thn ++
comey je...skrg? hahaha gigi dok goyang sana-sini hiks time rongak tu comey la jugekkkk (marah dia kalo tahu org ngata dia wakakaka) la ni x bleh umpat dia dah wpun guna b.inggeris, dia cam tau je...
keh keh keh mak tok la selalu speaking klu nak cerita hal dia ...


skrg budak ni dah besar, suka cari pasal nk gaduh ngan mama! eee geram betul! menjawab no. 1.... sabo byk2 je mama ngan awak ni tau!



Tuesday, October 02, 2012

cerita september




salam semua, 

dah masuk oktober phewww cepat je masa berlalukan :)
nk buat ringkasan cerita bulan septemberlah,

awal sept dlm jemputan besday bash yg dah btahun2 kami x join hihihi ada je program lain masa tu..ermm mmg xde rezekikan. kebetulan time hirda ajak mmg km free...sekali, pagi ke ptg sebelum p besday bash sepupu2 kol, nk dtg beraya katanya... set time kol 6 ptg.. hahaha tetamu dah smp tuan rumah blum blk2 lagi.. mujur ada mak tok..penyelamat betul :)
 
sementara majlis nk mula.. cik annur buat loqlak dia,
hirda, lawa botol air tu, ceria jer...


motif? tidak diketahui...

iskh iskh iskh

dah potong kek..cik annur tidak memberikan kerjasama utk join acara lepas potong kek, pasal dia dok aim nk ke playground kt luar tu...

lepas salam2 semua, dekat2 kol 6 gak km gerak.. hari tu hari yg panjang pasal tghari tu km p 2 buah rumah jiran yg buat open house sempena raya..sengkak okeh...


memperkenalkan "haiwan peliharaan" cik annur & en abu! 
beli masa umur 1 bulan [tokei kedai tu kata] beli pada 31/08/2012
nama omputih Tom & Jerry, nama melayu Jeri & Jemi
sgt nakal 2 ekor ni..lawak, tgklah siap tido terlentang lg akibat kekeyangan now depa dah dpt rumah baru 3 tingkat uolls! siap ada pasir utk mandi..bukan main suka bgolek dlm pasir depa ni..

 19/09/2012 ada CEO Forum kt BTS.. otw nk p usher VVIP, terjumpa nabil & wife, terus ajak dia bergambar. depa ni baik sgt2....hehe

ada gak suami isteri ni...hehe ok bgambar lagi

geng bookstall & "dayang2" VIP/VVIP

overall event kali ni best, maybe sebab sy dpt tugas baru ..haha tp sy x sanggup dah rasanya nk jadi usher2 ni..stage usher lg...x pernah dibuat oleh sy dan juga ianya x sesuai dgn jiwa "remaja purba" sy


cerita hal "sekolah" pulak, sem ni kompom sy mmg ambil 4 subjek. Competitive Intelligence, User Needs & User Studies , Corporate Taxonomy & Research Project in Knowledge Management  total:15 jam kredit... phewwww insya-Allah ini last/final sem utk dptkan master :)

tp nk gak bgtau ni...sebenarnya amat/sgt/sungguh stress! tiap kali ada kelas rasa cam nk demam, tetiba je... nak senang bukan senangkan...





Friday, September 07, 2012

Annur ke LANGKAWI

lupa publish plak cerita langkawi..hehe bz betul warga PLF mggu ni sampai la akhir bulan.. 3-6 sept ada kursus pembantu perpustakaan, 7 sept 9hari ini) ada program ngan budak2 sekolah, smlm dah siapkan 5 hampers :) nasib baik la geng opis yg lain yg p shopping brg2, km tlg balut2 jer.. pastu next week nk ready utk program hari sabtu 15 sept plak, cam biasa sy & team akan siapkan hampers & kerja2 lain gak.. pastu nak siapkan kerja2 utk CEO lecture series yg akan berlangsung di Time Square pada 19 sept ni.. senin (10/9)  kelas utk sem ni dah mula.... rasa sesak nafas bila tgk date2 yg ada.. tu belum benda2 lain lg... km kena handle bulan okt ni (16-18), ok jom pitam bersama2...

ok moh cerita pasal langkawi!

kami ke langkawi pada hari raya ke-4. p 2 hari 1 mlm je pun...semata-mata nak kasi cik annur merasa naik kereta kabel langkawi plak...hehehe al-hamdulillah semuanya dipermudahkan. no shoping2 punya..mmg bawa 1 beg galas je... beg kami x beranak pun... tabah sggh hati ku kan.....hahahaha langsung x masuk idaman suri ka..apa ka...




 tgh tggu feri, kami naik dari k.kedah... 2 dewasa, 1 kanak2 = RM63.00 tunaiiiii


 budak yg kena paksa tido dlm feri... sejuk gila dlm feri ni...cam nak beku rasanya...


 kami bermalam di Mali Perdana Resort, betul2 sebelah bangunan Underwater World tu, RM100.00 klu dah booking awal..klu main terjah je RM120.00

 sewa kereta wira je kt sana..hehe RM70 + RM40 utk minyak round2 langkawi. lepas check -in terus ke kolam air panas..ermm time kami p kotor.. x lama pun x kt sini pasal hujan panas yg lebat telah turun.... hujan kt langkawi bersambung smp ke malam! mkn malam pun dlm hujan lebat...x pasal2 kena beli payung..RM15.00 mahal tu..payung kecik je pun...mlm tu tido x yah buka ekon pun..angin sejuk masuk ikut bawah pintu ..perghhh sejuk betul!

 byk lumut...kotor & busuk ..day 1 cuma ke sini je la... nk masuk taman buaya mahal bebenar, x berbaloi rasanya dewasa RM15.00, kanak2 RM10 ermmm cam harga tiket kereta kabel jer...


Day 2

cik annur celik mata je terus kami ke pantai blkg motel... en abu & annur je yg mandi-manda. 

 tu dia payung yg mahal tu..nasib kaler dia lawa


 dlm kol 9 pg kemas2 barang, mandi & siap suma terus check out & bfast kt gerai depan motel ni je.. ni yg cik annur beli masa kt kolam air panas, burung helang ni RM10...

cik annur ready nk naik kereta kabel ... spek mata beli kt sana, RM5


 
dekat kol 11pg rasanya kami sampai kt sini

 org tgh beratur nk naik kereta kabel...hehe mujur kami smp kira awal gak la, terus ke kaunter express beli tiket ..kuarkan IC siap2 ye..

 sampai atas je terus berkabus...terus perkhimatan kereta kabel dihentikan kerana cuaca buruk... nk turun ok je...eee takot betul pasal x nampak tali kabel tu pun....

 sy syak teropong ni rosak..x nampak apa pun..tp cik annur x percaya, nak gak teropong... gasak la


 dari kereta kabel km terus ke makam mahsuri... hehe nasib baik cik annur dah byk kali tgk magika, so dia x byk tanya...dok kata kesian mahsuri kena tikam... pastu kuar darah warna putih...jln2 dlm tu berdua je ngan cik annur, tiket lupa dah RM5 ke RM3 utk dewasa..... murah je berbaloi la masuk sini...


 
 rumah mahsuri

 kukur kelapa

last sebelum blk ke a.star... bergambar di dataran helang ... 



benci betul, byk gambar senget benget bila masukkan dlm n3 ni, apa yg elok je la tepek kt sini...


ok babai...nanti smbg cerita lain kali !











 

Tuesday, August 28, 2012

cerita hari raya tahun 2012


salam semua :) mood nak hapdet cerita raya sudah dtg! hahaha
thn ni giliran raya kt Hutan Kampong, Alor Star. kami sampai hari sabtu, kol 12 tgh hari. sampai2 je laki bini tetiba menjadi gagah perkasa kemas rumah etc... langsir & sarung kusyen dipasang oleh kakak & adik ipar. ptg tu semua pakat2 tlg masak rendang daging, rebus ketupat & nasi himpit pastu buat kuah kacang. lauk berbuka semua beli jer..hehe sy just buat ayam masak kicap malam tu pakat2 main bunga api & mercun...

pagi raya semua pakai2 cantik2 sekali kaler baju kami lbh kurang ngan adik ipar, unggu!  lepas yg lelaki blk sembahyang raya makan2 pastu salam2 semua terus p serbu umah paksu sebelah rumah jer. macam biasa semakin lama semakin malas nk amik gambo...tambah2 annur skrg ikut mood dia ermmm stress pasal nk kena paksa dia tau!



 syadrouz (anak abg ipar) & kakak annur, tangga kt dapur ni tempat fav semua anak buah! x lama lg syadrouz nak jadi abg :) kak annur gak menten solo...hihi

annur & nenek (moyang)

salah satu tempat fav anak cucu kt rumah hutan kampong

 tgk syadrouz pun suka kt sini... hehe bersungguh2 dia tekan piano
 antara gambar famili yg senonoh sket hahaha, baju raya asal mama x jadi..lg 2 hari nk raya baru la meredah sana-sini nk cari baju kaler purple pasal dah beli baju en abu dulukan... ermm belasahla walaupun masing2 x kena warna asal satu kumpulan sudahhhhhhhhhhhhh yg cik annur plak baju kebaya kaler purple xde saiz dia, amik je la kaler pink terang ni...mak tok jahitkan kain batik kaler purple pasal nak sedondonkan ngan kami :)
 gambo ni cik annur yg snap :) 


raya pertama & ke-dua dok umah jer... raya ke tiga baru ke jitra. raya ke- empat & ke-lima kami ke langkawi, nanti cerita kt lain n3. thn ni x sempat singgah sg petani, ampun ye mak & pak menakan...hehehe nanti kami singgah noooo....

 


Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya



 selamat hari raya kepada semua :)











Wednesday, August 15, 2012

Allah hu Akhbar!



sedihnya rasa hati

pagi ni saya terima 2 berita tentang kematian. Allah Allah Allah...

pertamanya berita kematian anak jiran saya, umur dia 6 thn, sebaya annur, dah 1 mggu berada di ICU...budak tu mmg dah lama x sihat sejak dia kena sawan tarik akibat demam panas masa umur 3 tahun.

terbaru berita kematian nenek kepada rakan setugas... 

semua ini dah ditetapkan oleh Allah, Dia yg Maha Mengetahui segala rahsia. Semoga roh kedua-duanya berada di kalangan org2 yg beriman. Amin.



Al-fatihah

Friday, August 10, 2012

benci betul

benci betul bila :

tukang jahit salah potong baju raya! selalu ok jer, kain yg paling elok plak tu dia salah potong! harap2 minggu ni jumpa la baju siap jahit yg sesuai. masalah betul klu dah baju & kain saiz lain2! stresssssssssssss!

jerawat tumbuh melata, apa kena tah... kenapa ni huhuhu, yelah sy bsyukur gak la pasal kurang2 sy ada muka wpun ada jerawat + parut2 jerawat...paling nasib baik jerawat tumbuh di sebelah kanan muka jer.. belah kiri elok, nampaknya semua gambo kena snap dari sebelah kiri je la..hahaha nanti nk praktis kasi nampak gojes miahahaha... 

oklah tu je la 2 perkara yg paling buat sy runsing ...satgi nak p perabih duit kat kedai barangan kek + pasar tani pjaya ni...terapi okeh!  harap2 meeting ptg ni habis kol 4 la pasal kol 4.30ptg nk terus balik, tau la ptg2 jumaat ni lebuhraya akan jadi sesak lebih dari hari biasa owh elite tlg jgn sesak teruk! tu belum kira kuar dari guthrie nak lalu kg melayu subang, nak masuk ke U5 ermmm.... huhuhu stress lagi!






Thursday, August 02, 2012

www.sehelaibaju.com


salam semua,
jom kita beramal dgn membelikan baju raya utk anak2 yatim & asnaf diseluruh Malaysia. Al-hamdulillah setakat ini saya & kawan2 sudah berjaya membeli lebih kurang 50 pasang baju kurung & baju melayu utk anak2 ini melalui duit yang kami dapat daripada sumbangan rakan2 di PLF serta vendors dan juga sedara-mara staff PLF syukur sgt2 kerana kak siti hajar sudi menjemput saya utk menyertai team sehelai baju buat menyapu si air mata. tahun ini merupakan tahun ke 3 xtvt ini dijalankan. kawan-kawan boleh layari laman web INI utk keterangan lanjut. boleh juga cari team ni di FB taip je Sehelaibaju.com  :)



www.sehelaibaju.com






rezeki anak-anak yatim & asnaf :)

Wednesday, August 01, 2012

susu segar


  model susu segar. sekarang minah ni tgh gilerkan susu ni. sementara dia suka kita kasi je la...  la ni minah ni mana nk minum susu sgt.. offer dia botol susu pun x mo... dia kata dia dah besar x bleh berbotol dah...manatah dia blaja ermmm x pe la klu gitu tp sila minum dlm cawan pun dia x mo... beli cawan comey2 pun dia x nak... klu p kedai mamak mesti order air teh tarik..milo2 ni dia x main..pasal dulu2 klu dia minum milo dia kembung, so mmg jarang sgt la annur ni minum milo..

 sedap mama...

sampai hari ni dia masih suka susu ni..ari tu gilerkan susu dutch lady.. berkotak2 la mak pak dia beli..sekali tiba angin jemu dia, langsung x mo minum, sedekah la kt anak2 jiran plak... tu yg kali ni beringat..beli buat stok pun 2-3 kotak je...buatnya dia dah x mo minum, haihhh ...




Tuesday, July 31, 2012

D' Arab Cafe


sabtu lepas km blk raub, buka posa ramai ngan family raub. pastu hari ahad kami ke kubur abah. tanam pokok baru & bersihkan kubur.. al-hamdulillah dah lawa dah... bersih jer. lepas tu jenguk mak njang (adik abah)... p jenguk dusun, petai lg seminggu dua bleh petik dah :) sukerrrrrrrrr pastu pokok rambutan semua baru berbunga... klu xde monyet insya-Allah byk la hasil tahun ni.

siap semua km terus blk sini semula. dah bgtau siap kt en somi yg ai ngan mak tok penat x mo masak. pastu ajak dia berbuka posa kt luar...yg paling hampir & nampak cam best ialah di D' Arab Cafe  kedai ni dekat je ngan umah dlm 5 min sampaila. kami booked dulu. tokei kedai cadangkan kami amik combo utk 3 org mkn..kami pun oklah kan..rega pun ok..cam kami amik ni chicken roasted + lamb dan juga dpt air sirap RM33... ok sgt ler tu kan..

 
sampai je nasi ni terkejut kami.. hahaha x sangka besar benar pinggan ni, ngan org blkg meja kami pun sama naik terkejut. maklumla kami x pernah p pun kedia ni, selalu dok beli yg utk sorang makan pastu tapau je pun hihihi. 

budak bertuah ni makan byk, hehe kalah org yg puasa dia punya portion makan, tp nasi je la. ayam mmg dia reject awal2 lagi.. lamb tu dia makan, buh dlm roti yg lapik lauk tu... mmg puas hati la bawak budak annur makan kt sini.

kami order air tambahan iaitu air delima & air apatah dlm botol tu, perisa stoberi. dan nasi adalah tak habis, syg betul ... ermmm len kali klu p lagi kena bawa acu & milla sama... tah abeh ke tdk gak tu..





 

Related Posts with Thumbnails