Followers

Wednesday, November 30, 2011

kegilaan baru saya



 al-hamdulillah mood utk memasak kembali minggu ni dan hasilnya  3 biji trifle saya buat. hehehe smgt gilerkan padahal org kt rumah tu yg suka pun saya & mak tok aje. 2 buat pada hari sabtu... mlm tadi buat lagi sebiji, hari ni last day ada sorang kawan opis tu... sebelum dia kerja tempat lain nak gak buatkan 1 trifle utk dia rasa...huhu sedih la plak. 

 bahan2 yg digunakan oleh saya

 ni hari sabtu punya xtvt. cik annur tukang susun kek & buah. mama tuang kastard & jeli

 tarraa.. dah siap. 1 kasi kakak milla & 1 lagi kami anak beranak makan. terkejut saya, mak tok suka makan trifle ni...cayalah mak tok!

ini plak trifle hari ni punya. mlm tadi buat. tataulah rasanya sesedap yg sabtu punya atau tidak. saya x rasa. x sanggup plak rasanya pasal start hari sabtu dok makan trifle. akekekeke
 ini dia Zue..hari ni last day dia kt plf ...............sedihhhhhhhhhhhh 
akak doakan zue berjaya di dunia & akhirat. jgn lupakan kami kt sini ye. 

ini dia resepi yg saya guna...sgt sempoi. sapa suka mcm2 lg bahan bleh je tepek. mcm2 versi nak buat trifle ni. saya amik yg paling senang nak buat..hehehe

bahan2:
1 biji kek gulung (saya ada terbaca, kek paling sedap ialah kek perisa pandan)
1 tin koktail buah-buahan
1 tin susu pekat manis
1 kotak jeli nona perisa stoberi
4 sudu besar tepung kastard

cara2:
bancuh tepung kastard ngan sedikit air supaya x berketul, masukkan 1 tin susu pekat manis + air masak 1 tin
(sukat guna tin susu tadi) masak guna api yg sgt perlahan. kacau supaya tidak berketul bila pekat ttp api.

masak jeli ikut arahan pada kotak. jeli nona guna 2 cawan air.

susun kek dlm bekas kaca yg cantik. gunakan air koktail buah2an tadi utk lembabkan kek. tuang kastard. taburkan buah2an. last sekali tuang jeli tadi. sejukan dlm peti sejuk. lepas 2 jam bleh ngap!



Friday, November 25, 2011

tragedi dalam perjalanan ke kelas

khamis lepas, tgh syok memandu kereta yg hensem nak mampus tu kt area USJ tetiba dgr bunyi yg tidak enak, huhuhu ingatkan pancit tp xde plak rasa melelong ke apa ke kereta so saya teruskan perjalanan. tp x sedap hati gak pasal bunyi kuat, sampai kt area giant/msu saya berenti gak kt lorong kecemasan nak tgk apa kebenda yg berbunyi tu...tp x nampak pasal lori/kereta semua laju..x berani plak nak tgk lama2. sambung lg pemanduan ke exit tol shah alam. park tepi petronas terus tgk..rupa2nya magat tayar depan belah pemandu tu tercabut...huhu hancur pun. nak tarik cam tenaga x kuat, en abu xde kt sini plak dia o/s kt kuantan... ermmmm last2 panggil abg lori hehehe nasib baik depa sudi nak tlg... mula2 nak buka skru tp cam susah je terus abg tu kata nak tarik je kasi koyak pasal dah hancur mmg x bleh guna semula. so settle, terima kasih byk2 abg lori TNT ! settle semua saya meneruskan perjalanan ke puncak alam. sampai elok2 kol 6.30ptg!

 hero petang itu


tangkap gambar curi2... dgrnya magat tu dlm rm70 ..huhu kopak weii



autopublish

Thursday, November 24, 2011

from fb to blog


mmg terbaeklah! akekeke gigih betul org yg buat benda ni...terima kasih kerana berjaya buat kami terbahak2 !


Wednesday, November 23, 2011

benci betul

benci betul bila :

1.  tgh seronok memandu,  tetiba kereta depan buang puntung rokok! eeee saya fobia ok, terbayangkan nanti kereta blkg meletop! ala macam dlm filem omputih tu.... tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, rasa betullah pengaruh tibi ni kadang2 berbahaya gak kepada org macam saya ! T_T'

2. berenti kereta kat traffic light dah siap free gear, angkat handbrake tgh leka layan radio tetiba terasa kereta mengundur rupanya kereta sebelah dok gerak ke depan slow2. haihhhh !!! ai panik okeh! laju je kaki tekan brake plak grrrrrr...

3. tgh beratur panjang nak kutip/byr tol  ada org potong barisan! buat2 salah masuk barisan pastu dah salah tak mo bg signal, tgk pemandu perempuan nak gak himpit masuk. minta maaf ye...dgn perempuan lain boleh kut huhuhu. saya pun kejar masa gak tp bleh je beratur.skrg kurang sket masalah tu pasal dah guna T&G hiks...klu x dok urut dada jer taw...

4. kereta dah berada di lorong yg betul serta kelajuan yg sepatutnya, tp kereta blkg kasi lampu nak suh kereta ke tepi- beri laluan ( hehehe no way, lantak ko la, nak kasi lampu ke, kasi horn ke, kasi duit ok) bila dpt potong kita, tetiba dia masuk depan kite, slowkan kereta terus p lorong kiri nak kuar dari hiway! macam bengong jer org2 gila camni.... dah tau depan tu ko nak exit perlu ke ko kacau kereta2 lain. haihhhh ! mental betul.

5. sama jenis kereta dok mencucuk...erkk nak tgk kereta siapa paling lajukah? ala klu dah sama kuasa kudanya, sama je jenis, takat kaler je lain bendanyer  ko nak tayang? ermmm  akekekeke saya tak layan kamu! boleh blah!


sekian.


Tuesday, November 22, 2011

kite MENANG


thank you ALLAH ! 
ibu segala pingat  SUKAN SEA 2011 telah dimenangi oleh pasukan bola sepak malaysia! yeahhhhh  nasib baik smlm lect kasi balik awal, kol 9 kelas dah habis... hati x senang betul dgr dari dalam kelas org dok bersorak. smp umah mandi cepat2, siap2 terus lepak depa tibi join ahli korga yg lain. berdebar2 sampai x lalu makan...akekekeke cik annur bizi ngan online game dia..hehehe klu x asyik kacau kami je, smlm dia bebas main ....lama plak tu. apa2 pun puas hati pasal MALAYSIA menang! tahniah team MALAYSIA :)





Monday, November 21, 2011

cerita hari jumaat saya ; WAR is a crime Exhibition

 salam semua 

jumaat lepas saya & kawan2 opis mengvolunteerkan diri utk bertugas kt Islamic Art Museum & Yayasan Al-Bukhary bagi membantu PGPF War is a Crime Exhibition & tribunal kt sana. saya cam biasa ditugaskan utk handle bookstall bagi PLF... emmm nak try buat benda lain plak, tp agaknya muka x komersial kut T_T'
 nama pun volunteer kan... so km semua x dpt la elaun ke apa... makan dpt..hehehe x pe enjoy join benda2 camni... ni kali ke bapa tah saya join PGPF ni... paling best masa thn 2007 kt PWTC. last year pun kt PWTC, time tu saya & KNK di mandatkan jaga registration ada la dekat 1000 pax time tu... penat tp best, skrg ni insya-Allah  klu nak p sorang2 ke PWTC, Muzium Islam & PNM dah lepas dah...maknanya p jalan TAR pun ai dah tau...ahahahaha

bookstall team!

 pagi tu kami bertugas kt muzium islam dl...Wan Zaleha emcee utk event hati tu.. dia berdiri betul2 sebelah meja bookstall... pasal dl dah amik gambar ngan dia, so kali ni tema adalah candid... dia tgh bz nak hafal skrip kut... sy beli shawl yg sangkut kt bahu tu rm15! sokong la weh xtvt menjenayahkan jenayah perang nih!

the speakers 

ptg tu bookstall pindah ke Yayasan Al-Bukhary plak. GM kami yg pakai baju merah  tu :)  yg lelaki tu volunteer dari PGPO nama dia omar bukan org malaysia tp hampir fasih berbahasa melayu baru dok 3 thn kt sini.

xde kerja bergambar dlm bilik air. perasan cam gadis-gadis.

 ada ucapan etc, perasmian pameran kt Yayasan Al-Bukhary

perasmian pameran.. ngerikan tgk huhuhu betapa sakitnya derang yg kena seksa 

 antara bahan pameran. sedih sgt2 tgk semua2 ni...ngilu sggh rasanya

byk lagi yg korang bleh tgk & baca klu ada peluang xde apa nak buat pergilah beramai2 kt Yayasan Al-bukhary, free je 18-28 Nov 2011... semoga perpaduan antara kaun dlm negara kite sentiasa utuh. bila kite bersatu-padu insya-Allah org luar pun x berani nak kacau. cer korang bygkan kite ditempat mereka yg dpt nasib camni. Ya Allah minta dijauhkan. susahnya hidup mereka. skrg ni kadar buta huruf di negara2 yg dilanda perang sgt tggi, kesian sggh..mereka yg jahat mmg nak negara2 tersebut kembali mundur.

lepas TDM @ VVIP buat lawatan, kami plak sambung...akekeke

itu lakonan kami semata2... 
jurugambar PLF ( kt PLF mcm2 "benda" ko bleh jadi ) suh kami berlakon..miahahaha tp sedih tetap sedih ok bila baca pasal negara2 yg di serang. 

ini juga lakonan. xde kerja nak melambai gambar!
 td TDM amik gambo kt sini...hehe saya pun mau juge.

 hehe pic2 camni la yg msk dlm paper smlm tu... jurugambar km la ni suh amik gambar kt sini, sekali ada wartawan lain snap pic kami gak! hahaha glamer sekejap dikalangan kawan2 opis... jadilahkan merasa gak msk sokabar.


ok last tepek gambo feeling gojes... ok itu je babai











 eh jgn lupa WAR is a CRIME ! renung2kan...



rasa malu macam gadis-gadis je




Mingguan Malaysia 20/11/2011 mukasurat 6. Malu. HekHekHek. Oh! sini pun ada juga KLIK

Friday, November 18, 2011

apa saya buat di dalam kelas

lokasi : lab 1, uitm puncak perdana
masa : lebih kurang jam 7 mlm

dalam kelas KM (Knowledge Management) dr. siti arfah masa ni. hehehe tetiba beliau meminta kami memilih 1 daripada gambar2 yg ada atas meja. smgt capai gambar yg agak2 saya suka walaupun tatau apakebendanya ko nak kena buat.

   oh no ini bukan pilihan saya pung.. ni partner saya punya gambo pilihan....

 haaa tu ahlam, partner saya sedang pegang gambo yg saya pilih! 
gambo air kopi!

rupanya kami mesti mendengar cerita kenapa kawan sebelah kami kenapa mereka memilih gambar itu kemudian kami dikehendaki menceritakan kembali di hadapan kawan2 lain. bleh bercerita dlm bahasa tp kena cerita kt depan kelas dlm english. cesss paling x best x bleh bawak kertas! belasah lah apa pun... pandai2 la pakat ngan partner ko.

knowledge sharing ------------->  knowledge transfer
story telling 

tujuannya ialah utk melihat sampai atau tidak apa yg kawan kite cerita. owh saya tertinggal 1 fakta tentang gambar yg ahlam pilih....akekeke 

saya pilih gambo air kopi kerana saya peminat kopi dan saya suka minum air kopi,  saya rasa bila tgk gambar tu ia mengingatkan saya tentang waktu utk berehat, kopi bleh menghilangkan rasa mengantuk saya (kdg2) etc..apatah lg merepek ngan ahlam....

ahlam plak pilih gambo tu pasal mcm rumah dia kt kg walaupun design adalah tidak serupa, pastu bila tgk gambo tu dia rasa tenang dan damai, rumah tu mengingatkan tempat dating pertama ahlam setelah bgelar isteri baru2 ni...dating kt bukit cherakah tu..kelas ko ahlam.....
 syia tgh cerita kenapa hanim pilih gambar banjir! akekeke kuar pasal jgn rendahkan skirt kereta, ingatkan dia kejadian banjir di thailand etc... akekeke lawak betul pesanan penaja drpd hanim 

hanim plak cerita tentang gambar pilihan syia, antaranya syia teringat zaman persekolahan dia ...kecik2 minah ni dah ada geng 5 sekawan! oh menurut cerita syia yg paling "halus"....hehehe  

semua org ada cerita tersendiri ...ada yg amik gambar kek, gambar beskal, arnab, anak kucen, gambar chef wan masak pun ada, gambo satey etc ...mmg lawak, asyik gelak jer.. enjoy sgt kelas mlm tu. lepas rehat solat magrib baru kami sambung semula belajar dan kelas habis kol 9.30mlm. 






Thursday, November 17, 2011

saya dan radio


salam semua :)

ptg smlm time memandu utk ke kelas tetiba tgn gatai p tukar2 siaran radio...sampailah tertekan suria.fm hohoho sekali dgr cam best plak..lawak giler pemanggil kol semata-mata nak bgtau depa check-in kt mana...udah gaya cam fb/twitter plak.... mmg lawak betul...hari2 ada segmen inikah? DJ lelaki tp susah benar saya nak ingatkan nama dia.... yg paling x tahan dia asyik ckp "nebes abg klu dgr org check-in hotel" atau "abg berdebar2 dgr orang check-in rumah tumpangan" akekekeke sengal betul DJ nih! beliau berjaya membuatkan saya tertawa besar dlm kereta ...

ada yg check-in bgtau kt opis lagi.. paling best sorang minah tu tersasul bgtau dia "check-in kt pusat membeli-belah minyak kelapa sawit" . DJ terus tanya "eh ada ke pusat mebeli-belah utk sawit?" akekeke rupanya silap daaa.. pusat beli sawit jer... miahahahaha saya gelak sampai senak perut....hadoi

ptg2 nk p kelas selalu saya memandu di bwh 100km/sj .... saje santai2 bersama2 dgn lori kontena yg sarat...  kt ELITE lori kontena/minyak petrol/bas (kosong kdg2 penuh isi pun) semuanya laju nak mampus! siap bleh kasi ko lampu lagik yeah wpun ko dah bawa kereta 100km/sj... ermmmmm kalau x fikirkan bil hp blum byr lg....haku kol pihak yg berwajib... giler laju depa bawa skrg ni... saya kdg2 mmg lepak lorong belah kiri jer..sampai konpius, saya sedang memandu kenderaan beratkah? sabar jela....

ok itu je nak cerita... hilang sket stress bila teringat DJ giler best tu  keh keh keh




Wednesday, November 16, 2011

cerita tentang saya

salam semua :)
cerita tentang saya ...

sebagai seorang pelajar separuh masa dan juga  isteri, ibu, pekerja sepenuh masa. pertama sekali mental & fizikal kena "taf" huhuhu dugaan sgt la hebat erkkk xde la hebat bebenar tp sgt2 penguji kesabaran saya yg tak berapa nak tabah ni... byk kali gak rasa nak nangis tapi airmata x kuar pun...rasa aje!

tugas sebagai isteri, ibu & bekerja pun dah penatkan, ni penat berganda bila saya bergelar pelajar kembali. padan mukakan..saya yg pilih jalan ini, diam x diam dah hampir setahun saya menjadi pelajar... dah nak habis sem 2...ada baki lagi 2 sem. saya buat 4 sem = 2 thn ...nak buat 1 1/2 thn = 3 sem x mampu rasanya...ni pun bagai nak kelam-kelibut. paling x tahan bila ada event kt opis time tulah kite kalut ngan tarikh nak anta asgmnt/project  T____________T  korang dpt bygkan tak camne kalutnya hidup...sampai nak p toilet pun kdg2 saya delay-delay kan..miahahaha punya x mo tinggal keyboard nih.. kdg2 ok..bukan selalu.

pernah gak rasa nak rest dulu, tp rugi plak... nanti lg la saya ketinggalan..kena tinggal ngan kawan2 seperjuangan yg masyukkkk tu... lg pun nanti nak tak nak saya kena buat gak... teruskan gak la walaupun rasa nak ponteng manjang tiap kali ada kelas... huhuhu

sokongan keluarga juga amat penting...terutama suami. cam saya syukur sgt2 en abu sgt2 memahami....salah satu perkara yg dia selalu buat yg membuatkan saya tersenyum dan hilang sket penat ialah bila dia & annur sediakan air mandi (air suam) tiap kali saya blk dr kelas...huhu yelah kdg2 sampai umah dah kol 10.00 mlm... rumah saya x guna water heater pasal saya takut nak guna water heater hahaha klu x lama dah en abu pasangkan...saya jadi fobia bila pernah dpt email ada org mati kena renjatan letrik laki bini klu x salah, sapa tah mati dl...kiranya laki ke bini nak tlg...sekali dua2 mati dlm blk air... huwaaaa takut... buat sementara ni mmg x la kut ada water heater kt umah...saya ni klu fobia lain mcm sket.. p hotel klu ada tab mandi pun takut.. akekeke dok bygkan sapa la berendam sebelum ni...pastu selalu tgk CSI kan ada org mati dlm tab pastu penuh darah huhuhu takottttttttttttt ....

ermm berbalik kepada cerita asal... saya selalu berharap, saya akan terus tabah, kuat, bersemangat, mendapat sepenuh sokongan drpd org2 disekeliling saya, diberikan kesihatan yg berterus supaya saya boleh manghabiskan pengajian saya dalam masa yg telah ditetapkan... ok itu je sesi luahan perasaan saya... byk sebenarnya nak tulis tetiba rasa nak mengalir airmata plak dah, x reti nak bercerita apa sebenarnya yg saya rasa ermm kang klu luahkan apa yg terbuku risau plak org fikir nak tagih simpati, poyo erkk mcm2lah mcmlah saya sorang je yg susah camnikan... penerimaan org tidak semuanya sama :) klu nak tahu "taf" ke tak "taf" silalah buat seperti saya ...hehehe kdg2 sampai nak nangis pun x bleh pasal kerja tgh byk nak kena buat . cer tengok cer tengok nak nangis pun kena tangguh2.... TASUKE betoi.

oklah babai..jumpa lg dilain n3


Monday, November 14, 2011

STRESS !!!

tuan tanah sedang menghadapi stress tahap gila-gila punya ...

Thursday, November 10, 2011

rumpai sabah


amaran : ini adalah  n3 peram lol lol lol 

mlm sebelum kami blk ke sini kami beli rumpai laut rm2 kt pasar malam, dpt 2 piring... celur ngan air panas pastu cicah air asam. ermm sedapp, tetiba nak makan lagi rumpai ni demmmmit







Wednesday, November 09, 2011

CERITA HARI RAYA AIDIL ADHA 2011

 kami bertolak pada hari sabtu pagi mula2 plan nak raya sini aje, penduduk kawasan perumahan saya ada buat korban dgrnya 3 ekor lembu, kompomlah meriahkan. sekali adik2 kami berdua nak raya kt kampung , kami pun ubah plan ... kami pun nak raya kt kampung apakehalnya beraya 3 beranak je kt sini kan  hehe pagi tu barulah siap2 kemas baju semua tu yg kol 9 pagi baru bergerak. kami beraya kt raub pasal selasa en abu nak o/s kt kuantan. 

sebelum keluar sempat buat murtabak roti cik puan hirda dulu hehehe, fav anak buah saya yg kt raub tu
 oh ya budak x mandi pagi nak berposing ngan murtabak roti gak

 
oleh kerana jalan nk blk raub sesak teruk mengikut kata abg saya. kami ikut ulu yam pastu ke kuala kubu baru lalu bukit fraser pastu tembus raub jln lama... jauh perjalanan tp seronok sgt pasal cuaca elok je. byk plak monyet/kera kt tepi2 jalan, depa ni gula2 hacks pun layan miahahaha mesti nanti berangin je mulut & perut! segarkan...

lepas sket pada simpang gate nak ke bukit fraser mmg kawasan ulam pegaga ...apa lg mmg dulu2 time saya kecik kami rajin naik ke sana cari rebung & pegaga... 

see, dpt pegaga 1 plastik besar tu...sedappp pasal pegaga ni tumbuh sendiri di lereng bukit.
rangup je ..kunyah terus ngan akar2 dia...

mak tok yg masih smgt mengutip pegaga

kol 1 ++ km selamat sampai kt raub. pergi pasar beli apa yg patut termasuk dapo arang. sambil masak utk lunch saya rebus ketupat & nasi impit. ketupat mmg mak tok dah buat siap2 kt sini sampai raub rebus je.
kuah kacang saya masak guna dapo gas

 
sebelah tungku lagi masak rendang daging tp lupa nak amik gambar, siap rendang daging saya masak rendang ayam plak...hehehe
1 dapo arang rebus ketupat
1 lagi dapo arang rebus nasi impit

mmg gilalah 4 dapo sekali haku jaga... penat sgt2 tp seronok. yg lain2 pun tlg gak, kakak ipar mesin kelapa & perah santan, mak tok cuci ayam & kemas2 kawasan umah, yg lain2 tlg tambah arang atau air. rendang & kuah kacang mmg saya yg masak termasuk merasa... al-hamdulillah la menjadi la gak pasal saya mkn byk je pastu rasa sedap je  org lain saya tatau....miahahaha pastu siap konfiden ngan en abu thn depan raya kt h.kampung kite buat rendang & nasi impit ... x agak2 perasan. settle masak memasak jam 6 ptg, mandi etc siap2 nak p beli brg buat berbeku plak mlm tu...mlm tu kerja org lelaki plak la.. ai makan jerrrr

 guna kipas tu...depa ni semua nak mudah & cepat je.. bakar ayam & sosej je pun... licin semuanya, agak2 semua ala2 pirana ni... cik annur belasah 5 batang sosej klu x silap..tah2 lebih lagi.

esoknya bgn tido baru kemas2 umah...yg lelaki semua p solat sunat, kami kt umah sediakan makanan ... lepas sesi mkn2 rasa dah kol 11 pg kami semua gerak blk kg, singgah kubur dl.

along anak abg saya tgh bersihkan kubur atok (abah saya) :( dah 3 thn lbh abah meninggal.... al-fatihah buat abah,  jenuh kami dok tanam pokok bunga asyik mati je....pasal kambing byk dok mkn pokok2 yg ditanam... rasa pokok puding ni paling lama...mesti daun pahit pasal byk getah tu yg bleh hidup lagi....
 seterusnya blk umah mak anjang adik abah. depa semua kt masjid tlg masak pasal ada 7 ekor lembu korban klu x silap. sepupu sy p beli brg2 masak utk luch km anak beranak. masak sambal tempoyak petai, sardin & telur dadar je pun tp habis seperiuk nasi.  haihhh sapa tah mkn byk sgt tu...
 
 sementara kami masak depa2 ni p mandi sungai ala depan rumah je pun...eee sejuk gedik pun depa bleh berendam, x faham betul !

lepas mkn sepupu lelaki bw blk daging korban serta tulang utk buat sup. buat sup 1 periuk besar.... dlm kol 4 ++ kami gerak blk rumah semula. rehat2 je ..mlm tu masak mee goreng aje pasal semua dah kenyang. ok itu je cerita raya haji kami tahun ini.


autopublish

Tuesday, November 08, 2011

mencari baju

 sabtu lepas (29/10) kami seisi rumah ( ayah-si driver, mama- si co-pilot, mak tok- si peneman, acu- si pengacau cik annur & cik annur-si budak cengeee yg sket2 nak merajuk) telah berkunjung ke kuala lumpur-tempat-yang-paling-en abu-takmo-pergi untuk mencari pakaian beragam yg akan dia pakai oleh cik annur pada hari konsert tadika beliau pada 19/11 ni.

kedai ini terletak berhampiran dhn stesen Star LRT Putra alah dekat2 ngan PWTC & The Mall tu. korang cari je la, ada sederet kedai borong kat situ. harga dijamin murah berbanding mall2 lain. kompom punya. cam dress cik annur ni dpt 40% less..klu beli kat mall harga dress tu  rm99.99 klu x silap la dan dgn diskaun yg km dpt  tu mmg berbaloi la  itu pun adakala rasa mahal gak, haihh klu ada mesin jahit lama dah haku jahit sendiri je....mmg kompom anak saya masuk pakaian beragam ...keh keh keh  

baju utk kanak2 lelaki pun ada dan segala jenis watak2 kartun pun ada...mmg meriah ada 1 section tu penuh je ngan barang2 buzz lightyear ( bekas pensil, bekas makanan, t-shirt, patung etc ) tatau la ori atau tdk tp kebykkan brg2 ni ada pelekat tanda harga drpd mall yg terkenal. nanti korang bleh beza sendiri rega mall ngan rega kedai ni. hehehe


nak tau baju cik annur yg mana? tggu lepas dia konsert nanti ok. baju yg akan beliau kenakan tidak kelihatan dgn jelas dlm gambar ni.




autopublish


Related Posts with Thumbnails