Followers

Tuesday, October 18, 2011

Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part I)

Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part I)

salam semua, 

saya catatkan pengalaman kami (berenam) berkunjung ke Kota Kinabalu, Sabah pada 14-16 Oktober 2011 sebagai kenangan dimasa hadapan serta sebagai panduan kepada sesiapa yang ingin berkunjung ke sana suatu hari nanti khas utk korang yg menggunakan istilah "percutian bajet" selama 3h 2mlm. ini berdasarkan pengalaman kami, lain org lain ceritanya... mula2 paling penting, beli tiket masa AA or Firefly buat promosi yg RM1 or 0 Ringgit ... tu mmg wajib, nama pun "percutian bajet"  sila check in awal2 bila dpt email dr AA pastu print boarding pass siap2, x pun sapa2 guna hp canggih bleh scan bar code je kt airport. klu korang check in kt airport nanti depa charge RM10 sekepala. klu naik Firefly ok free je suma :), x pun sehari sebelum korang pergi ke destinasi korang terjahlah ke kaunter jualan AA, dia bleh check in kan utk kite chargenya cuma RM2 sahaja, nak tukar seat pun bleh, byr rm6 kalau masa korang beli tiket x pilih seat. 

ok, dah ready jom mengembara bersama cik annur & co!


Hari Pertama 14.10.2011 - Jumaat
 
pukul 4 pagi semua org dikerahkan bangun untuk bersiap nak ke airport. kami (saya, en abu , mak tok & cik annur)  naik  AA (beli tiket masa murah bulan feb lepas - jenuh menghitung hari nak ke KK ni akekekeke) manakala acu + tunang beliau naik firefly ( beli bulan 2 gak masa tu pun firefly buat promosi, tp naik AA lg murah...hiks) km dijangka berlepas pada pukul 7.45pg, acu plak kol 6.40pg.. so hantar mereka dulu ke KLIA kemudian km terus ke LCCT, park kereta di sana, nanti saya bgtau bape rm km kena byr utk park kereta.


cik annur yg masih ngantok, masa ni kol 6.00pg, nasib dia x meragam pasal dah bgtau awal2 siapa nangis tinggal...akekeke eh xdelah, maybe dia pun agak teruja pasal festime naik kapal terbang :) km bfast dl kt mcd pagi tu...

ok kami nak naik kapal terbang dah, sila galas beg masing2, time balik xpe, ai dah siap2 beli 20kg sila la beli brg banyak2...

byk gak gambar km ambil dlm kapal terbang, cam biasa bila ada xtvt menunggu masing2 mula la posing baik punya uwekkkk  kita kasi tayang gambar cik annur je la eh muka hepi , pasal baru mkn ubat so dah segar la sket, dia demam + selsema plak dah start khamis tu...

dah terbang dlm 30min, budak demam ni ngantok nak tido,nasib baik dia bleh tido rasanya penangan makan ubat demam + selsema lg 30 min nak sampai dia pun jaga, badan dah sejuk sket....senang sket hati

 
dah nak sampai airport KK...belah km nampak laut jer..belah mak tok nampak atap2 rumah

kol 10.30pg kami dah sampai di terminal 2 @ KK. cik annur x sabar2 nak kuar dari kapal terbang...dia kata telinga dia sakit...lepas turun nasib ok...

tambang murah akan turun di terminal 2 KK, terminal lama. naik MAS & Firefly akan turun di terminal 1. jauh klu nak jalan so masing2 naik teksi & jumpa kt hotel. mujur km bleh check in awal. letak barang suma, turun mkn kt kedai area hotel jer. oh ya tambang teksi dr airport ke hotel km yg terletak di kampung ayer ialah rm30 sahaja, x kira ko naik limo ke teksi biasa...  ke area lain saya tatau. hotel kami terletak di kampung ayer betul2 kt bandar KK ( rasanyalah) bwh hotel tu ada hentian teksi, mmg senang nak dpt teksi klu nak ke mana-mana. 

kami menginap di Iskandar Hotel, KK (KLIK) selama 2 mlm, korang bleh baca rate dia kt website hotel ni. pada kami yg menggunakan "percutian bajet" ni adalah sgt berpatutan, kerana tempat2 yg kami nak terjah adalah disekitar kawasan ini sahaja, bleh jimat duit teksi or kereta sewa :) hari pertama kami tidak menyewa kereta...naik teksi & exercise a.k.a jalan kaki sahaja akekekeke

 check in, letak barang, tukar baju etc...km lunch kt kedai mkn sebelah hotel ni je... harga mknan agak mahal tp berbaloi pasal portion adalah melampau byknya...mmg sendawa la klu habiskan makanan... nasi goreng kg rm6 sepinggan..limau ais rm2.50 segelas... nasib sedap! budak demam mkn kuih gulung jer..rm1 seketul. ok pitams sekarang....

 mak tok dok meja lain...muka ceria pasal kami nak mulakan xtvt pertama kami di KK iaitu....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

kami semua akan snorkeling kt Pulau Manukan ! yiehaaaaaaaaaa dari hotel ke Jesselton Point ni kami amik 2 teksi, 1 teksi RM10 


saya akan ceritakan pengalaman kami serta berapa RM yang dihabiskan utk xtvt snorkeling di lain n3.

5 comments:

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Baca citer ko pon dah best, bila aku nak sampai KK ni

ZanaNordin said...

wokah...
aku tak sabar nak tunggu next episode plak
walaupun dah 2 kali jejak kaki ke kk
tp....tetap teruja beb!

Cik Nurul Pinky said...

wow..wow..wow..g kk tuuuu seronoknyaaa diaa..

AMieN~7 said...

Amboiii... sakan ye aok berjalan ke saboh. koi dulu sampai ke sarawok je...

beh beh...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

tie : hehehe aku plak x sabar nak dgr cerita ko p kuching

zana : nanti aku buat n3 laju2 ok...

nurul : sonok sgt saya tauuuuuuuuu

amien : sarawok cerita taun depan....hihihi

Related Posts with Thumbnails