Followers

Wednesday, October 19, 2011

Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part II)


Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part II)


kami sampai di Jesselton Point lebih kurang kol 12.30 tghari. panas giler, dah terbayang hangus la km yg mmg sedia gelap ni....akekekeketp al-hamdulillah semua ok jer... kulit kami sesuai guna body lotion yg ada UV protection tu je.... x kisah jenama apa pun... klu sapu sunblock lg merah cam udang terbakar kulit jadinya... korang bleh cuba petua kami... sebelum terjun laut/sungai/kolam renang sapu byk2 lotion yg ada UV protection ...insya-Allah ok kut kulit korang. xde mengelupas ke hapa, minum air banyak2 oh ya jgn lupa belasah vitamin C sebelum travel mana2...
sampai je sini belah kanan ada byk kaunter tiket, pilih la yg mana satu yg korang nak join. pandai-pandailah korang pilih dan tawar harga. atas nasihat kawan dan juga faktor masa kami sepakat utk pergi ke satu pulau sahaja iaitu Pulau Manukan, pulau yg paling besar di Tunku Abdul Rahman Marine Park. kalau nak pergi 2-3 pulau lain pun boleh, kira korang bleh spend dlm 1 jam tiap pulau je... gitulah...   kt sini gak ada byk kedai makan kalau korang nak makan dl ...kalau nak mkn kt pulau pun boleh...ada gak, harga x sure pasal kami semua kenyang dah mkn sebelum bergerak ke Jesselton Point ni... km just bw bekal air 100 plus & mineral water dan juga biskut + mamee sahaja.


kami dikenakan bayaran sebanyak RM15 sekepala utk menaiki bot ke Pulau Manukan + RM7 utk tax kt Jeti kalau student dpt 1/2 harga so byr RM3.50 je. kami sewa kt jeti terus mask & snorkel.

 kalau tak silap lebih kurang kami dikenakan  RM40 sekepala utk snorkeling 
( Bot -RM15 + Tax Jeti & Pulau - RM10 + mask & Snorkel - RM15 )


bot-bot yg ada kt jeti ni....lawa sungguh pemandangan kt sini di mata saya :)


dua beranak yg sweet ni nak naik bot..
depa berdua beli topi & baldi nak main pasir konon2nya kt Pulau Manukan...
mahal giler ok, RM35 utk 2 brg... haihhhh topi tu kt sini RM5 je pun...

ok jom sejukkan hati ngan tgk gambar yg acu snap nih... ini adalah bot yg kami naik.. kami 1 family naik 1 bot ni...kami dijangka akan ditinggalkan kt Pulau Manukan selama 3 jam....cam lama kan? tp.... rasa cam kejap jer.... seronok punya pasaiii

 
ahli rombongan amik gambar dulu sebelum bot jalan...tenkiu acu

cantik sungguh pemandangan kalau ada dslr lagi cantik gambar hihihihi guna kamera cabuk pun lawa ....

ok acu dah msk dlm gambar.... cik annur yg kurang sihat...hurmm cian dia, nasib dia gudgirl, hepi je dia dan al-hamdulillah kami semua x mabuk....ok je..maybe semua org mood adalah sgt gumbira... asyik menyaksikan pemandangan... drebar bot pun baik...layankan aje kami ni

yeahh selepas 15 min kami selamat sampai di Pulau Manukan..yesss x sabar mau mandi bersama ikan2...akekekeke
 
setiap org kena byr RM3 utk masuk Pulau klu warganegara Malaysia, warga emas RM1 manakala kanak2 free. mengikut kawan yg dah ke sana, kalau kite nak ke pulau lain x perlu byr dah...kiranya cuma byr RM3 sahaja...kalau x kopak la sapa yg pergi 3 pulau nak byr tiap kali masuk. cuma korang simpanlah tiket tu ye...nanti tunjuk je bila nak msk ke pulau lain.



sampai2 je letak brg kt meja yg ada disekitar tepi pantai terus tulis camni kt pasir...hehehe apa pasal tah! org buat haku pun nak gak buat camni... akekekeke oh ya kt sini byk meja sepanjang pantai ni...pilihlah yg mana satu korang nak dok... depan tu je laut utk korang snorkeling.

meja kami... tgk sepanjang pantai ni ada meja, pilih yg mana kosong ok

cik annur dah siap tukar baju :) en abu tgh terangkan cara2 menggunakan  mask & snorkel .... saya dah la x reti berenang :(
 
semua org  dgr penerangan dan ikut arahan.. mula2 susah gak nak sesuaikan cara pernafasan  pasai x pernah snorkeling pastu ok la..seronok plak rasanya.... hihihi mak tok je x bleh nak guna pasal dia geli nak gigit snorkel tu... muahahaha dia kata cam gigi palsu plak ada ke patut

cik annur tertelan air laut ... nampak x jeti kt blkg depa tu...situ byk ikan besar2... eee geram sungguh nak tangkap rasanya

kami 3 beranak... ambik gambar siap2 nanti dah basah2 xde sapa nak amik gambar dah.. cik annur rasa gayat pasai pakai life jacket tu buat dia terapung...akekeke pastu nampak ikan2 dia geli la tu

saya & en abu bersnorkeling berdua-duaan... cik annur main pasir ngan mak tok...  atas nasihat kawan, saya pakai tudung syria masa ni... kalau tudung biasa mmg susah gak la nak sarung mask nanti...   so agak senonoh sket la rupa masa snorkeling ni...akekeke en abu ckp cam saya pakai baju renang muslimah jer... 


 
 xtvt cik annur sementara mak pak dia bersnorkeling :)

tah pasai apa anak bertuah ni nak berdukung akekeke, kami pun x berani nak kasi dia mandi2 sgt pasai dia still demam setiap 6 jam. tp dah sampai sini, tatau tahun bila plak nak dtg lagi... so kasi gak dia mandi2 & kasi ikan makan.. depa kasi ikan ni mkn mamee ...akekekeke agak2 sakit x perut ikan2 tu?
 
kami :)

subhanallah ...cantiknya

suka gambar ni.... ermmm pemandangan sgt cantik...patutla ada kawan tu asyik kata nak ikut p pulau...suh sumbat dia dlm beg ...akekekeke opsssss
  
dalam kol 3ptg kami semua siap2 naik ke darat, p bilas badan siap2 tggu bot... takot plak bot tinggal kami x pasal2 jadi cerita 9 sept akekekeke  eh betul ke tajuk movie tu?

masih bertiga lagik :)
 
sementara tggu bot kami sampai, kasi ikan2 kt jeti ni makan biskut chipsmore plak...ah sudahhhhhhhh suka2 je derang ni kan....masa ni cik annur dah start meragam...ermmm

biskut chipsmore dia kasi ikan makan... budak x sihat  ni start meragam, tetiba tapak tgn dia ada selumbar ermmm dok pegang sana-sini x diam
mak tok & cik annur kasi ikan makan....
siap intai2 bwh katanya ada dugong..erkkk
 
cik annur & acu plak intai "dugong" mcm2 depa ni, tah2 ikan yu ke apa jer..ahahaha

bot sampai on time... dlm perjalanan cik annur tido kt bahu ayah dia :) mengantuk pasal letih + penangan ubat ... sampai Jesselton Point terus amik kereta sapu, jenis avanza ke hotel dan kami dikenakan bayaran sebanyak RM20 sama je kalau amik 2 teksi ... dlm 10 min sampai hotel, semua baring2 dan ada yg tidor utk charge tenaga . dalam kol 6.30ptg gitu semua siap2 nak ke pasar malam yg terletak bersebelahan pasar kraftangan utk makan malam. kol 6.30 ptg kt sana cam kol 8 mlm kt semenanjung... patutlah puas jalan2 tgk jam awai lagik....akekeke
















bersambung....



4 comments:

ramli sarip said...

ada awek sabah ka?
hahahahaha budak kadazan dusun

ZanaNordin said...

he he he he
aku pun dulu pergi 1 pulau jer....
rasanya kalau pergi pulau2 yg lain pun sama gark pemandangan nya...
so, ambil satu pulau...puas2 berendam..

hik hik hik hik

geram kan tengok ikan2 tu sue..
dah ler jinak2 banyak plak tu

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

en ramli sarip : x perasan plak yg mana satu awek kadazan dusun...akekeke

zana : rasanya p satu pulau pun dah ok kan zana... suka aku tgk gambar2 km kt sana...rasa kena pergi lg suatu hari nanti :)

myasara said...

seronoknya gi pulau tu..aku gi ari tu tak gi pulau pun.tgh mabuk2 takleh naik bot..balik2 gi pasar filipina je,shopping brooch..sue dok hotel mana?

Related Posts with Thumbnails