Followers

Friday, October 28, 2011

Kota Kinabalu - Hari Kedua (Part II)

salam semua :)

hoh lama betul nak tggu sambungan ni...saya pun risau tgk ada je dlm draft ni  ha....akekeke. ermmm ok kite sambung cerita, x lama tinggal nak edit2 sket je lagi...   

lepas kami bergambar sekitar Kundasang Memorial War kami terus ke Mata Air Panas Poring ! 
 tgh panas2 x kosa nak mandi air panas... tiket masuk RM3
 

cik annur x sabar2 nak mandi, x sedar tu dia kurang sihat. 

comot sggh ini budak 

sampai2 terus kasi cik annur masuk kolam ni... mmg utk budak2 rasanya... suka bukan main dia pasal bleh kuak lentang sorang2 air plak suam2 gitu...

ahli rombongan lain rendam kaki kt sini, ada byk kolam2 utk korang berendam... kolam rendam kaki ada kt 1 pondok tu, dekat2 ngan tempat tukar baju. rupanya ada 3 kolam, kurang panas, panas, panas gile...depa p pilih yg panas gile, x sanggup nak rendam kaki...akekeke mana nak tau kan? depa ni kunun2 tahan la..akekeke pastu masing2 kaki merah...ahahahaha

cik annur tukar ke kolam sebelah ngan tempat rendam kaki plak.. kolam mula2 td jauh dari depa2 ni.... jgn risau ye..korang bleh tukar air ni tiap kali nak mandi.... yelah tah sapa2 je sebelum ni berendamkan... mmg nahas la klu x buang air dl ...byk kolam2 jenis ni... 1 pondok klu x silap ada 3 kolam camni...

cik annur dah siap bilas badan dan bersiap,
adala dlm 2 jam kami lepak kt sini lepas tu kami ke tempat yg paling kami x sabar nak pergi iaitu ke....
 
 Tagal Sg. Moroli, Kg. Luanti Baru Ranau

Harga Tiket 
                                                 Dewasa        :     Mandi bersama ikan RM10.00
                                        Rendam kaki hingga paras lutut RM5.
                                                 Kanak-kanak:    RM2.00

 takottttttttt...geli sgt2 pasal ikan kelah suma besar2 ngeri rasanya takut kena gigit

 mak tok hebat...berani giler....ahahaha dia tgh ngaja kasi ikan kerumum tgn ...

cik annur seriau nengok ikan dok kerumum kaki kami

 dah berani sket... pakai spender je pun ha.. td dah tukar baju masa mandi kt kolam air panas

 dua beranak ni mmg sehati sejiwa...dua2 penakut! akekekeke dok tepi2 aje la...dok lempar makanan ikan. makanan ikan kt sini murrah sepaket 20 sen jer... beli 10 pun bleh..hiks

 ni la pun paling berani dua beranak ni ha...muahahahaha

 mula2 acu tunjuk berani... ahahaha rupa2nya

penakut & penggeli gak! miahahahaha

acu dah berani semula... :P 

setiap org diberi masa 15 min... puas gak la main2 ngan ikan kelah ni... hiruk pikuk dgr org gelak + jerit2 geli kena kerumum ngan ikan keli... ada la kami buat video kt sini...miahahaha malu nak nak kongsi ngan korang.
 

blk tu kami singgah beli durian. en abu teringin nak rasa durian sabah... sebiji kecik rm15 ... rasa ? tiada komen! mihahahaha
kemudian kami meneruskan perjalanan ke ranau semula, ingat nak ke ladang sabah tea, tp tgk pun dah kol 2 ptg, abg nizam kena kerja mlm tu.. so kami terus ke ranau utk mkn tghari. abg nizam belanja !

kami semua makan nasi ayam. sedap nasi ayam ni...nasi mmg x kedekut, beras murah ke kt sabah? byk weh.. semua org mkn licin! cik annur je x makan...dia on off demam masa kt sabah.  nama kedai x ingat la plak.. kedai ni kt pekan ranau. kedai hujung sekali. mengikut kata abg nizam, sup kt kedai ni paling sedap :) tanya kt dia nama kedai mkn ni... dia pun lupa..ahahaha 

dlm kol 5.30 ptg km sampai bandar KK. km terus ke pasar kraftangan utk meninjau apa yg ada, pada saya kt pasar mlm lg murah, tgk benda yg sama je pun... belilah sket2 tanda mata kata org...
  cik annur selekeh abeh..barulah pelancong iye x? 

 cik annur sama naik memilih rantai tgn mutiara utk kawan2 dia... saiz budak2 1-6 thn tu RM10 dpt 3... tgk betul2 pasal ada yg campur ngan manik... pastu cik annur pow ayah dia monyet sabah.. ada anak kecik peluk monyet tu. tgk kt kundasang RM35 pastu kt pasar kraftangan dpt RM15 je..picit perut monyet tu kuar bunyik ,kalau mlm2 agak ngeri  la bunyik dia
cik annur bizi ngan monyet belaan dia

kemudian km beli ikan bilis, sotong kering, kuih cincin, rumpai laut kering utk di bawa blk ke semenanjung.. kuih cincin RM20 dpt 5 paket besar..tatau la murah ke mahal... nasib sedap ...hehehe  org kedai tu siap2 bungkuskan utk kite.. siap bertangkal/pemengang depa buat....cayalah, mmg kemas, cekap, kejap je dah siap brg ko dia bungkus dlm kotak . ensem gak budak yg jual brg ni... eh!

settle suma blk hotel, nak pulangkan kereta. mandi2 rehat2 mlm ni keluar lagi ke pasar malam... buat xtvt mlm sebelum tu. sama aje xtvt nya... ok nanti sambung lagi...






 



 











Sunday, October 23, 2011

Aku Maafkan Kamu



Lirik Lagu Aku Maafkan Kamu - Malique feat Jamal Abdillah

[Jamal Abdillah]
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
[Malique]
Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ehsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

[Jamal Abdillah]

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
[Malique]
Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi yang tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati
Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya
[Jamal Abdillah]
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
[Malique]
Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi mari tafsir alif ba ta
(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)

Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)

Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
[Jamal Abdillah]
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

(Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan)

 


Friday, October 21, 2011

Kota Kinabalu - Hari Kedua (Part I)

salam semua,

 Kota Kinabalu pada hari ke-2 (15/10/2011)
patutnya ikut jadual kol 5.30pagi semua org kena bgn, mandi & bersiap2. kami sekeluarga akan memulakan perjalanan ke Kundasang etc. tp sebab semuanya penat kol 6.00pagi baru terhegeh2 nak bgn masing2nya... last2 dekat kol 7.00pagi gak baru gerak dari hotel, hari pun dah cerah. abg nizam tunggu kami kt area umah dia je... dlm 30 min kot baru sampai tempat yg dia tunggu kami. kami pergi 2 buah kereta. 

hari ini kami nak tgk gunung kinabalu! nak ke poring hot spring & pergi tgk ikan kelah yg jinak tu. mmg kejar masa sggh...hihihi

 dalam kol 9++ kot  kami sampai kt kundasang, x sure nama tempat tu betul2... cik annur demam time tu dok meragam, so mmg x tgk nama jalan ke apa... kereta stop, km sarapan sedap gak...abg nizam belanja mmg lagi sedap la kan....ahahahahaha kt area ni ada jual2 cenderahati dan ada menara utk intai gunung kinabalu.. x naik pun menara tu...dok bizi coolkan cik annur ..yelah jauh lagi perjalanan kami nak tuju nih... tgklah dlm pic tu, dia x mo beri kerjasama pun.. lepas kasi dia makan ubat & kami siap makan...kami meneruskan perjalan ke ...

 Kundasang War Memorial. masa ni cik annur dah makin ok, ubat dah masuk kan.... so byk la gambar dia dekat 100 keping agaknya setiap sudut dia suh snap gambar dia... nak masuk sini  RM2 ( warganegara) utk dewasa manakala kanak2 RM1 sahaja... sebenarnya masuk sini pasal nak amik gambar berlatar blkgkan gunung kinabalu hohoho

 budak yg dah sihat sket ni..manis senyuman..hehe lincah bukan main masa ni, kalau tidak dok melepek jer kerja dia...pakaian bukan main selekeh... cik annur ni jenis x suka seluar jean... x rock betul budak bertuah ni.

hah..amik byk giler gambo dia...kena la buat camni supaya bleh tepek byk2 gambar... 

 byk gak taman2 yg ad akt kundasang memorial war ni... paling best kt puncak dia la...  ada la sekumpulan org malaysia gak kt sini kami minta tlg amik gambar km sekeluarga berlatar belakangkan gunung kinabalu...huhu sekali tgk dpt gambar ni, huk huk huk

sedih ok.

mana gunungnya????
masa ni ahli rombongan lain blm naik lg..ingat depa x mo masuk sini..so minta tlg la org lain snapkan pic...

untuk ubat hati yg kecewa konon2nya moh ler amik gambar sendirik2 byk2 akekekeke

my ensem hasben plak.. hiks tamo kalah tu...
 
 patutnya gambo kami tadi tu jadi camni... nampak ahli rombongan lain naik...saya patah semula ke depa...nak gak amik gambar best2 walaupun hakikitnya...akekekeke sgt ler perasan
 
layan gambo kami lagi alang2 anak bertuah ada mood, marilah bergambo sampai lebam!

dapat pun pic satu family berlatar belakangkan gunung kinabalu ! terima kasih acu
hihihi dah kol 10.30pg masa ni, betul kata kawan...jgn p lewat2 nanti kabus x nampak puncak gunung kinabalu! good info diela !

 tarra..nilah sepupu saya tu.. memperkenalkan abg nizam! dah kawen dah dia ni... ahahaha






ok nanti sambung cerita kami ke poring hot spring & kasi ikan kelah makan... penat arr

Thursday, October 20, 2011

Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part III)

salam semua, 

kita sambung lagi cerita kami pada hari pertama  hihihi kali ni pendek je n3 xtvt last kami untuk  hari pertama di kota kinabalu, tak byk pun gambar yg kami snap, masing2 dah penat... rakam guna memori kepala otak masing2 je la akekekeke
 
dalam kol 6.30ptg camtu kami semua siap2 nak jalan2 cari makan kt pasar malam sebelah pasar kraftangan, cik annur tetiba cam nak demam semula tp mak pak dia keraskan hati gak nak p terjah pasar malam...ermm

 pilih punya pilih, kami makan lauk ni jer... byk sgt gerai org jual seafood bakar2 ni....tp tatau yg mana satu islam punya gerai. kami tawakal, tgk pelanggan yg makan kt gerai tu... mana yg ramai pakai tudung itulah yg kami masuk walaupun dah kurang meriah lauk2 dia... risau gak kan...ikutkan tekak selamber je masuk mana2 gerai....huhuhu

kami  amik ikan merah, sotong, udang & ikan merah yg kecik2 (erkk rm2 je seketol akekeke )
nasi 5 pinggan, ABC special 2 ( sedap sgt! ), air kelapa 1 biji & mineral water pastu en abu amikkan rumpai2 ni, 2 jenis rumpai + mangga muda sepinggan RM3 jer...sedapppp cicah ngan air asam. air asam dia sedap gak tp km tambah lg cili + limau kasturi nak kasi power... mmg meletop! rugi betul, ikutkan perut lapar lupa nak amik gambar... ada 1 bekas dia kasi dlm bekas tu ada garam, serbuk perasa, cili padi & limau lasturi... pandai2 la korang bancuh dlm air asam yg dia kasi sama2 ngan lauk2 yg kite pesan...
 
besarkan lobster tu... tatau la bape ratus...x berani nak tanya ahahaha

lepas settle makan, kami jalan2 kt pasar malam. kami berpecah sebab cik annur makin menunjukkan ketidaksihatan, makan pun x mo. ada la kut saya singgah 2-3 gerai nak beli brooch yg kawan2 pesan...main belasah je beli pasainya nak blk hotel cepat2...

  brooch & tudung duang yg sempat dibeli...


blk tu kami singgah beli kfc utk cik annur, pastu sepupu saya dtg nak hantar kereta yg kami nak sewa, kami sewa kereta kawan dia utk ke kundasang & ranau :) pada esoknya. kereta iswara kaler hitam... dan paling best kami dpt harga murah.... al-hamdulillah bleh jimat duit sket.

rupanya2 nya sepupu saya sgt baik hati...sanggup temankan kami ke kundasang & ranau esok harinya :) kami naik 2 kereta ohhhh mmg terharu sgt...kalau tak mengagau gak la nak cari2 tempat2 menarik...klu p sendiri harapkan map ngan tanya org je la gamaknya... terima kasih abg nizam :) dah lama dok sana, sampai terer ckp sabah...









kita sambung cerita pada n3 Kota Kinabalu - Hari Kedua ( Part I)






 

Wednesday, October 19, 2011

Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part II)


Kota Kinabalu - Hari Pertama (Part II)


kami sampai di Jesselton Point lebih kurang kol 12.30 tghari. panas giler, dah terbayang hangus la km yg mmg sedia gelap ni....akekekeketp al-hamdulillah semua ok jer... kulit kami sesuai guna body lotion yg ada UV protection tu je.... x kisah jenama apa pun... klu sapu sunblock lg merah cam udang terbakar kulit jadinya... korang bleh cuba petua kami... sebelum terjun laut/sungai/kolam renang sapu byk2 lotion yg ada UV protection ...insya-Allah ok kut kulit korang. xde mengelupas ke hapa, minum air banyak2 oh ya jgn lupa belasah vitamin C sebelum travel mana2...
sampai je sini belah kanan ada byk kaunter tiket, pilih la yg mana satu yg korang nak join. pandai-pandailah korang pilih dan tawar harga. atas nasihat kawan dan juga faktor masa kami sepakat utk pergi ke satu pulau sahaja iaitu Pulau Manukan, pulau yg paling besar di Tunku Abdul Rahman Marine Park. kalau nak pergi 2-3 pulau lain pun boleh, kira korang bleh spend dlm 1 jam tiap pulau je... gitulah...   kt sini gak ada byk kedai makan kalau korang nak makan dl ...kalau nak mkn kt pulau pun boleh...ada gak, harga x sure pasal kami semua kenyang dah mkn sebelum bergerak ke Jesselton Point ni... km just bw bekal air 100 plus & mineral water dan juga biskut + mamee sahaja.


kami dikenakan bayaran sebanyak RM15 sekepala utk menaiki bot ke Pulau Manukan + RM7 utk tax kt Jeti kalau student dpt 1/2 harga so byr RM3.50 je. kami sewa kt jeti terus mask & snorkel.

 kalau tak silap lebih kurang kami dikenakan  RM40 sekepala utk snorkeling 
( Bot -RM15 + Tax Jeti & Pulau - RM10 + mask & Snorkel - RM15 )


bot-bot yg ada kt jeti ni....lawa sungguh pemandangan kt sini di mata saya :)


dua beranak yg sweet ni nak naik bot..
depa berdua beli topi & baldi nak main pasir konon2nya kt Pulau Manukan...
mahal giler ok, RM35 utk 2 brg... haihhhh topi tu kt sini RM5 je pun...

ok jom sejukkan hati ngan tgk gambar yg acu snap nih... ini adalah bot yg kami naik.. kami 1 family naik 1 bot ni...kami dijangka akan ditinggalkan kt Pulau Manukan selama 3 jam....cam lama kan? tp.... rasa cam kejap jer.... seronok punya pasaiii

 
ahli rombongan amik gambar dulu sebelum bot jalan...tenkiu acu

cantik sungguh pemandangan kalau ada dslr lagi cantik gambar hihihihi guna kamera cabuk pun lawa ....

ok acu dah msk dlm gambar.... cik annur yg kurang sihat...hurmm cian dia, nasib dia gudgirl, hepi je dia dan al-hamdulillah kami semua x mabuk....ok je..maybe semua org mood adalah sgt gumbira... asyik menyaksikan pemandangan... drebar bot pun baik...layankan aje kami ni

yeahh selepas 15 min kami selamat sampai di Pulau Manukan..yesss x sabar mau mandi bersama ikan2...akekekeke
 
setiap org kena byr RM3 utk masuk Pulau klu warganegara Malaysia, warga emas RM1 manakala kanak2 free. mengikut kawan yg dah ke sana, kalau kite nak ke pulau lain x perlu byr dah...kiranya cuma byr RM3 sahaja...kalau x kopak la sapa yg pergi 3 pulau nak byr tiap kali masuk. cuma korang simpanlah tiket tu ye...nanti tunjuk je bila nak msk ke pulau lain.



sampai2 je letak brg kt meja yg ada disekitar tepi pantai terus tulis camni kt pasir...hehehe apa pasal tah! org buat haku pun nak gak buat camni... akekekeke oh ya kt sini byk meja sepanjang pantai ni...pilihlah yg mana satu korang nak dok... depan tu je laut utk korang snorkeling.

meja kami... tgk sepanjang pantai ni ada meja, pilih yg mana kosong ok

cik annur dah siap tukar baju :) en abu tgh terangkan cara2 menggunakan  mask & snorkel .... saya dah la x reti berenang :(
 
semua org  dgr penerangan dan ikut arahan.. mula2 susah gak nak sesuaikan cara pernafasan  pasai x pernah snorkeling pastu ok la..seronok plak rasanya.... hihihi mak tok je x bleh nak guna pasal dia geli nak gigit snorkel tu... muahahaha dia kata cam gigi palsu plak ada ke patut

cik annur tertelan air laut ... nampak x jeti kt blkg depa tu...situ byk ikan besar2... eee geram sungguh nak tangkap rasanya

kami 3 beranak... ambik gambar siap2 nanti dah basah2 xde sapa nak amik gambar dah.. cik annur rasa gayat pasai pakai life jacket tu buat dia terapung...akekeke pastu nampak ikan2 dia geli la tu

saya & en abu bersnorkeling berdua-duaan... cik annur main pasir ngan mak tok...  atas nasihat kawan, saya pakai tudung syria masa ni... kalau tudung biasa mmg susah gak la nak sarung mask nanti...   so agak senonoh sket la rupa masa snorkeling ni...akekeke en abu ckp cam saya pakai baju renang muslimah jer... 


 
 xtvt cik annur sementara mak pak dia bersnorkeling :)

tah pasai apa anak bertuah ni nak berdukung akekeke, kami pun x berani nak kasi dia mandi2 sgt pasai dia still demam setiap 6 jam. tp dah sampai sini, tatau tahun bila plak nak dtg lagi... so kasi gak dia mandi2 & kasi ikan makan.. depa kasi ikan ni mkn mamee ...akekekeke agak2 sakit x perut ikan2 tu?
 
kami :)

subhanallah ...cantiknya

suka gambar ni.... ermmm pemandangan sgt cantik...patutla ada kawan tu asyik kata nak ikut p pulau...suh sumbat dia dlm beg ...akekekeke opsssss
  
dalam kol 3ptg kami semua siap2 naik ke darat, p bilas badan siap2 tggu bot... takot plak bot tinggal kami x pasal2 jadi cerita 9 sept akekekeke  eh betul ke tajuk movie tu?

masih bertiga lagik :)
 
sementara tggu bot kami sampai, kasi ikan2 kt jeti ni makan biskut chipsmore plak...ah sudahhhhhhhh suka2 je derang ni kan....masa ni cik annur dah start meragam...ermmm

biskut chipsmore dia kasi ikan makan... budak x sihat  ni start meragam, tetiba tapak tgn dia ada selumbar ermmm dok pegang sana-sini x diam
mak tok & cik annur kasi ikan makan....
siap intai2 bwh katanya ada dugong..erkkk
 
cik annur & acu plak intai "dugong" mcm2 depa ni, tah2 ikan yu ke apa jer..ahahaha

bot sampai on time... dlm perjalanan cik annur tido kt bahu ayah dia :) mengantuk pasal letih + penangan ubat ... sampai Jesselton Point terus amik kereta sapu, jenis avanza ke hotel dan kami dikenakan bayaran sebanyak RM20 sama je kalau amik 2 teksi ... dlm 10 min sampai hotel, semua baring2 dan ada yg tidor utk charge tenaga . dalam kol 6.30ptg gitu semua siap2 nak ke pasar malam yg terletak bersebelahan pasar kraftangan utk makan malam. kol 6.30 ptg kt sana cam kol 8 mlm kt semenanjung... patutlah puas jalan2 tgk jam awai lagik....akekeke
















bersambung....



Related Posts with Thumbnails