Followers

Friday, September 30, 2011

keputusan MRI

salam semua :)

al-hamdulillah en abu baru kol bgtau, dr ENT ckp hasil ujian MRI (KLIK), benda kt lidah cik annur hanya ada di situ.  syukur sgt benda itu tidak berada di mana2 bahagian dlm tubuh cik annur. ia adalah sejenis ketumbuhan (biasa) dan tidak berbahaya setakat ini. dan kami diminta tggu panggilan telefon dari pihak hospital utk membuat temu janji dgn pakar daripada UKM pulak. lepas tu baru kita tahu apa langkah2 yg perlu diambil. 

dr ENT menjangkakan ada 2 cara utk buang benda itu.
no.1 - suntik ngan sejenis ubat dlm masa 2 mggu benda tu akan kecut dan 
no.2 - buang melalui pembedahan ( yg ini mmg km reject awal2 kecuali tiba2 benda itu membesar- minta dijauhkan Ya Allah)

skrg hati saya sedikit tenang. km berdua sgt risau hingga tak berani nak sembang pasal hal lidah cik annur. risau utk berfikir apa2 kemungkinan hasil dari ujian MRI...dan sudahnya saya hanya menangis dalam hati. anak demam  pun susah hati lagi lah plak kenangkan benda asing atas lidah dia.... susahnya hati hanya Allah yg tahu.

terima kasih Allah. semoga cik annur diberikan kesihatan yg berterusan :) amin amin amin.


Thursday, September 29, 2011

cerita tentang krim muka



as salam


hari ni nak cerita tentang produk kecantikkan yg saya guna ni dan n3 ini sekadar utk saya berkongsi pengalaman saya ye..... mana tau ada lg yg tgh cari produk yg sesuai, harga mampu milik inilah dia tp lain org lain kulitnya maybe result tidak sama...

sejak 3-4 bulan lepas saya try guna safi rania gold setelah stress ngan kulit muka yg kusam x berseri langsung kdg2 tgk muka sendiri pun rasa cam..ermmm alahai. sebelum ni saya guna krim muka dot dot ok jer... tp klu dah berbelas thn guna produk yg sama rasa kulit pun dah x beri kerjasama...so menten tahap tu je..mengikut fikiran sayalahkan, blum gugel artikel lg utk kukuhkan pendapat saya ni. ada la percubaan tukar 1-2 produk lain tp x sesuai gak.. muka nampak tua jadinya bila kulit kusam. kalau x make up la lah kan... iskh

last2 tergerak hati nak cuba safi rania gold ni setelah sembang2 ngan kawan2 opis. minggu pertama pakai, mmg muka rasa pijar jer.. panas pastu mata berair tp gagahkan diri, pakai nipis2 je... satu hari sekali je pun pakai... lepas seminggu kulit makin ok.. dah rasa selesa, sapu bedak pun rasa rata je. pastu kawan2 dah muka tegur, muka kurang berminyak. al-hamdulillah kulit saya serasi ngan produk ni. so teruskan ngan produk ni sampai hari ni... cuma parut jerawat x hilang2 lg..tp nampak la kurang, kulit muka jadi cerah, putih x la kan...dah mmg kulit hitam ahahaha dan paling penting saya rasa keyakinan saya bertambah. lawakkan...ermm siapa yg mengalami masalah kulit kusam taulah, camne rasa stress bila tgk muka sendiri.

yg mmg saya pakai hari2 krim yg dlm bekas kecik tu. serum & krim bawah mata tu plak kadang2 pasai pagi2 x sempat nak pakai2 semua tu...nak kejar masa, selalu saya guna lepas solat zohor.... so far saya sgt puas hati dgn hasil pemakaian produk ini. muka kira dah nak settle, nak2 org malas make up cam saya, klu dpt kulit muka yg x kusam bsyukur sgt dah :) terus feeling rozita che wan...akekekeke oh ya lg satu jgn malas sapu kt muka apa2 pun yg kite nak guna x kisah la produk apa pun... disiplin mesti ada... walau malas camne pun, sila paksa diri sendiri....barulah nampak hasil..kan kan kan bukti muka dah ok? tgk jer n3-n3 sebelum ni...tu semua pic tanpa make up. just sapu krim + bedak j&j tu jer...

cuma skrg 1 je lagi masalah saya skrg ni... kelumumur ..hadoi, stress rasanya mcm2 syampu dah saya try, siap beli ubat kelumumur kt farmasi lg... clearnya kejap jer...pastu jadi semula.... 2 hari sekali syampu pun jadi gak..tukar sikat baru pun x jalan. camne eh... kdg2 klu ingat ujung mggu ada gak la basuh rambut guna limau nipis/purut...tp cam biasa kejap je ok...camne nak ilangkan betul2 eh?






Wednesday, September 28, 2011

never forget to say la ilaha illallah

 

la ilaha illallah



mood ke laut, kerja melambak bukan selambak, tajuk research kena reject! dan tetiba rasa nak cuti....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Tuesday, September 27, 2011

kantoi !

cerita 15/09/2011 & 16/09/2011


blk dari kelas dr. norliya hari khamis 15/9 tu, en abu & cik annur jemput... eeee suka tgk muka cik annur dah belas2 jam x jumpa kan... pastu dia asyik senyum je, sket kiss mama..sket kapok2... pastu dia asyik ckp dia hepi... last2 dia x menahan dia terkantoi jugak! akekeke sampai umah dia siap tunjuk simpan tang mana dia simpan....anak oh anak...lawak sggh rasanya...

*muka baru bgn tido...

esoknya 16/09/2011 hari jumaat ...cuti umumkan...  dlm kol 7 cik annur dah jaga, punyalah excited ...terus minta kt ayah hadiah besday mama...ye 16/9 lepas besday saya yg ke 30. al-hamdulillah :) ni hadiah daripada cik annur, jam meja...kaler pink... ayah dia kata, mama suka kaler merah...dia ye ye ckp mama suka pink... hiks... so derang beli jam kaler pink. ayah dah kasi hadiah dekat2 nak raya hari tu ;)


kek besday saya...


ni siapa punya besday? cik annur yg hepi bila ada lilin...
suka2 je tiup lilin, mama eksyen jer.. yg meniupnya bleh teka sapa kut...


dia juga yg berebut pisau nak potong kek...


apa pun terima kasih kepada en suami, cik annur & mak tok... mmg kali ni plan agak menjadi ...cik annur kantoikan sket jer....hehehehe maybe thn depan dia akan lebih bersabar. gudluck everyone!



Thursday, September 22, 2011

cerita 14/09/2011

as salam semua, hari ni nak cerita tentang cik annur

akhirnya setelah bertangguh 2-3 kali cik annur telah berjaya membuat ujian MRI di Hospital Sg. Buloh. ada sekali tu...beliau dah "tido" siap semua..tetiba mesin monitor rosak..mcm2 hal.. cucuk sampai 4 kali utk buat drip..ermm kali ni al-hamdulillah sekali try je terus dpt buat drip ...klu x km mmg x mo buat dah MRI ni...  sian kt anak

 dpt je katil terus minah ni kuarkan buku dia...main2 sementara tggu nak buat drip... kali ni ok sket, nurse tepek ubat kebas dl kt dua2 belah atas tgn dia... supaya time cucuk nanti x sakit...cik annur kata sejuk je tgn dia..hehehe

 nurse suh tggu 30 min sebelum buat drip.... apa lg dia meronda la dlm wad MRI ni... siap pakai kasut khas yg ada dlm blk ni... dlm wad ni mmg kena pakai kasut spetal...kasut sendiri simpan kt rak kasut...nak msk blk yg cik annur dpt ni..ada pelekat besarrrrrrrrrr ( yg kaler biru tu- tgk kt blkg cik annur) kite kena pijak supaya habuk2 kt kasut melekat kt situ... bising plak tu bunyiknya ..prakkkkkkkkkkkkk akekekeke

 masa utk buat drip... syabassss cik annur x nangis...hehehe mama dia dah mcm pompom girl dok kasi kata2 smgt kt anak... mesti doktor meluat...tp ada aku kesah? ahahaha oh ya jurugambar bebas pun iye gak... tp berani guna hp je la...kamera dok diam2 dlm beg...


 kurang syabasss sket... lepas siap drip...pegi kt katil..cik annur nangissssssss dia kata sakit....nasib baik nangis sekejap jer... haiiyaaaa...x selesa kut.. meleleh airmata, ermmm sedih plak tgk gambar ni...


 siap bawa baby dia lagi...nak kasi dia leka..time ni dia ok lg..nak start ngamuk sket2 pasal dia lapar.. sebelum buat MRI kena posa 4 jam sebelum buat... ingatkan ontime la cik annur bleh msk buat... sekali amik ko kol 4 ++ baru siap suma..kawan dah la posa dr mlm sebelum tu.. ikut jadual 10.30 turn cik annur.. tp cam biasa...lewat disana-sini ... kol 2 baru bleh msk... klu tau nak jadi camni..kol 8 tu kasi dia mkn dl... ngan km mak pak pun posa..x sampai hati nak p mkn bila anak dok ngamok lapar tp x bleh makan... haihhh


 gambar dekat tgn budak kena cucuk...
exklusif bersama bantal busuk

byk gambar x diambil ..cik annur ngamuk...lepas kena buat drip..dia diberi ubat tido...kena mkn..dia xde masalah bab2 ubat ni...sedap je pada dia... 

tp masalahnya...dia x bleh tido..x tau dia lawan mata ke, dos ubat x ckp ke... mmg mengamuk saje..ada la dekat 2 jam dia mengamuk...mmg jenuh nak dukung...pastu asyik kata nak makan....nak biskut..nak milo.... pasal dia nampak atas meja nurse... pastu ajak main kt luar....jln pun x bleh...mmg betul2 mencabar keimanan kami berdua....nangis bleh bergegar hospital! nasib baik ayah perkasa..dok la usung dia sana-sini...sampai kaunter luar kami pusing...  anak oh anak... mmg kesian sgt masa ni...mata dia dok pusing sana-sini...asyik tanya nape ngan mata dia... rasa nak nangis tgk dia masa ni.. pastu dr kasi lg ubat tido....camtu gak... puas pujuk2...dekat kol 2 baru dia tido itu pun x lena...cepat2 msk dlm ..dah turn dia.... tgh2 buat lg 3 keping pic nak amik...dia bleh tersedar! Ya Allah..kuat betul budak ni.. 2 kali telan ubat tido pun bleh sedar...ngamuk lagi..bawa dia kuar...kasi budak lain dl masuk...sekali lg dia nangis lapar..

dah dekat kol 3 masa tu... lepas budak lain kuar cik annur msk semula... sambung buat...dr cucuk kt drip je ubat tido... x pasal2 dr + nurse pun kena gosok2 kepala dia..kasi dia cool & lena semula.... al-hamdulillah kol 4 siap semua... cik annur org last buat MRI hari ni... lepas kuar kejutkan dia dari tido ...ngamuk seround 2 ..elok dia mkn biskut 6 keping rasanya, air kotak sekotak dia belasah...sian anak mama... yg lawak klu dia dpt gelak...dia gelak jer...cam org mabuk...ahahahaha

klu bleh x nak dah kasi dia lalui semua ni lagi... walaupun dr ckp MRI lg selamat dr x-ray...

mesti sapa yg jarang baca blog sy tatau nape cik annur kena buat MRI.. ermm MRI tu supaya dr tahu kt mana lg benda ( dipercayai pembuluh darah) yg atas lidah cik annur berada...km berdoa semoga benda itu ada setakat itu sahaja, jgn lah ada di tekak anak busyuk saya ... km pun x tahu apa risiko benda itu..setakat ini km di pesan supaya jika berlaku perubahan ( tetiba benda tu jadi besar)  cepat2 p hospital...jika tetiba berlaku pendarahan..tekap ngan kain cepat2 p hospital... km masih tidak tahu apakah rawatan yg sesuai... kite doa yg baik2 sahaja...al-hamdulillah cik annur xde masalah lain. pakar kanak2 kata dia normal.. dah scan suma..tiroid dia ok, berada di tempat yg betul.... cuma km amik langkah berhati2 sementara cik annur masih kecik baik kite check semua... itu lbh baik kan? insya-Allah km sebagai mak pak cuba yg terbaik buat cik annur... 





Tuesday, September 20, 2011

misteri sudah terjawab




salam semua :) misteri sudah terjawab...

ingat tak lagi n3 siapa yang punya kerja ni, tolonglah ngaku akekeke lawak la plak rupa-rupanya mummy 2 orang budak comel punya kerja... owhhh saya punyalah paranoid erkk sesuai ke perkataan ni? belasah lah janji korang faham. yelah sekrg mcm2 bleh terjadikan.... so takuit la byk2... 
keh keh keh thanks ye oli len kali bleh la pos lagi ;)

Monday, September 19, 2011

al-hamdulillah - dah msk pic kek



 syukur usia saya telah sampai ke angka ini...

 
saya adalah genap 30 thn pada hari ni. kebetulan 16 sept adalah hari Malaysia.. 1 Malaysia dpt cuti umum! saya berdoa  kepada Allah semoga usia saya dipanjangkan, hidup saya di dunia & akhirat diberkati-Nya, diberikan kesihatan yg berterusan dan juga dibukakan seluas-luasnya pintu2 rezeki-Nya. 



smlm dah dpt sepotong kek SR daripada Niza, KNK & NNM hehehe terima kasih ladies :)



Monday, September 12, 2011

lemau





lemau sungguh rasanya ....


kenangkan ptg ni dah mula kelas utk sem 2 ...arghhhhhhhhhhh ini lah bahana cuti sem lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dekat 5 bulan haihhhh nak mulakan langkah tu sekali lagi mmg rasa berat... dah ler pagi tadi baru mengagau mencari kad pelajar...akekeke nasib baik ingat2 lupa dlm beg mana ai campak... bermulalah episod dtg awal blk awal dr opis... skrg ni plak badan rasa bisa2 pastu cam nak selsema... tatau nak ckp...nak kata x sihat..rasa cam sihat jer.. nak kata sihat rasa mcm x sihat..... kejap ok..kejap x ok.... ermmm tp apa pun al-hamdulillah masih bleh berjalan2...masih bleh bekerja.... bahagian masing2 kan... semoga Allah berikan kita semua kesihatan yg berterusan . amin.

Thursday, September 08, 2011

HARI RAYA ADILFITRI 1432 H

salam semua :)

 
sesi bergambo lepas solat sunat... cik annur buat hal..x mo bergambo ngan mak pak dia... x sanggup nak tepek gambo huduh dia.... geram sgt2....klu x pk pg raya....mak cepuk je sekali muntot dia.... pakai tudung on off suka-hati...pastu campak merata...pastu bising tudung hilang... haihhh 

gambar x byk amik pun..skrg mmg malas ler..tatau nape... 
sekali lg rasa faktor usia ...hahaha

 ni dia gambo keluarga kecik kami setakat hari ni.... 
puas pujuk cik annur... jadilah dari 5 keping ni paling molek... itu pun depan rumah org

 ni pun kt dpn rumah org...
hahaha bertuah masing2 posing kt rumah nenek kakak ipar kami
itu jer cerita raya pertama km... konvoi blk kg
p kubur abah, p umah sedara mara belah abah... belah mak tok jauh benar.. nun di kedah...

esoknya raya ke 2.. kol 9pg km semua bertolak ke CH ! cerita raya ke 2 nanti bila2 free saya cerita... gambo dah masuk...cerita blum tulis...




siapa yg punya kerja ni? tolonglah ngaku...

ada sesiapa yg baik hati telah mengepos sesuatu kepada saya tak? kalau ada sila ngaku....bila buka sampul ni ptg smlm sgt ler misteri...tetiba takut plak... xde nama pengirim ...xde nota walau sepatah perkataan...ermm risaulah, pasal tak ramai yg tahu alamat tempat kerja saya...semoga Allah jauhkan segala bahaya daripada kami sekeluarga... semoga semuanya baik-baik sahaja. 


Ya Allah Kau lindungilah saya dan keluarga saya. Hanya kepada-Mu saya meminta-minta dan bermohon. Amin.


Wednesday, September 07, 2011

cerita hari-hari sebelum raya 2011

as salam semua,

cerita sabtu, ahad & isnin sebelum raya 2011. 
sampai je raub dlm kol 10.00pg hari sabtu tu terus ke klinik gigi. baru-baru ni terperasan gigi geraham cik annur cam berlubang sket... sementara belum sakit baik bawa p tampal... cam biasa cik annur memberikan kerjasama yg baik... x nangis pun walaupun sebelum dia masuk ada anak cina ngan mak dia dok bising2 kt dalam... nangis punya kuat...mujur cik annur x faham bahasa cina kalau x harus gak ada yg x mo masuk jumpa doktor... so pagi tu settle tampal gigi dia.. kena rm20 sahaja! thn lepas klu x salah kt usj kena rm120 rasanya utk tampal gigi cik annur... giler ahh... kt klinik ni cik annur dpt 2 kotak sample ubat gigi ...hehe suka la kawan tu


 kasi dia pegang hp supaya dia leka..

mlm tu lepak mamak..budak ni dah ada rutin plak...ada ke patut tiap2 mlm nak mkn mee goreng...
pasai ramai org kt mamak ni..budak bertuah 2 org ni mkn roti canai jer..sorang sekeping...habis plak tu..bagus!

ahad pagi pergi pasar...beli daging rusa utk buat rendang....oh ya thn ni saya masak rendang  daging rusa & ayam 2 ekor... hihihi A-Z ok dah lulus terasa semua bahan... al-hamdulillah :) daging rusa sekilo rm27 ... daging lembu/kerbau sekilo rm22 lbh kurang jer.... daging rusa lembut kejap je dah masak.... suka-suka. ahad penuh ngan xtvt kemas rumah serta yg lelaki mencari buluh lemang...

ptg tu blk kg kt ulu-dong cari daun pisang hutan nak buat lemang senin tu sebelum tu bersihkan kubur abah, tanam pokok bunga baru... ni tah kali ke bape dah.. kambeng dok mkn pokok bunga yg ada... rupanya kubur abah dah lawa... abg de tanam rumput karpet... km susun2 batu sungai.... semoga abah tenang di sana... amin

senin tu lepas settle tolong masukkan beras pulut dlm buluh etc km ke kedai gunting mau gunting rambut depan cik annur yg dah panjang... cam biasa buat xtvt basuh2 rambut

muka budak syok....
 
bilas rambut.. keras je dia baring pasal sejuk...
punyalah ramai org time ni...semua nak buat rambut raya

 pastu tetiba ting nak try suh depa buat rambut pusing2 kt cik annur... 
hahaha kiut gak tp x bertahan lama pun..walaupun depa spray keras kejung rambut dia...x sampai 2 jam kembali lurus...

budak x mandi pagi ni.. sekali cina tu terpotong rambut depan dia senteng daaaaaaaaaaa adoiya... kena la bersepit bagai nak ttp rambut huduh dia.... nampak la dahi jendol plak ..akekeke 




blk dari kedai gunting bermula la xtvt merendang daging rusa & ayam....saya masak satu2 ler....ate guna dapor arang je pun.. malas nak msk guna dapor gas...x feel rasanya...bau2 asap sket baru syok...


 sekian catatan hari2 kami sebelum raya







autopublish


Tuesday, September 06, 2011

ermm



dah lama rasanya tak rasa sesedih ini akibat perbuatan manusia-manusia disekeliling saya ...ermm saya tahu saya sedang diuji oleh-Nya. saya manusia biasa... saya ada perasaan, saya rasa pedih dan terhiris bila saya rasa dikhianati, saya rasa sgt sedih dan juga terkilan serta kecewa...saya redha dgn semua ini tp belum sepenuhnya...biarkan saya

beri saya masa untuk ubati rasa hati saya kerana saya juga manusia seperti korang semua ... 

semoga kita semua lebih kaya dan berjaya... amin 
(pesanan dr. azizan)


Related Posts with Thumbnails