Followers

Friday, July 08, 2011

sambung lagi cerita Penang

Bahagian II 

sabtu 02/07/2011 laju2 bgn nak ke Bukit Bendera! hehehe en abu tetiba ajak p ke sana, last saya pegi time rombongan sekolah, rasa tingkatan 2 atau 3...semua setuju, nak merasa naik keretapi letrik pulak kan... tp rasa lg gayat naik kereta kabel langkawi... huhuhu tiap kali tukar tiang haku pejam mata....miahahaha kami bfast dulu kt kedai mamak tepi hotel tu... nak mkn dlm hotel pun sama je rasanya....pasai kedai mamak tu nama nasmir gak..kaum kerabat depa gak kan.. kena tambah RM18 rasanya utk mak tok..sama je klu p tibai roti canai utk km semua... so ke kedai mamak je la...


tiket bagi warganegara malaysia ialah RM8.00 tp korang kena bawa IC ye..tanpa IC terus RM30.00 ko kena byr... xke pengsan ? kanak2 dan warga emas RM4.00 sahaja owh termasuk student ye..rugi x bawa student card saya...hek hek hek  nanti ingat klu sapa pergi... jgn laju2 p beratur beli tiket tanpa bw IC rombongan korang...kang satu kerja nak panggil sowaang2 hulur IC plak... ni ala2 tmn rama2 punya caralah ni..ok gak dia menjaga rakyat malaysia.... bagus2... parking cam susah sket... km tiba kol 10.00pg pun parking dah penuh, so pandai2 la cari parking dlm area perumahan kt situ...nampak ada parking bertingkat tp blum buleh guna lagi ...

ini dlm keretapi letrik dah... masa beratur tu x amik gambar... ramai juga org, nasib time beli tiket lengang jer... cik annur org yg paling hepi...
 
tp bila dah naik dah separuh jln dia cam diam jer... pening rupanya, agak laju la perjalanan ni klu x silap 6 -10 minit sehala...dia tgk bwh kut..nampak pokok2 bergerak.... 


ok dah sampai.. cik annur masih pening...nak berdukung jer...nasib baik dia mkn roti canai sekeping masa bfast, klu x mesti lg pening pasal perut kosong...

dah sampai bukit bendera!

 
lepas basuh muka cik annur nampak dia ok sket..nampak la anak2 org arab & omputih pakai inai, terus tunjuk kt dia, nanti naik atas kite pakai inai...terus smgt dia..tetiba buleh jln sendiri...hahahaha


 kejap je org tu lukis kena RM5...klu org luar terus RM15! hihihi pandai gak peniaga kt sini..

ini plak tempat amik gambar ngan ular sawa...erkk dulu saya berani, skrg tetiba rasa takut plak..faktor usia rasanya ni...tidak syak lagi...miahahaha

 
kemudian km p beli sket2 cerderahati ..ada perkhidmatan tulis nama pd key-chain & t-shirt ..oklah cam biasa cik annur pilih baju kaler pink! dia siap eja nama dia pada tokei kedai ni... tp pandai eja A.N.N.U.R je la..yg lain2 blum reti lagik... sini pun sama, rakyat malaysia je terus dpt diskaun...cer org arab dan2 baju cam annur ni jadi RM25! km beli RM15...huhuhu

jalan2 lagi sampai naik atas bukit..nampak meriam ni maka suh cik annur possing, tp beliau buat x heran pasai sibuk meneropong ayah yg ada kt bwh lagi ..hahaha

 
main plak kt taman ni...hehe suka la dpt naik buaian..cuaca nyaman jer...bila nagin tiup sgt ler syok....

 
ni masjid kt atas bukit bendera..cantikkan? sebelah masjid ada jual burger Mat special..rega pun special lah ye ...

 
cik annur & ayah masuk taman burung, pastu kasi ikan mkn bagai...pandai buat xtvt dua beranak nih...kacang kuda dia bantai tibai kasi ikan mkn..erkk kembung la perut ikan tu...hahaha

cik annur dah kuar ngan ayah dia terus dtg ke tempat mama & mak tok lepak utk bergosip sambil kunyah kacang kuda ... budka ni mmg suka benar teropong ayah dia...

 
sebelum blk..cik annur request nak bergambar ngan bunga ni...comot betul budak ni

ngan ayah plak ..peminat bunga nih!

ok dah selesai...ada la 3 jam rasanya km lepak kt bkt bendera ni... jom balik! esoknya ada sukan kt tadika cik annur

 pemandangan dari keretapi

ok habis cerita pasal bukit bendera... buat sket2 punya lama nak selesai pasai bukit bendera ni...harap sapa2 yg baca dptlah sikit maklumat berkenaan bukit bendera :)





autopublish
 

2 comments:

ZanaNordin said...

phewwwittttt
aku teringat plak kenangan naik kabel car kat langkawi wei..kecut perut aku...tak berani tengok bawah...hu hu hu..mcm2 aku bayangkan..

bagus kan buat camtu...
takde ler rakyat tempatan rasa terbeban nak pergi tempat2 menarik camtu kalau harga tiket nak masuk sama cam foreinger......baru ler ada keistimewaan utk rakyat malaysia gitewww

Sang Pencinta said...

ukar sawa. = ular sawa hahahahaa

alhamdulillah ada masjid tempat org nak semayang, harap-harap masjid itu dikunjungi oleh hambaNya yang mahu menunaikan semayang waktu.

Serupalah di Genting, ada senuah masjid yang agak sunyi dek ketiadaan org yang mahu singgah. Maka kami masa ke Genting, singgah untuk membayar hutang dengan Pencipta manusia sejagat.

Masjid di Genting sangat sunyi dan aman.

Related Posts with Thumbnails