Followers

Wednesday, July 27, 2011

cacar air / chicken pox

as salam, 

hari ni jom tambah pengetahuan tentang chicken pox ataupun nama glamernya ialah polka-dot yg telah diberikan oleh Lieya hehehe.... saya ambil info ini dari SINI

Chicken Pox

Pengenalan
Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh merebakan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa).

Tanda dan Gejala
Pengidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chiken pox akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.

Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.


Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.


Komplikasi
Ruam atau cacar air Chickenpox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:
  • Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalian chicken pox.
  • Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chickenpox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi.
  • Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
    Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).
Komplikasi akibat chicken pox: 
  • Jangkitan kulit- menjadi lebam merah, bengkak dan sakit. Dehidrasi akibat muntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing, mulut kering dan dahaga.
  • Kerosakan otak akibat radangan otak. Tanda-tanda radangan otak ialah sakit kepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidak sedarkan diri.
  • Radang sendi- sendi menjadi sakit, kejang dan bengkak
  • Jangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.
Rawatan 
    1.Ubatan anti-viral :
Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox. Rawatan amat berkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti. Ia akan mengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox. Semua orang dewasa mendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurang sistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDS serta rawatan steroid).
  1. Rawatan antibiotik
Komplikasi akibat chicken pox ; radangan kulit dan radangan paru-paru memerlukan rawatan antibiotik. Pesakit yang mendapat radang otak hendaklah dimasukkan ke hospital untuk rawatan antivirus.
  1. Rawatan di rumah
    • Sapu losyen calamine.
    • Ubatan antihistamin kurangkan gatal-gatal
    • Panadol untuk demam
Pencegahan

Pelalian memberi ketahanan sepanjang hayat, diberi pada umur 12-18 bulan. Pemberian pelalian- bawah umur 13 tahun terima hanya 1 dos, selepas umur 13 tahun. 2 dos, selang masa 4-8 minggu antara dos 1 dengan dos 2. Pelalian aktif diberi kepada kanak-kanak berisiko (antara 1- 5 tahun) sekiranya ahli keluarga ada chiken pox.
  

cik annur ada tanda2 ini ...smlm kami bawa dia p klinik pasai dia selsema dah 3 hari tak baik2...asyik on off .... balik dari klinik baru perasan ruam2 yg ada air dlm tu kt bahu dia...tgk2 byk dah kuar kt badan dia.... mujur dia demam sket2 jer... al-hamdulillah selera makan pun ok la... so mulai hari ini teruslah cik annur bercuti kt rumah jer ngan mak tok sampai sembuh....mesti dia bosan... bila dah bosan asyik tanya mak tok dia... apa yg dia nak main...mainan punya banyak pun dia bleh x tau nak pilih yg mana... kesian betui...hahaha


7 comments:

lieyalatif said...

laaaaaaaaaaaaaaaaa annur pun kene demam polkadot ke sue....alahaai ...mmg musim koooo....kat opis aku ni pun ramai hah anak2 dieorg kene.....sian annur...seb baik ko ckp die aktif gak......mudah-mudahan cepat kering polkadot annur yeak.....takpe, kene kecik2 senang sikit...scar pun ilang nanti....

Jasfyra said...

adus ciannya annur..harap2 cpt sembuh ye.

...sWeeT uMi... said...

semoga annur cepat sembuh ye...pokadot oh pokadot huhuhu...

black maria said...

yellow polka dot...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

lieya - haah..thanks segala info yg ko kasi tu..hihi

zuera- terima kasih zuera... dia dah start meragam pasai pedih2 kot..

sweet umi - amin..terima kasih :)

maria hitam - hehe mana yellow plak...pink kaler la

tok kenali said...

sweet umi, tajam betui mata hang nie, takut aku tgk... tolongggggggggggggggggggggggggg..

Daun bambu ada kat presint 9, kat area flat tepi surau yang tepi jalan besaq tu.... elok ambik kat situ dan balik bagi mandi dan sapukan dengan bedak sejuk.

InsyaAllah mujarab.

armouris said...

lagi info tentang cacar air di SIHAT SELALU - Cacar Air (Chicken Pox)

Related Posts with Thumbnails