Followers

Thursday, March 31, 2011

Potongan Ayat Kursi sebagai penawar hilangkan rasa mengantuk

salam all,


dah 4 thn lbh saya ulang-alik shah alam-pjaya setiap hari ... huhu penat nasib keta auto kan... sejak kembali bgelak pelajar ni... kdg2 saya rasa saya bawa kereta sambl tido ...sob sob sob byknya minda bwh sedar yg memandu...(rasanyalahkan) sebabnya sedar2 saya dah nak sampai opis... mmg giler ahh... khayal jer...pernah sekali rasa kereta cam ringan sgt2....tgk2 meter dah 140km/sj terus pelan2 slowkan kereta.... klu kereta beso x pe gak.. ni mok cik naik viva je pun... gerun plak rasanya...


ptg2 lg sangap...kuar opis dok pk nak sampai fakulti jam 6 ptg.... itu je yg dah set dlm pala... huhu al-hamdulillah selamat saya ulang-alik setiap hari... ari tu guna pak cik google kot2 ada petua ke, senaman ke utk hilangkan rasa ngantok ni.. jumpalah doa ini... rupanya2 ada dlm ayat kursi je... so hari ni nak la kongsi ngan korang semua :) 

pasni kena amalkan lah...


  potongan Ayat Kursi

" LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..." 

  "DIA (ALLAH) TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR" 

Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah dengan membaca
Ayat Kursi sebanyak 3 kali sebelum memasukkan gear pertama mahu memulakan perjalanan kita ditambah
dengan ayat
 
"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA'
WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3 kali



sumber : http://babycutekami.blogspot.com/2011/01/tips-hilangkan-mengantuk.html



autopublish 

3 comments:

nifalnin... said...

huhuhuu... mekasih yer mokcik... sebab sy ni sokmo la ngantuk bile balik kejer tu... kadang2 dr lane tepi tibe dah masuk lane tengah... camner tu.... wakakakakkak...
mokcik, ko doakanlah aku panjang umur yer... aminnnnnnn...

ustaz kazim elias said...

bahaya nie Niza, walaupon bawak laju dok kat lane tiga, tapi mesti ngantuk kan..

Ini disebabkan mata kita dah leteh akibat bekerja mengadap komputer bermula 8.15 am - 5.30pm. Oleh itu, sel-sel di mata akan bagi signal kat otak yang sel-sel ni dah leteh, dan akibatnya oksigen dalam urat-urat semakin berkurang dan akibatkan leteh..

bahaya tu...akibat bekerja dalam air-con sambel mata mengadap PC, ini lebeh mudah mengantuk berbanding org yang kerja angkut batu atau buat rumah kat bangunan tinggi.. depa nie menggunakan kederat badan dan ada pergerakan di samping layan fresh air.. Ini menjadikan badan bergerak dan ada pembakaran kalori..

So, Org yang bekerja macam nie lebeh sehat berbanding kita yang dok dalam air-cond.

heheheheheehehehehehehehehehehee.

p/s: nasib baik aku naik mutu.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tq 4 sharing mama maryam..
nnti bler ngantuk leh baca, mmg ngatuk pn.. nk2 lg pas mkn tengahari.. azabbbb!

Related Posts with Thumbnails