Followers

Thursday, January 27, 2011

nak main ? keluar !




salam semua,
sangap tak ? sangap x? hehehehe saya x....pasai tibai 2 mug kopi hari ni
tetiba teringat mlm td maryam cerita kt saya hal sekolah dia, hari2 saya tanya dia blaja apa sebelum tido supaya dia ingat apa yg dia blaja kt tadika

maryam : mama tadikan tadi cikgu suh adik dok kt luar kelas 
mama : nape?
maryam : cikgu kata nak main kena duk kt luar
mama : luar kt luar taman ke, luar kelas?
maryam : luar kelas je, kt tangga tu
mama : oooo adik sorang ke ada kawan?
maryam : ngan kawan adik
mama : nama dia siapa?
maryam : nurul
mama : dik nape cikgu suh keluar?
maryam : adik main ngan kawan pastu cikgu suh keluar, adik keluarlah
mama : pastu kt luar buat apa?
maryam : mainlah ngan nurul
mama : lahh tu cikgu marah, mesti adik bising tu yg cikgu suh keluar, lain kali jgn bercakap jagn main dlm kelas time cikgu ajar... time rehat je boleh sembang + main tau!
maryam : ok mama

sob sob sob perasan x? maryam tatau cikgu dia marah derang bising dia ingat cikgu suh dia main kt luar... maryam oh maryam






3 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

adoi....die tak paham tu sue.....aku bace ni aku lak kecik ati cikgu suh budak keluar...budak kecik bukan paham...ckp laa jgn main dgr cikgu nak ajar....budak2 mane tau ape kan...dah soh keluar, sah2 die ingat cikgu bagi die main kat luar...

nifalnin... said...

alahai... maryam tu dak kecik lg.. bukan tau ape pun... budak2 kan lurus jer... ikut jer ape kata cikgu...

1- dia x faham cikgu tu marah kat dia...

2- tp, dia ikut arahan bila cikgu suh dia keluar n main... kan cerdik tu...

old edwardian said...

haha

kira ok la tu, daripada chegu dia pukui dia, lebeh baik suruh main kat luaq... nanti kang lagi naya.

kalau dia main kat luaq tu kira ok la, senang chegu pon tak paneh hati untuk marah sangat-sangat.

tindakan chegu tu satu tindakan yang waras. Rasional dia, dia dapat mengelak daripada memarahi atau memukul budak kecik.. Itulah hikmah disebalik kejadian yang berlaku itu.

Kita dulu masa sekolah, kena dok bawah meja, kena jemoq tengah paneh, kena duduk setengah kat depan kelas, kena penampaq, rotan selirat kat belakang, macam-macam lagi beb..

tak penah report kat mak pak pon, kalau report, lagi kena belasah.

Related Posts with Thumbnails