Followers

Tuesday, January 25, 2011

INFO : Petua - Jika Tercekik Tulang Ikan

Petua - Jika Tercekik Tulang Ikan

salam semua :)

saya sampai opis awai ari ni..hek hek hek sejarah gak la... tp ada gak dtg awai camni taun lepas tp time event je la... hek hek hek hari ni sampai kol 7.20! miahahaha tau2 ada lg awai sampai pada saya... saya bercerita cerita saya opis hour start kol 8.15pg kt sini
nak cerita smlm blk dr kelas lapar yag amat tp biasalah sampai rumah dah kol 10.15mlm! kompom la mandi dl... mandi pun laju2 pastu makan laju2 gak pasal dah kol 10.30 mlm! sekali rasa cam tcekik tulang ikan tp still bleh mkn ... xde rasa apa, ingat dah lepas dah rupa2nya jeng jeng jeng ...

kol 11.30mlm camtu tido pasal rasa nasi dah turun sket ke usus sambil layan 24 ( 701) ilebiuew anil kapoor ( tetiba jek) tetiba kol 12.45 ( sempat tgk jam) saya tersedar dah tersedak gila2 punya...sampai termun+@# !!! lepas tu terus rasa cam ada tulang ikan kt tekak... 

gigih cuba keluarkan tulang dgn batuk2 sengaja tp x jalan... kepal2 nasi ada la 10 ketol tak jalan gak.. kenyang saje je dpt hahahaha minum air bape gelas tah... lepas tu teringat pesan abah :)

" kalau tercekik tulang ikan carilah kucing lepas tu garu2 kan kaki kucing tu kt leher..." 
( korang percaya x petua abah saya? dia ni kdg2 pelik2 je tp sebenarnya betul) 

masalahnya mana plak nak dicari kucing tgh2 malam...kalau ada bela kucing xpe gak... lagi satu petua abah ialah

" ambil senduk, buh air dlm senduk kemudian selawat 3 kali lepas tu minum 1 nafas..."
( gigih basuh senduk gulai ikan mak haku tgh mlm smlm )

al-hamdulillah petua yg ini menjadi ( dah pernah buat sebelum ni) lepas minum air dlm senduk dlm x sampai 5 min nampak tulang ikan tu kt tekak, en abu tukang suluh... kemudian saya cabut tulang sendiri... lega sgttttt

dan pagi ini tekak masih sakit pasal tcucuk tulang ikan tu.. xde la panjang sgt tulang tu tp terasa-rasa ditekak... minta2 x la luka teruk tekak pasal nak telan air liur pun payah tp mkn tetaplah on jugak! emmm pengajaran betul.. len kali sila jgn gopoh...

tp pelik la... awat mula2 tu x rasa? time tersedak tu kot dia kuar dari usus...keh keh keh sapo hah seru nama saya mlm td? baik ngaku... x pasai2 saya tercekik tulang ikan!




4 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

wah bagus ar sue...petua yg mudah...kalo kat kg ade gak la kucing....kat umah aku mmg takde...tapi bagus petua ko nie....thanks sgt2 sbb share tau....

Jasfyra said...

aku prefer petua ke2 tu, sbb petua 1st tu..hmmm..kena pikir bnyk kali sbb aku takut kucing..hahaha

Wati3qv3 said...

salam

singgah baca petua.. tq lepas nie leh refer petua kat blog sue

anuar musa said...

sebenarnya, bila makan jangan laju-laju, tu la jadinya tercekik tulang tu..

10.30 adalah waktu malam yang sepatutnya kurangkan makan

lepas makan elok kita bergerak atau melakukan kerja, kalau tengok TV, ini menyebabkan makanan tadi kurang terhadam dan menyebabkan pengumpulan di dalam perut kita.

Related Posts with Thumbnails