Followers

Wednesday, December 01, 2010

bertukar kepada ron 95

salam semua.. 

huhuhu stess haku dgr berita kt radio pujaan hatiku tentulah sinar.fm pagi tadi kata ron 97 naik lg 15 sen! giler ahh dah jadi rm2.30 seliter.. kompom haku tak bape nak mampu pasalnya perjalanan rumah - opis lbh kurang 100km pergi & balik... kopak la wei.. tu belum lagi tol... terpaksa la tukar ke minyak ron 95 mulai lusa... smlm baru isi minyak full tank.... kalau tau awai haku buat stok minyak...  :P keh keh keh
 tol plak hari2 kena lalu 2 tol,  gutherie rm 1.40 lepas tu masuk elite rm4.70 total RM 6.10 SEHALA kali ngan 2 (pergi & balik) = RM 12.20 sehari ... kali plak ngan 20 hari bekerja = RM 244.00 tunai pasal tak boleh guna CC nasib baik ari tu daftar ngan t&g yg bleh dpt rebet tu... setakat ni dah ada rm46 berbaloi gak la guna t&g ...nak tggu rm100 baru nak claim rebet tu...


tu belum campur minyak kereta lagi... rasanya adala dalam rm60 seminggu tu blm masuk minyak time p jalan2... nasib baik kereta kecik kalau kereta besar lg hazab... sob sob sob
mesti ada yg kata nape tak pindah je dekat ngan opis? masalah no. 1 ialah rumah sekrg rumah sendiri dan kami dah selesa dgn suasana situ, dah 6 thn dok kt rumah tu...  lagi satu saya tak bcadang nak keja kt sini lama2, cukuplah kalau dapat 5 thn pengalaman kerja dan kalau ada rezeki saya mahu cari rezeki di tempat lain pulak... 

next, malas nak pindah randah penat weh nak kemas barang... entah lori bape tan la agaknya baru ckp nak punggah barang..hehe kalau ada rezeki kami nak cari rumah bertanah pulak, pindah sekali je ckplah..byk2 kali x larat ..so tunggu dulu lagi bape tahun ni... la ni fokus utama nak cepat2 abeh belaja  daftar pun belum lagi dah nak cepat2 abeh belaja..hehehe insya-Allah time maryam nak masuk darjah 1 nanti mama dia tggu time nak grad, amin. 

itu je la antara sebab2 pasai apa tak cari rumah lain... tp insya-Allah akan diusahakan gak la, tgk camne rumah skrg ni dekat je ngan UiTM puncak alam, senang nak blk rumah lepas abeh kelas...

buat masa ni kami cuba bertahan dan melakukan perbelanjaan secara berhemah... dah 4 thn camni ... tinggal lg bape thn je lagi ...  lepas ni ada rezeki boleh bjimat duit tol + minyak.. buleh la buat saving lebih sket... amin. 

minyak naik ni kompom ada barang2 naik rega... mujur la dah dpt bjimat tang diapers + susu maryam..muahaha susu la ni dia minum paling byk pun 4 kali... sustagen kotak kecik tu thn 1 minggu... ok sesangat la tu... kalau tak dl kena beli 6 kotak sebulan la ni beli 4 kotak je... jimat2... diapers plak dia pakai time tido malam... tak boleh tak pakai pasai dia buang bykkkkkkk lencun la tilam... pakai diapers pun kadang bocor abeh kena salin semua seluar baju... dasat budak ni... badan je halus... hehehe 

oklah dah meleret cerita lain..time rehat pun dah nak abeh ni...





8 comments:

Jasfyra said...

huhu..mmg azab sket kalo keje jauh2 ni kan sue.xpe,pengorbanan tu.btw, selamat study semula ye.aku gak yg mls nk study balik.hahahaha

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Tulah wpon naik 15sen seliter kalo 10liter dah 1.50sen...
Gud luck sue, selamat menempuh dunia study balik wish u all the best

Puan Iza said...

tu la rega minyak ni asik naik jer....sib la aku mmg guna ron 95 tu....janji keta jalan hehehe....

ooo ko nak sambung study ek sue....goog luck yea.

Sham Ummi Echa said...

nsb baik guwe mmg guna ron95. tp dgrnya tu pon nk naik gak nx year. yer lahhh naikkan sumer hrga barang..aku mmg suker..grrrr

sue, jauh giler ko travel hari2 sue. letih atas jalan jer la kan

Gio said...

ni la dia hadiah kepada rakyat Malaysia, rakyat diutamakan.. pendapatan menteri diutamakan..

rakyat menanggung derita.

nasib baik aku naik motor ja...
lama-lama nanti jadi macham zaman pak lah la, sampai minyak harga rm 2.70 seliter, semua buleh berlaku sebelum PRU 13 nie... tengok lah...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

kalau citer pasal minyak ni mmg takut.. ialah minyak naik, compem harga barang pun naik.. sakit hati betul..

mar!ahaf!z said...

pakai t&g kalau slalu travel untung jugak leh claim rebates, (maria sedapkan hati).. hehe plusmiles lagi kalau ada..
hubby aku parah jugak tol minyak 700 gak la sebulan, kalau kerja sini..

mar!ahaf!z said...

bakal mngikut jejak langkah kak fizi, june ngan hani la ni.. tahniah..
pasni leh apply jd lecturer ke.. :)
tak pat jd chekgu jadi lecturer pun best..
takpe ko pandai komunikasi..
aku fail bab2 tu..

Related Posts with Thumbnails