Followers

Wednesday, November 03, 2010

bebola udang beroti --------> tambahan sket atas permintaan lieya



salam semua,

jgn tanya saya napa namanya begini bebola udang beroti kata tuan punya blog resipi nih...
semalam sebelum balik kepala dok pusing2 pening sket, terus amik kesempatan keh keh keh  jalan2 sana-sini...terjumpa blog ni aku bukan cheff yg sgt sempoi masakkan dia dan semuanya nampak shedappppp...terus teruja nak menerai, kebetulan semua barang2 yg akan digunakan ada... hek hek hek
adunan yg belum digoreng..

bahan-bahan yang diperlukan:
( sy kopipes jek harap aku bukan cheff tak marah )
  • 4 keping roti - disiat kecik2
  • 1/2 biji cili merah - hiris
  • 3 biji cili api - hiris
  • daun sup - potong
  • bawang besar 1/2 biji - potong dadu
  • 6 ekor udang - potong kecik2
  • 1/2 kiub ayam (patutnya pakai kiub ikan bilis)
  • 1 bijik telur
 
gaulkan semua bahan2 kemudian buat bebola kecik2... pastu celup ngan telo or klu ikut tuan rumah sy amik resipi tu dia gaulkan sekali ngan bahan2 tadi... sy gaulkan bahan tu dgn air masak bagi roti tu kembang sket la klu x camne nak jadilan adunan bebola .. hehe pandai2lah korang ejast ye...

tarra dah siap..rasa sedap sgt di tekak saya + en abu...
smlm saya guna roti gandum tu..yummehhh rasa rangup2 je ... ala2 bergedil pun ada gak rasa bebola udang beroti ni.. len kali bleh buat lg... cumanya nak mengentel tu pijar gak la tgn pasal ai p letak cili padi pasal cili besar elekkk plak dah ...


10 comments:

Syasmeen said...

boleh cuba nih nanti cam sedap jer

Jasfyra said...

aku pun suka p blog aku bukan chef tu sue..sempoi je masakan dia kan
wei, terliur aku tgk masakan ko ni tau..hihi

☆ lieya latif ☆ said...

eh boleh cube ni sue....ye laa roti selalu tak abis buat puding roti jek.....ni boleh buat bebola roti nie plak...mcm menariks jek.....

eh nape ko tak letak step nak bancuh...aku ni mmg kene salin sebijik2 hahahaahah

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

simple jer kan sue
rajin ko
boleh ler aku buat nie utk kudapan petang....kadang2 tu tak tahu nak makan apa time petang2 nie...udang plak mmg feveret batrice

Puan Iza said...

sedapnya nampak....boleh try buat nih....sesuai utk dimakan oleh budak2 nih...tapi tak leh letak cili la....

☆ lieya latif ☆ said...

haaaaaaaaaa baru aku paham wei...hahaahahah.... bgus2...nanti aku cube lak sue...

tengkiut!~

Sham Ummi Echa said...

rajin ko masak sue. ni kalo rajin aku nk try psl simple aje tp sedap. aku mmg suka yg simple2 camni maklum ler pemalas

As@Aza said...

sue memang rajin laaahh ;)...macam2 resepi selalu nampak kat fb tu.... ;) dah lama tak jenguk blog ni....asyik kat fb jeerr ;)

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

ni kalau buat sarapan pagi or untuk minum petang sambil hirup teh panas ni.. alahai tak terkata2 la.. mesti sedap

Iena said...

aku bukan cheff di sini... hehehhe...
alah, stakat nk amik resipi tu apa sgt lah... saya pon cedok2 org nyer resipi wak resipi sendiri gak...
tarak hal punyer...
dari suri rumah utk suri rumah... hehehehee

Related Posts with Thumbnails