Followers

Thursday, November 11, 2010

Bah 05/11/2010

 seperti semua sedia maklum bahawasanya sesetgh daerah di kedah telah dilanda banjir... antara yg terjejas teruk ialah alor star... en.abu org sana, dia kata tak pernah lg hutan kampong dilanda bah camni rupa... 

sebenarnya km tak merancang pun nak blk kedah cuti deepavali baru2 ni... km nak blk raub utk uruskan hal korban raya haji ni...insya-Allah km akan buat ibadah korban utk maryam thn ni.. amin 

otw blk raub km dok saling bhubung dgn sepupu en abu yg blk kedah... dia dok kata air makin naik tp umah km tak naik lg...pasalnya dlm kg tu rumah km antara yg paling tggi.... seklai masa kt bentong depa kt umah hangpa dah naik air...terus km x sedap hati... tok tggl sowang dlm umah tu... anak dah takde, tinggal km je la cucu2 yg ada... terus ambik keputusan blk raub, amik mak tok dan terus ke a.star....

kuar je hiway a.star utara maka bermulalah cabaran...km blk naik viva ai ye... tak bernafas saya bila lalu air bah tu... tggi wei...mujur lepas km ikut blkg keta adik ipar.... fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lega sgt2... bila dah park dpn umah pak su, ada lg cabaran...nak meranduk air ke rumah km plak... air paras lutut ye.... al-hamdulillah selamat msk umah km...air dlm umah atas sket dr buku lali... bygkan umah paling tggi air naik sampai buku lali...umah paling rendah agak2 air sampai mana? pinggang wei.... sian derang air naik ngejut..hujan xde ...dgrnya air dr empangan yg dilepaskan... umah mak cik en abu air mmg paras pinggang... dok atas jln raya je la peratikan kan rumah....mesti semua brg2 rosak...

syukur x byk brg2 rumah yg rosak, sepupu2 en abu yg dah blk awal tlg alihkan brg2 dan peti ais semua...masa km sampai letrik + air xde...sedih sgt tgk tok panjat tgga dok kt blk atas bertemankan lilin.... mlm tu km semua tido btemankan lilin + lampu suluh.... rasa cam bercamping plak ..huhuhu

opss sebelum sampai rumah km sggh souq a.star p cari lilin etc.....rasanya lilin biasa tu byk habes masa en abu p gaint ...km sempat beli lampu suluh + air mineral..byk kedai yg ada dlm  bgnan gaint ttp pasal xde ekon kt nya...

 en. abu bersama adik ipar beliau tgh ngemas rumah sket2 esoknya iaitu hari sabtu... alih2 karpet2 + tikar getah... air masih ada lg...km pakat guna pengodok buang air dlm rumah ... penat woo... sy timba hampir 10 baldi air ... sampai skrg sakit2 badan lg....


 ohhh maryam + mak tok pun tolong ok.... hahaha tgk maryam timba air + main air.... xpelah bukan selalu nak rasa main air banjir.... kolam dlm rumah tuuuuuuuuuuuu... mak tok pun sakit2 badan ye, dia rajin benar tlg cuci rumah + masak utk km semua....



penat2 basuh rumah depa2 ni stop jap p tgk jarin sepupu depa tahan kt depan rumah...bukan takat dpt ikan ...ngan ular pun dpt ......sapo nak?


macam tasikkan? sebenarnya ni semua bendang.....air siap berombak sakan...sian pesawah...habes anak padi derang... masa ni km kuar nak cari barang2 basah + kering utk tok yg dok sowang2 tu....


bila dah siap suma kemas rumah, hari ahad tu km meronda2 keliling pekan..nengok air...byk jln dan pejabat ditutup.... air paras pinggang kebykkan tempat

km blk ke shah alam pd hari isnin, ingat nak blk ahad tp takot plak air naik lg sekali, al-hamdulillah km tgglkan rumah dlm keadaan yg sudah dibersihkan... nasib baik arwah mak byk beli tikar plastik buleh la letak atas lantai sementara nak beli tikar getah + karpet lain....

sekian cerita banjir km...harap2 lepas ni tak berlaku plak gelombang ke dua banjir besar ni.... amin



autopublish

5 comments:

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

alahai sue
sian tok ko...udah ler sorang..nasib ler cucu2 ada yg baik tolong

tahun nie teruk gark kan banjir kat kedah
selalu tu area johor jer...

tp pengalaman mcm nie..walaupun pahit
tp boleh jadi kenangan sepanjang hayat sue...nak2 utk maryam....

Hirda Ibrahim said...

siannya tok...
sib baik naik sikit je ko.
part paling scary meranduk air guna kereta, sib baik x masuk enjin ko.

umah parents & PIL aku x naik air coz kwasan kami tinggi. tp town jitra naik air sampai hapus pagar. sian sapa umah area town tu. ni dh 3rd time rsnya banjir besar kat jitra/kedah. lepas pada tu semua org pakat cr umah area umah parents aku.

♥Azie♥ said...

aku fobia tgk banjir...

Sham Ummi Echa said...

siannyer tok ko.. dah ler dok sorang2 kan.. sedih plak aku baca.

teruk betul banjir kali ni kan. tmpat yg selama ni x pernah naik air pon naik air.

aku mmg ada experience umah banjir ni. umah mak aku kt slayang tu kalo ujan lebat giler non stop konpem air naik. sejak ada flat baru, dorang dah tutup longkang besar yg salur air. so kalo ujan lebat, nnti dorang bukak air empangan batu tu. so air melimpah msti kena umah mak aku. so aku dah pernah rasa letih nk kemas umah kena banjir ni.

hope banjir ni cpt pulih. sian kt org lain gak.

As@Aza said...

adoiihaaiii siannyer tgk sue....tak pernah2 kedah banjir teruk camtu....once in 100 years ;(..sedara2 kak aza yang dok kat aloq setaq area jln sultanah...jalan day...semua habis ayaq naik ;(

Related Posts with Thumbnails