Followers

Wednesday, October 06, 2010

Thank You Allah ....

kebetulan hari ni saya pun nak cerita pasal kereta saya, sama plak ngan lieya... Al-hamdulillah saya tak apa2... smlm cam biasa dtg keja seperti hari2 sebelum ni...tghari siap keluar ngan niza kawan selibrary ke PPJ p bank n beli makanan.... semuanya seperti biasa tak rasa apa2 yg pelik...

dalam pukul 5 ptg camtu ada plak sowang kawan opis kol, depa biasalah lepak2 sambil berasap kt bawah pondok parking keta... dia suh saya p kt keta ... hurmm pelik2... saya pun keluar ke kereta, dia suh tgk tyr keta ada apa yg pelik...saya tgk ok je..angin suma ada...sekali dia tunjuk pada tayar keta...

Ya Allah skru pada tayar depan belah driver ada 2 sahaja! berderau darah...bila dia tgk rupanya satu tu longgar kiranya tayar tu cuma ada satu skru je yg pegang...bygkanlah masa tu mengigil2 badan... syukur al-Hamdulillah saya selamat.... masa dtg keja...dan la pagi2 saya selalu bawa keta agak laju... elite kan lurus je jlnnya... kalaulah tayar tercabut.... camnelah keadaan saya ye... amin amin amin saya masih dipelihara oleh-Nya....

tau2 lah kt pjaya ni mana nak cari skru2 ni..last2 kawan opis saya buka skru tayar belah lain...so dua2 tayar depan ada 3 skru, lepas la nak ke glenmarie utk pasang skru lain.... masa lepas kawan opis tukar2 semua tu, baru saya kol en abu... masa tu baru boleh nangis2...mula2 tu terkejut, so rasa cam lemah longlai je.... 

kami masih lagi memikirkan camne boleh tggl 2 skru sahaja pada tayar tu? samada ;

1. last week ( rabu) masa p servis kt produa depa cuai lupa nak checked semua
2. dikhianat ( tp sapa? tak blh nak syak sapa2) parking kt kwsn umah mmg open
3. org nak curi tayar tapi tak sempat
4. ada org skru dia ilang tak mo beli curi kt viva haku !

kalau nak kata kena masa kami park kt mana2 tak mungkin pasal, keta tu ari2 saya bw p opis ( hari bekerjalah) opis sy mmg ada guard lg pun besar mana je opis saya ni...sgt selamat dlm opis saya

kalau kata ujung mggu baru ni tak gak...parking suma dekat ngan lift + CCTV  ada ramai org lalu lalang...pastu ada je org dlm keta, kira mmg x tggl ketalah...
pastu x kan lah aku dok masuk lubang sampai skru bleh tercabut...huhuhu 

walau apa pun saya bersyukur  dan saya selamat.... saya sgt terhutang budi + nyawa ngan kawan2 opis yg melepak di depan keta saya.... sebenarnya semua ni kebetulan..pasal saya sebelum ni tak parking bwh bumbung... saya parking tempat parking biasa je..tah camne mggu ni saje parking bwh bumbung plak.... mmg rezeki saya utk diperhatikan...kalau tak sampai sudah saya dan kawan2 opis x perasan tayar keta saya.... 

pagi2 start terus jalan..sampai opis matikan enjin terus msk opis....bila plak nak checked tayar bagaikan.... lepas ni saya kena tukar rutin...kena berhati2... bila ingat semula mmg mengigil badan... x dpt bygkan bila tayar keta saya melantun2 atas lebuhraya.... terima kasih Allah kerana mengerakkan hati saya utk parking bwh bumbung.... sejak 2-3 mggu ni hati saya berdebar2..kenapa agaknya......


Thank you Allah.... semoga saya dan keluarga akan terus dipelihara ...Kau lindungilah saya dari segala bahaya....amin
 

10 comments:

izahdaut said...

alhamdulillah tak jadi apa apa yang membahayakan...itulah..Allah gerakkan hati untuk perasan menda tu...ya Allah..

☆ lieya latif ☆ said...

ya Allah sue, berderau darah aku.....ko punye kes lagi bahaye sue...syukur sgt2 takde ape2 yg terjadi...aku rase ade org curi....kalo org servis takkan secuai tu kot kan.....alhamdulillah ko takde ape2...seb baik ade org perasan...kalo tak sampai kesudah tak tau kan....ye laaa kite pun bukannye nak cek....tau naik keter turun keter......aduh, betul2 pengajaran tuk kite semua kan kes ko nieh....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

syukur sangat2 pada Allah sue ko tak apa2....yelah, aku pun sama mcm ko..rutin bw keta pergi office....siap, kuar, hidupkan enjin masuk keta terus jalan.....sampai office pun camtu...balik takdenyer nak check apa2 ....minyak itam pun tunggu hubby aku yang check...

aku pun sama cam lieya, aku rsa ada orang curi kot sue...takkan ler orang servis cuai sampai tak perasan screw longgar and pasang 2 screw jer.....tak mungkin...kalau di curi tu mungkin...either nak curi screw tu saja or nak curi sekali ngan tayar2 tapi tak sempat nak buat kerja.....

betul kan...bila dah jadi mcm nie, kira pengajaran buat kita sama...kena check kereta betul bila nak drive tu...hubby aku selalu bising kat aku..tp aku nie buat pekak jer...bila baca kisah ko nie...mmg nampaknyer ada sebab hubby aku bising kat aku.

ieda fidodido said...

alhamdulillah kak ade gak yg prihatin..syukur xda jadi pape..pasni more careful kak

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

izah - syukur :) lepas ni mmg kena hati2 lagi...hari2 saya ni jalan jauh

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

lieya & zana - setuju ngan korang...hurmm aku sampai saat ni klu ingat semula rasa nak nangis...al-hamdulillah tak ada perkara buruk berlaku..kite mmg kena hati2 lepas ni... sesekali mmg kena check la keta kita.... aku ni nak buh angin kt tayar pun x reti...lepas ni mmg kena kursus lah...huhuhu

ieda - thanks ieda, nasib baik abg murz n the gang perasan...hurmm akak berhutang nyawa ngan derang tau....

oli said...

syukur alhamdulillah!!!

Tie-Ibu wawanisolehah said...

Alhamdulillah, ko tak apa-apa, nasib baik kawan ko sedar su. Ko len kali jangan bawak laju-laju tau, kot2 apa2 jadi kalo slow boleh lagi kawal..ingat pesan aku ni tau

ayah,ummi, farish said...

Alhamdullilah....seb baik x per2...benda2 camnie yg buat kita takut bila berlaku tanpa kita sedar

Aixat said...

wah..wah.. kak sue, la ni da park bwh bumbung no.....

Related Posts with Thumbnails