Followers

Friday, July 09, 2010

mesti BACA untuk menambah ilmu pengetahuan

Teatro alla Scala di Milan, Itali. Ditubuhkan pada 1778, Teatro alla Scala ialah rumah opera yang amat berprestij dan terkenal

Opera ialah teater muzikal yang mana keseluruhan pementasannya disampaikan dalam bentuk nyanyian dan lagu. Opera bermula di Itali pada sekitar tahun 1600 dan kebiasaannya dihubungkaitkan dengan muzik klasikal tradisi Eropah ataupun dikenali sebagai muzik barat. Opera menggunakan unsur-unsur teater percakapan seperti pemandangan (untuk pentas dan latar belakangnya), kostum yang bersesuaian dengan tajuk opera, dan juga seni lakonan. Walau bagaimanapun, dibandingkan dengan pementasan drama biasa, opera secara umumnya dikenali ramai dengan kepentingan lagu-lagunya dan teknik nyanyian vokal. Penyanyi opera menyanyi bersama kumpulan muzik yang boleh merangkumi kumpulan muzik yang sederhana besar sehingga ke kumpulan muzik yang besar seperti simfoni penuh ataupun lebih dikenali sebagai orkestra. Opera juga disampaikan dalam bentuk tarian, terutamanya opera Perancis berdasarkan sejarahnya.

Terdapat banyak perbandingan bentuk seni dari lain-lain jenis teater opera di dunia dan kebanyakannya berasal dari seni lama atau purbakala yang kadang-kala juga dipanggil “opera” sebagai analogi kepada pembuka kata adjektif merujuk kepada bahagian-bahagian dunia yang lain seperti opera cina. Tradisi bebas begini (contohnya opera cina) tidak diambil dari opera Eropah dan ia juga berbentuk agak berbeza dengan teater muzikal. Opera bukanlah hanya satu-satu jenis teater muzikal barat; di dalam dunia kuno pementasan lakonan Greek ada juga nyanyian yang ditemani dengan alat-alat muzik; dan juga di masa kini, terdapat juga bentuk teater muzikal contohnya “Broadway".

Terdapat banyak istilah-istilah opera di dalam rencana ini. Untuk pemahaman lanjut, istilah-istilah opera bahasa Inggeris dipautkan di dalam seksyen 7 (pautan wikipedia bahasa Inggeris) bagi para pembaca memahami istilah-istilah opera yang masih belum dibuat di dalam wikipedia bahasa melayu.


sumber :http://ms.wikipedia.org/wiki/Opera


No comments:

Related Posts with Thumbnails