Followers

Wednesday, July 28, 2010

cik gigi cik gigi kenapa engkau sakit?

salam all,

hari ini saya nak cerita pasal gigi maryam... sebelum ni maryam dah pernah ke klinik gigi..al-hamdulillah dia ok...tak nangis ke hapa...

mengikut mata kasar km gigi maryam ok, xde masalah...rupa2nya silap weh... geraham dia berlubang...mengikut pic yg terbaru ni..dr. nampak ada 4 lubang..geraham yg bawah 2 atas ada 2 lubang kecil...dr. suh monitor 3 bulan sekali klu perlu baru tampal...

sabtu baru ni dah settle 2 lubang pada geraham bawah....

senyuman manis daripada adek manessssssssss :)

dr. nasihatkan maryam jgn minum susu dlm botol dah...lg plak dia minum sebelum tido...so mmg x kumur ke hapa la kan... km dok plan nak stopkan dia guna botol susu bila umo dia 5 thn bukan stop minum susu ye..stop guna botol susu jek.... dok ulang ckp camtulah pada dia ...tp nampaknya kena juga stop botol dlm masa terdekat ni..... ataupun maryam kena minum susu sebelum tido lepas tu berkumur..... so 2-3 mggu ni km kenalah rajin lebihhhhhhhhh utk ajar dia minum dlm cawan yg chantek2....hehehe

dr. suh jaga elok geraham tu..pasalnya selalunya umo 11 thn baru tumbuh geraham baru.... risau hokeh...dah la gigi depan maryam ...satu tu mmg dah mati...so bila2 masa je gigi tu boleh longgar dan tertanggal.... huhu minta2lah sempat la dia msk darjah satu :) darjah satu rongak tak pe...mmg standard la kan... gigi dia mati pasal ari tu kt taska berlanggar ngan sinki...lepas tu gigi tu bgoyang...sekarang dah kemas blk la..cuma gigi tu kekal gitu jela selagi gigi baru tak kuar....


tgk sana-sini lg tu...hehehe ingat sonok la tu...ni pic sblm proses tampalan


dr. gigi tgh ceramah kt maryam..hahaha

kasi cuci itu lubang dulu....



ok dah mula tampal... settle


sebenarnya nak cerita lain gak ni....dr jumaat malam sy cari kinik gigi...bila en abu tak ade semuanya sy kena buat sendiri...paling dekat kinik gigi kt subang perdana...masa tu kol 8.30 mlm...kinik ttp kol 9.00 mlm... lepas tu bleh dr. tak mo tgk gigi anak haku, kata ada kecemasan nak blk...elehhhh tipu....eeeeeeee geram wei...nasib baik mood nak gado tak ade..maklum arr siang tu posa....berkat posa kot....hek hek hek.... mak tok pun tkejut sy bleh cool jek...hahaha masuk keta ambik ko...sampai umah haku membebel..... tak ape ko dr. sampai ati

esoknya siang maryam bgtau lg gigi dia sakit terutama time mkn...maybe sumbat dlm lubang kan..kol 11.30 gitu p berdua ngan maryam kinik gigi tu lg...yelah nak p tempat lain sy tatau...sy klu jalan yg sy tak biasa drive mmg panik sket...dah la berdua ngan minah tu...kang nak kencing ke hapa....payah ....

sekali p...nurse kt kaunter tu bgtau ada 10 org tgh tggu.....lepas tu tambah lagi 5 org yg dah buat appoinment ..sorang patient dlm 30min...pengsan 8 juta kali....klu nak nunggu...( jgn plak kang amien tanya aku camne nak pengsan 8 juta kali! ) ingat nak p ahad tu je...sekali budak tu kata esok suma penuh.....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa * pitam

pujuk2 mayam....bgtau dr. sibuk tggu ayah blk kite p cari tmpt lain..nasib dia ok..tp kena paw ngan dia la menan...huhu terbang rm12.90....menan ngek je pun....sabo je la haku...nasib baik minah tu mkn boleh lg....sy pangkah kinik gigi tuh! chaittt susah gak ek...klu sakit gigi sgt2 camne?

sabtu tu ada cabaran lain plak.....masa km cari kinik gigi kt taipan pun ada sket stress....ada lbh kurang 10 buah kinik gigi ....yg ke 7-8 barulah buka dan boleh rawat maryam...x sampai 30min siap semuanya....lega sgt2...dr. pun ok.... fuhhh....sggh mencabar pengalaman kali ni, gara2 gigi maryam...len kali terus ke Taipan jela..pilih yg mana suka..byk kinik gigi.....sediakan duet je la...mahal wei.... maklumlah dah terbiasa kt raub murah je...satu kinik tu je pun murah...kalau tampal gigi x pernah dr rm30 sebatang.... cuba p tempat lain..... agak2 klu xde rm200 tak yah pegi la..... * pitam soploh kali...hahahaha


autopublish






6 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

bagus maryam, tak nangis pun...berani lagi...good gurl heheehe....mia pun aku penah bawak tuk tampal gigi...same kes ngan maryam ar, tapi mia punye 2 jek lobang...yg lawak tu, mia tgh kene korek gigi, aku ngan papanye kemain dok snap2 gambar hahaahah..seb baik doktor sporting...

Cik Nurul said...

Ya Allah bagusnya dia tak nagis..kalau budak lain sebut DR gigi pun dah takut...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

memang klinik gigi sekarang ni cekik darah. mahal jerk.. sebatang tampal untuk dewasa pun dah RM70 gitu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

fuh...berpeluh kalau camtu kan sue...udah ler anak tengah sakit....doc plak byk sgat ragam nyer...mentang2 ler kita yang nak kena bayar...

tabik spring toing toing ler kat maryam...relaks jer dia doc buat kerja...xde nak nangis bagai...

batrice aku tak pernah lagi bw dia gi klinik gigi.....yelah..pandangan mata kasar, gigi dia ok....tp tak sure ler kan...bagus gark kan kalau bw dia pergi check gigi....kot2 ler ada berlubang...and dia mmg WAJIB b4 tido minum susu, tp lepas tu...sure dia minta air masak sebotol plak...tp time tengah malam bangun minta susu...xde ler plak lepas tu dia minta air masak....takut time tu gula rosakkan gigi dia plak...nak kena check nie...

♥Azie♥ said...

mahal..kat mana tue su

Sham Ummi Echa said...

beraninya maryam.. x nangis pon. siap bg senyuman manis ada la.. huihh hebat2.. kalo echa, masuk je klinik tu dah meraung smpai brgegar klinik

Related Posts with Thumbnails