Followers

Tuesday, June 22, 2010

cara-cara untuk menambah lemak di badan

kan dah bgtau (n3 di bawah2 tu) bahawasanya mgg lepas saya adalah rajin :P ...

Al-hamdulillah ( hari ahad) mood rajin menjengah kembali dgn jayanya...hek hek hek... sabtu ptg tu lepas buat kek siap dah fikir esoknya ( ahad ) nak makan apa....time2 tgh sesak ni eloklah kita masak tak gitu? reasons buat nasi daging ini ialah kerana malas nak masak nasi lauk campur yelah paling tidak nak kena buat 3 lauk ..pastu nak kena siang ikan ke hapa ke...sayur lagi... eee no no no malas ahkak... so mari kita buat nasi daging...senang dan sedap lazat dimakan lagi pun minyak sapi tin kecik tu elok je landing dlm lemari....ada dua, mmg dah lama beli... beli bahan2 lain pun sket2 jek...

maryam sgt suka makan, al-hamdulillah nasi kenduri katanya :)

the nasik daging harum semerbak...sian jiran2 ahkak :P



the dalca he' pic x clear plak dah.. saya suka yg cair punya versi ...

the pembuka selera, air asam !



resipi nasi daging :

daging 1 kg buat sup, sapa tak tau buat sup babab tgn dia..hek hek hek...( daging tu potong dadu)

basuh dan toskan beras, suka hati la nak msk byk mana, cam saya semlm buat 10 pot kecik tu.... dpt 1 periuk besar punya...

panaskan periuk, letak 1 tin minyak sapi tumiskan bawang besar, alat2 sup ( klu malas beli je sup tulang punya paket tu ) serta halia sampai wangi

masukkan beras kemudian masukkan sup beserta daging.... masak macam biasa.


dalca tumis darat :

rebus kacang dal sampai kembang, masukkan kentang ( potong dadu ) masukkan serbuk kari, gelakkan gelegakkan, masukkan santan pekat kemudian karot, terung, kacang panjang. ikut suka nak pekat ke cair, pandai2 la ejas sendiri eh...

bila masak ttp api. panaskan minyak masukkan bawang merah, putih + daun kari goreng sampai wangi. masukkan bahan gorengan tadi dalam kuah dalca. gaul2 ttp dgn tudung ....


air asam :

bawang besar, tomato , cili, air asam jawa, garam serta serbuk perasa... potong2 gaul je semua..hehehe settle!


autopublish



10 comments:

♥Azie♥ said...

terliur tgk....posa nie..

Raptor 7 said...

member aku dulu ramai yang amek subjek perdagangan masa sekolah menengah.. wahhaha...

Lily @ Mama Iqa said...

hehe..tmbh lemak ke? terliur plak tgk dalca ko tu..nyum..nyum..

syue said...

akak, sedapnya lauk tu semua. terliur pulakkk tengok. hehh =))

mar!ahaf!z said...

haha, aku suke..

mar!ahaf!z said...

encik amien, kaitan?

~~ciklinn~~ said...

sodappppnyerrr cik sue....mama tanya bila nak bg mama rasa? nanti umar pun leh rasa sekali...

dari
umar dobots ciklinn

Raptor 7 said...

maria ~ subjek perdagangan n nasik dagang... kan ada kaitan tu... hahaha.

Sham Ummi Echa said...

x penah dgr lg nasi daging.. nk buat adalah malas.. so bila nk ajak aku mai umah rasa masakan ko nih??

makcikrehan said...

sedapnya sueeee..... menjejes dah ni sue oiii

Related Posts with Thumbnails