Followers

Wednesday, April 14, 2010

Agoraphobia

Agoraphobia : Fobia pada tempat terbuka ataupun tempat yang sibuk (crowded)


saya ada fobia rupanya, patutlah asal pegi tempat2 yg ramai org or mall saya mesti pening + loya dan sakit kepala yg teruk

tingkah laku org yg fobia;

*gelisah
*mudah meradang/risau
*tidak tenteram dan gugup
*loya
*sering merasa mual dan muntah
*sakit kepala yg amat sgt, sakit2 dibhg leher dan blkg
*perut memulas

....camne nak elakkan fobia ni ek? nasib baik dpt en. abu yg x gemar sopink tu..kalau x pengsan haku...tiap2 mggu kena
AGORAPHOBIA
korang rasa camne nak hilangkan fobia aku ni?


contoh2 fobia yg ada;
  • Alliumphobia : Fobia pada bawang putih
  • Allodoxaphobia : Fobia pada pendapat
  • Altophobia : Fobia pada ketinggian
  • Amaxophobia : Fobia menaiki kereta
  • Ambulophobia : Fobia berjalan (hohoho pelik ni)
  • Ancraophobia atau Anemophobia : Fobia pada angin
  • Androphobia : Fobia pada lelaki
  • Anglophobia : Fobia pada England, lelaki English, budaya English dll
  • Anthrophobia : Fobia pada bunga
  • Antlophobia : Fobia pada banjir
  • Anuptaphobia : Fobia untuk kekal SINGLE
  • Apeirophobia : Fobia pada infiniti
baca kt sini ( klik )kalau nak tahu korang ada fobia atau tidak


8 comments:

Hirda Ibrahim said...

1st time aku dgq nama fobia ni ko....
sue, aku dulu cam ko, x leh org ramai langsung. sure sakit kepala.
last2 pi check doc kata kolestrol tinggi.. hahahah...
so pagi2 aku mkn oat campur dlm drink. so far, alhamdulillah... dh x sakit kepala. migraine. kalu x, hari2 ko.

ageeba said...

saya pun ada gak fobia ni. memang tak boleh pergi tempat crowded, mesti rasa semacam. hmm

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

alamak...iye ke hirda.. aku last check kolestrol bulan 12 ari tu..ok je, normal ..

aku naik risau ko..hari2 sakit kepala..ptg ni ingat nak p kinik check darah..kot2 ada darah tggi.. smlm aku asyik marah2 maryam..sian dia..tp aku sakit sgt..hari2 sakit kepala... stress ke hapa aku nih..

thanks hirda..bagus gak bleh aku check ptg ni suma sekali.. tah2 penyakit lain...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uish...terkejut aku
ko nie sure jenis org yg suka pada kedamaian....bunyi2 alam....kiranyer ko nie pencinta alam tau sue...he he he...

aku plak..bukan fobia tempat2 cam shopping complek...tp rasanyer aku fobia bila duduk rumah kot....he he ehe

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

ageeba -kan kan kan..rasa yg tatau nak ckp apa.. kdg2 stress ngan diri sendiri..sy x pernah fikir yg bukan2..tp perasaan tu dtg tiba2...

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

zana - hahaha ko ni zana..tah la wei.. tp aku mmg x suka tempat yg bising..contohnya p kenduri kawen..klu ada nyanyi..pasang lagu kuat2.. aku akan bdebar2... rasa tensen jek... huhuhu.. x syok wei... aku pun teringin nak jd cam org lain bleh jalan2 dlm mall.. ni aku... MV pun br 2 kali p..last 5-6 thn lepas...hahaha

Jasfyra said...

aku lak xtau aku fobia apa..fobia takut xcukup duit ada tak ek?akekekee..sorry sue..gurau jek

Mimi said...

aku phobia kalo berdiri kt tmpt tinggi e.g kt tingkap bangunan tinggi pastu tgk bawah..rasa pening kepala, pastu rasa cam xleh nafas properly..aku rasa aku ada altophobia la :(

Related Posts with Thumbnails