Followers

Friday, April 30, 2010

RADIOLOGI & KLINIK ENT @ HOSPITAL SG. BULOH


jantung hati mama & ayah


harap2 xde hal yg menyesakkan dada yg dr. akan bgtau km today.. amin..

Thursday, April 29, 2010

rahsia udang goreng tepung saya


udang goreng tepung adalah fav maryam tp mama dia ni x pandai plak nak buatnya... dah mcm2 tepung sy try tp still x jd.. tepung x melekat kt udang..nyampah betoi.... last2 en. abu ngan selamba suh sy cuba goreng udang ni ngan tepung cucur , mula x yakin..tp malas nak "gado" ikutkan je la idea dia tu kan......sy guna tepung cucur udang adabi ye untuk goreng udang ni.. dan pic itu adalah hasilnya... sggh tidak mengecewakan hati ku x pasal2 sy kena tabik kt en abu ... so kawan2 yg ada masalah cam saya gak sila lah cuba goreng udang anda dgn tepung cucur adabi... insya-Allah berjaya :)

Selamat Ulang Tahun AYAH

selamat hari lahir buat suamiku yg tersayang :) moga Allah berikan dan bukakan seluas2 pintu-pintu rezeki serta rahmat-Nya yng tidak terhingga... di panjangkan usia serta dikurniakan kesihatan yang terbaik :) amin amin amin....

Wednesday, April 28, 2010

kesian budak2 zaman sekarang


korang tgk eh.. ni antara buku-buku yang tadika maryam bg kt budak2 ni..
sob sob susah weh.. ialah maryam baru berumur 4 tahun dan maryam belajar ikut silibus budak 5 tahun... ikut kata cikgu tadika maryam bleh buat kalau mood dia baiklah ye... kalau x dia asyik tgk kwn2 yg lain...

paling x bleh blah kalau dia kena buat kerja rumah subjek bahasa Arab.... huhu dan-dan tu gak saya p beli kamus bergambar bahasa arab okeh... sedih plak rasanya..mama x reti..... nak ajar dia pun x bleh..klu tulisan jawi ok gak kan..ni bahasa arab... x lepas okeh.. korang ada cadangan?

mmg buku camni ke untuk umur 5 tahun ? saya rasa masa saya umur 5 tahun pengang pensil pun x lepas lagi.. ni budak2 sekarang 4 tahun pun buku sikit punya susah... sian anak ku... tp nak buat camne... cuma rasa lega sket setakat ni maryam x pernah lg kata dia x nak p tadika or dia x nak buat kerja sekolah... cuma kdg2 tu ada gak la dia buat perangai, siap kata adik penat, adik ngantok.. .. rasanya normal lah kan kalau malas2 tu.... sebab kite dulu pun macamlah rajin sgt...muahahaha

kerja sekolah maryam...

http://e-bazaar2u.blogspot.com


e-bazaar2u jom tengok blouse2 baru :)


Tuesday, April 27, 2010

Ribaibaru (Revival) - Mayumi Itsuwa

Furishikiru ame no naka o
Ashibaya ni toori sugita
Natsu no hi no inazuma no you ni
hakanaku kieta futari no koi

Aaaaahhhh…
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh…
Kurikaesu dake no omoide wa
yomigaeranu kako no monogatari

Yukizuri no hito naraba
Wasuraremo suru keredo
Namida gumu rasuto shin dewa
Ai no fukasa ni kizuite ita

Aaaaahhhh…
Arehodo yasashikatta anata no

Omokage ga ima wa aozametari ribaribaru
Aaaaahhhh….
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari

Aaaaahhhh…
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh…
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari
Aaaaahhhh…
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh….
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari


mcm biasa..kalo korang nak dgr lagu ni gogel sendiri...muahahaha


autopublish

16500, 16700, 16800??? , 17000


zuera 16500



oli 16700


syue 17000





tahniah zuera, oli + syue... ada sapa2 dpt tangkap no 16800 ke? insya-Allah hadiah akan saya pos next week... sebabnya mggu ni saya ada hal sket...x sempat nak p pos hadiah ... pejabat pos bhampiran sudah bpindah.. iskhh tensen sggh.... maaf ye lambat kasi adiah...


nota : zuera + syue..nanti emailkan alamat ye...

budak ni mmg sah seorang pencinta PINK


betol x saya kata? mmg sah kan? ke mmg semula jadi mmg kanak2 suka kaler pink? hampir semuanya kaler pink... beg sekolah, bekas air, iskhhh pink saje mata saya nampak... suh pilih kaler lain x mo .... nak gak pink... iskhhhh

ni pic masa kami nak p kedai jap.. dia pun bz btudung..sampai keta terus buka..lol lol lol cam la lama sgt pun... padahal turun bwh je pun....auta lebih arr



autopublish

Monday, April 26, 2010

COKLAT PERISA CILI

Masa p GH baru2 ni ... jalan2 kt dlm kedai coklat beryl's ternampak coklat perisa cili ni... saya cam biasa jenis nak merasa ...mana nak tau kot2 sedap giler kan....hehehe try la beli sekotak... hurmm rasanya mcm coklat biasa tp ujung2 tu ada pedas2 sket.... bleh la klu nak merasa..sedap lg coklat perisa durian..yummeh....

p/s : coklat ni ada tanda halal msia... so jgn ragu2 eh..

:: SIBUK dan MASIH SIBUK::

saya sedang + masih lagi sibuk... harap maaf :P

NOTA : n3 autopublish saya tetiba hilang semuanya...hurmmm harap2 mlm ni ada masa nak buat...

Friday, April 23, 2010

eh eh eh dah lepas la no tu? siapa yg kena???

sapa yg kena nombor 16800??? 16700 pun ada gak dpt tangkap...tahniah eh .... tggu nombor 17000 plak.. x lama dah tu... ada satu lg nombor bertuah yg sy nak kasi adiah... hurmm korang ada cadangan x nombor apa yg cuns eh sebenarnya sy dah beli 5 hadiah ...

sapa yg dpt tangkap nombor2 yg bertuah itu sila emailkan kepada sy eh..kalau korang x mo buat n3 kt blog arr.. x paksa okeh..saje suka2... x kisahlah camne pun janji korang bgtau sy beserta buktinya yg korang dpt tangkap nombor... dan sila bgtau sy dlm masa 24 jam...

dah hampir .... re: alamak sowi2.. sengal tul lah haku hari nih!!!

tahniah zuera ...dpt tangkap no 16500 tggl lg bape puluh je nak sampai 16700... syue...jgn lupa kejap2 jengok ... yg lain2 pun..gudluck!!!

********************************

wakakakaka maap eh semua..tuan rumah pun pelik + heran... hahaha rupanya haku salah..ingat dah tuko no btuah itu kt n3 sebelum ni... opss x berniat nak tipu eh..pasalnya sy tulis kt diari no 16500 dan 16700 rupa2nya kt n3 sebelum ni 17000 ...opsss sowi2.. thank syue sebab komen td.... wokeh2 kita mula lain.. no 17000 kita kekal kan.... tp sapa yg dpt ingatkan sy eh...

kita letak no baru gak today 16800.. sian korang yg dok cuba tu kan.. ampuns eh...

lihatlah donia!!!

rentetan cerita hari sukan tadika maryam ...disebabkan hujan maka acara penyampaian hadiah telah di batalkan... hari rabu baru ni cikgu tadika maryam bagi kt depa semua... hek hek masa hari sukan tu kan ke mama maryam bz amik gambo..sampai x perasaan team anak dia dpt no bape... x sure no.1 @ 2... rupanya johan eh.... tahniahlah kepada team maryam... yiehaaa semua dlm pasukan dia dpt medal ni... medal pertama drpd maryam utk mak pak dia ..

gigih woo maryam bgaya mengikut kehendak mama nyeh.. konon2 nak tiru cam atlet yg dpt pingat emaslah... ***khas utk tatapan ayah yg jauh di sana... eh cam jauh sgt je kan.. padahal sabtu ni blk dah...

autopublish

Thursday, April 22, 2010

saya yang sangat susah hati

jumaat lepas sebelum km nak genting tu sebenarnya km p bw maryam ke temu janji ngan pakat ENT dulu... mmg dah 3 thn maryam ada temu janji kt situ.. tgk keadaan kdg2 6 bulan sekali..kdg2 3 bulan sekali...

pergi kali ni lain sket.. tetiba dr ckp perkara yg menakut kan utk sy dengar.. luluh hati walaupun dr. cuma ckp tujuan maryam kena buat benda tu... kt lidah maryam ada something yg tumbuh.. dr. pun x tahu apa benda... betul2 kt tgh lidah... mcm pembuluh darah... tp still x bleh kompom.. so maryam mmg x bleh mkn benda2 yg keras sgt cam gula2 pun dr. x galakkan... ikan bilis - takut ada tulang halus tu kan.. so dr. minta km amik langkah bjaga2.. boleh je makan..tp kena bhati2...

km ada gak p kinik pakar kanak2.. dr. tu bagus + baik... dia ada gak pesan kt km suh tanya dr. pakar tu sejauh mana benda di lidah maryam akan membesar? benda tu ada kt situ je ke atau ada di bahagian tekak maryam gak... kalau terjadi perdarahan apa yg perlu km buat.. dan macam2 lg... semua soklan tu dah saya tanya pd dr. pakar..

dr.pakar pesan sekiranya berlaku pendarahan km kena tekap lidah maryam ngan tuala dan terus pergi ke kecemasan hospital yg bhampiran.... dr. ckp lg derang pun x bleh nak buat apa utk tahu benda itu dan lg satu pasal maryam kecik lg..klu nak buang benda tu blubang plak lidah maryam..lg pun maryam sihat dan boleh mkn, minum ngan elok....seminggu sekali km kena tgk lidah dia.. klu nampak lain macam mmg kena p hospital terus.. ada kes tetiba benda tu membesar.. pesakit x leh mkn/minum... takutnya...minta dijauhkan dari kami

jumaat depan 30hb maryam ada 2 temu janji.. 1 kol 9, maryam kena scan tekak dia.. dr. kata prosedur tu mcm kita scan perut masa peknen.... dr. nak tgk benda itu adalah apa? paling merisaukan ialah kalau benda itu ialah tiroid maryam... :( kalau dlm tekak maryam x de kelenjar tiroid.. maryam kena menjalani rawatan utk tiroid.. kena suntik hormon2 tiroid tu.. sedih sggh bila dr. bgtau camtu.... minta2 itu bukan tiroid maryam.... menitik airmata kalau ingat apa dr. tu ckp... mmg org lain lg berat dugaan.. tp hati ibu kan... nak yg tbaik buat anak... tp bila di fikirkan al-hamdulillah maryam sihat..klu dia sakit ..x bleh bgn lg susah hati kan.... Allah turunkan ujian sket je saya dah gundah..... maryam bleh p sekolah..boleh main..boleh blari... syukur....

temujanji ke 2 kol 11..kt klinik ENT..dr. nak tgk hasil scan leher + tekak maryam camne... saya harap xde lah perkara yg membimbangkan..sekiranya terjadi juga km akan usaha cari ubatnya... saya perlu kuatkan minta + hati... setiap penyakit ada ubatnya... insya-Allah kami akan cuba yang terbaik... semoga Allah permudahkan urusan kami...

TEMPAT SEJOK : last

ok sambung2 lg n3 smlm... bderet n3 nak kuar nih ( sy dah siapkan n3 sepanjang mggu ni..gigih hokeh ...mcm gangguan yg dtg ) ..lol lol byk sgt acara mggu lepas...

layan ayah main go-kart... maryam siap jerit2 bg sokongan... siap kt yeahh ayah menang tp nape ayah muncong jek? hahaha apa maksud muncong eh?

oleh kerana p ngan budak kecik maka semuanya kena la naik gajah terbang, kapal terbang..cawan pusing2.. huhuhu

hek hek x sangka anakku berani naik benda alah ni..mula2 risau gak dia nangis ke hapa... nasib baik bagus... tp muka maryam cuak x hengat...


dlm kol 6 lbh maryam dah kalah..mula2 minum susu kt atas riba mak tok..pastu letak dia dlm stroller..tolak2 tgk dah diam je..rupanya tido... hek hek hek...sejuk kan..sedap la dia lena... lg pun penat main mcm2..jalan sana-sini oh ya..bear yg maryam pelok itu adalah hasil drpd game yg pak itam dia main eh....


maryam tido..km rehat2 dl.. sy + en abu makin membesar kan? sob sob sob oleh kerana maryam tido..km pun ambil keputusan utk pulang... lg pun dah kol 6.30 dah....


otw blk...pasal minah ni betoi2 tido..gigih mak pak dia ngakut dia dlm stroller ni msk dlm kereta kabel..nasib lepas ....siap ada yg tlg pegang pintu.. al-hamdulillah... ada lg manusia yg suka nolong org...

ok abeh dah cerita genting... insya-Allah lg 2 mggu nak p CH plak... nak minum teh kt sana.. :)


autopublish

TEMPAT SEJOK : part I

al-hamdulillah tercapai gak hasrat kami nak bawa maryam ke tempat sejuk a.k.a genting highland... dan lama dia ajak p sana tp km mmg x mo p weken tu yg tggu bila betoi2 bleh cuti pastu naik je..kebetulan mak tok + pak itam maryam pun free..km jumpa kt skyway jek.. saje nak bg maryam merasa sekali lg nak kereta kabel ni.... ni sebahagian drpd adiah besday maryamlah kiranya... km p 16/04 baru ni.. pg tu km ke hospital dl ada appt maryam kt kinik ENT... ada cerita sedih + merisaukan... bila ada kelapangan sy cerita eh..minta2 apa yg dr. risaukan tidak menjadi kenyataan... amin

dalam kereta kabel.. suka minah ni..bising je mulut dia...

mainan pertama yg maryam main... tentulah ayah yg kena naik ngan dia.. mama cepat pening...eee x sanggup.. kang ada yg muntah hijau


pastu masuk sini plak.. eee syok tgk stoberi tu kan.. gambar2 sham lg cun..hehehe km msk btiga je.. ngan mak tok..tah apa angin maryam dia x kasi mama dia pegang kamera...dia je nak amik gambar... mcm2 gambar dia amik...mama dia ni x tahu apa motif dia tau.. yg penting dia ckp apa? adik dah amik semua cantik2... hahaha lantak la situ...

ni plak lepas naik benda alah ni..tp slow giler arr dia pusing..sampai naik bosan haku..dah 4-5 round plak tu...eee x kuasa okeh.... pics bwh tu maryam main sowang2..sementara tggu ayah + pak itam dia tggu turn naik keta go-kart

lama gak km lepak tgh2 bulatan go-kart tu.. dan minah tu mcm2 la amik gambo km.. ada pics kaki, hidung, kasut, pasir...mana dan dia la... iskhh cuaca nyaman2 je la..x sejuk sgt..ada masa jek.. masa sejuk bukan main minah ni pakai segalanya.. bila hangat sket..buka semua..tah bape kali dia pakai buka pakai buka...

ok nanti sambung...hehehe

Wednesday, April 21, 2010

sekitar besday bash maryam ...

seperti yg semua tahu..tahun ni besday maryam km buat kt raub je.. 1 pasal kami berhajat nak buat doa selamat utk dia.. klu nak buat kt sini km x kenal sapa... kaw umah kami x de surau.. pastu rumah sempit... celah mana nak letak derang... 1 lagi rasanya cukup dah kot sambut besday dia mcm yg lepas2... tp x tahulah kan..kite hanya merancang... mana nak tau thn depan rejeki lbh bleh buat besday bash lagi.... meriah gitu.... amin...

besday girl pagi2 lg kena dera ngan mama dia.. sila buat sendiri ye goodie bag utk kawan2...hek hek hek.. di bantu oleh kakak aleesha + seri yg sibuk jer

kek besday maryam yg sempoi tp sedap... mak angkat maryam buat kek ni.. nak suh lukis barbie dia x reti..belasah je la.. ABC 123 pun cute gak....


ayah siap pakai songkok tu...cam YB lah.. muahahaha... besday bash maryam kali ni mmg sempoi..x de yg spesel.... biasa2 je..belon pun x de.... hehehe... rasa cam pelik plak ... tp maryam still bgaya ngan headband dia..thanks tie.. nampak cam puteri gak la maryam that day :)

antara jiran2 yg hadir..ramai gak... menu hari itu ialah bubur kacang merah, bihun goreng + pulut dan rendang daging... karipap..kek oren ...air plak air kismis... al-hamdulillah cukup makanan semua...


oklah..malas nak buat n3 pasal besday bash ni... yg penting sudah selamat... tggl nak buat kt tadika plak ...maybe bg goodie bag je kot... tadika 50 org + taska 10 org.... bisa di atur..bik maryam ada nolong.. dia rajin ...keh keh keh....

hepi besday sayang....



autopublish

ماري تڠکڤ نومبور برتواه د بلوݢ ساي - nombor itu semakin hampir !!!

tetiba hari ni rasa nak kasi something kt korang... muahaha sapa dpt no ni - 16500 dan 17000 cepat2 print screen pastu tggl komen kt sini dan buat 1 n3 no bertuah yg saya suh korang tangkap ni ek tp korang jgn lupa bgtau saya korang dah buat n3 ituew.....hadiah adalah rahsia tp sgt berbaloi bg org yg suka brg2 bergaya inggeris hek hek hek....

korang tgk kt bahagian yg saya tulis PENGUNJUNG tu ek ..bukan yg atas tu...

STICKY MODE 48 hours : N3 baru ada di bawah

sila abaikan pemandangan blkg maryam ye..

sila fokus tang kepala anakku sahaja :P

nampak x headband yang maryam pakai tu..tantekkan.. kalau korang nak tempah gak.. boleh tempah ngan TIE- ibu wawanisolehah korang boleh la pilih nak buat tema apa pun..nak kaler apa pun.. insya-Allah tie boleh buatkan... apa lg jgn lupa terjah ke belog beliau klik SINI eh

Tuesday, April 20, 2010

TRAUMA se TRAUMAnya

thanks ye korang sudi ambil berat ..... hadoi kalau ingat semula mmg rasa bdebar gak dada ni... turun2 daripada kereta smlm mengigil rasanya lutut... bjalan pun rasa jalan tu lembik semacam...

mggu ni kebetulan en abu cayang ku xde plak dah..huhu nangis!!!
camni ceritanya... ptg smlm otw nak blk umah saya mmg dah rasa mcm x sedap hati... x tahu kenapa.. tp jalan je la cam biasa..keta br servis so x de la risau pasal keta.. cuma fikirkan maryam je..camne la minah tu tanpa beshfren dia ... kalau korang nak tahu dia ngan ayah dia cam kembar... ok berbalik semula cerita trauma saya...

lepas kuar hiway sy pun p la isi minyak .... dah x saya jenis x reti guna CC..nak guna cash plak ada sket pasal td p reload T&G... sekali try guna CC punya tu off line... nangis!!! so isi je la RM10.. masa tu rasa x besh dah... iskhhhh rupanya CC bleh guna kt dlm kaunter eh... haku x reti arr kena sign mana pun x perasan.... :P

dr stesen minyak nak ke jln besar agak jammed la.. lepas tu kena la masuk ke belah kanan... saya mmg bg signal drpd awal... kebetulan lampu merah.. bila hijau.. saya gerak la sket2 ke depan.. lepas ada satu keta tu.. mcm x jalan2...nyembang ke hapa tatau la.. sy pun masuk la depan dia... jalan terus... nak angkat tgn to say tq or sowi tp kebetulan depan sy mmg dah ujung jalan n ada byk batu.. mmg x cekap la nak angkat tgn sambil mengelakkan batu2 tu...

rupa2nya hal itu telah menjadi BALA... nak tahu kenapa BALA, rupanya pemandu + penumpang marah giler2 kt sy.... dia p belah kanan sy... buka tingkap..dan maki sy giler2... mencarut semua ada... siap dia buka tingkap... korang dapat bayangkan? nasib baik sy perasan dia mcm x puas hati.. so masa dia maki2 tu sy x toleh dia pun... langsung x pandang walaupun sipi..rasanya lagilah dia mendidih.. oh ya pemandu keta tu lelaki...yg penumpang pompuan.. dan bangsa melayu ye... Masya Allah... rasa mmg teruk giler... dah la jalan sesak....

oleh kerana keta sy kecik bleh la nyelit2... keta tu x puas hati tetap kejar keta sy... 3 kali lalu traffic light pun dia bleh kejar.... siap hon byk2 kali.. bagi lampu... sy? sy mmg x toleh pun... dia nak potong x bleh pasal sesak... so dia mmg cucuk la.. al-hamdulillah sy mmg try cool padahal nangis dalam hati.. tetiba teringat semula..kalau jadi camtu cari balai polis yg tdekat... tapi malangnya balai polis x de...huhu nangis lagik!!! lagi satu cara ialah pergi tempat sesak.. so org jahat nak buat apa pun agak payah la.. sy x risau dia nak langgar or ketuk cermin kasi pecah ke hapa.. cuma sy risau sgt2 tetiba dia kuarkan pistol ke hapa... mati haku kt situ gak

korang bygkan eh.. sy pegang hp pun gigil nih, ingat nak kol la sapo2... nak minta tlg...... sebab lagak keta tu mcm sy salah besar sgt2.. mcm sy langgar keta dia dan larik.. klu betoi pun dia bleh ambil no plat keta sy dan p balai kan? sy mmg x nampak no plat keta dia..pasalnya sy x tgk sgt cermin blkg..sy blagak x tau apa2... buat dek je..siap buat2 nyanyi.... sebabnya x mo panjang2.. sy dok pk kalau dia nak pancung, nak msk depan sy ke hapa pun..lantak dia la..tp dia x potong2.. pasal jln mmg sesak..dia x de peluang nak buat camtu.. keta tu makin marah ngan sy dan makin berani rasanya pasal sy pompuan.. dan seorang..keta kecik potong keta besar.. makanya.. tanduk pemandu + penumpang telah tumbuh.... dia kejar sy sampai ke area rumah sy... tgn sy mmg gigil2 dah tp still lg buat cam biasa... dalam kepala dok pk manalah aku nak p nih... alih2 sedar2 dah sampai kawasan umah..msuk je simpang umah

kebetulan mak tok + maryam ada main kt taman... mak tok siap nampak keta tu folo sy dekat gile... dan mak tok gak nampak sy dok pusing2 dlm area umah sy ..semata2 nak elak dr dia tahu sy dok mana... sy x tahu nak pegi mana lg.. mmg ada tfikir nak bawa keta tu "jalan2" tp rasanya makin jauh dari kawasan rumah makin x selamat.. so sy bawa dia pusing2 dlm kawasan sekitar perumahan... sampai kan keta tu tggu luar pagar apartment ..maybe dia tahu sy tipu dia dgn msk kawasan lain....so dia nak ikut sy kuar dr kaw tu...


nasib baik msk situ ramai org lepak kt taman...so rasanya dia x berani kot nak maki2... al-hamdulillah dia blah lepas tggu sy kt luar apartment tu... hurmmm rasanya trauma gak la sy... selalu org marah pun x pernah plak kejar jauh sampai 5-6 km.. sanggup ikut haku redah jammed semata2 nak maki hamun ... bg lampu tggi + hon x yah kira la..rasanya sepanjang pjalanan.. rasanya dia nak sy turun kot.... teruk sgt ke sy buat kt dia? apasal rasa mcm dia marah tu teruk giler? sy masih konpius.. rasa lemah sgt smlm... rasa nak demam... demam tkejut.. pastu fobia..dok jeling keta kt bwh.... dia calar ke..dia pancitkan x pe.. sila lah..aku repot polis je dan bleh claim insurans..tp takut dia buat benda lain je....

ni nak blk ptg ni tataulah.. nak tukar laluan ke nak ikut jalan smlm... sy sgt2 trauma... sy sgt2 takut... smlm en abu dah bg no polis, no polis atas rumah sy... so blk ni just letak hp kt sebelah... kol terus .... korang doakan sy selamat ye.... takutnya...lama lg en abu nak blk sini... nape tetiba rasa nak nangis ni....


trauma

rasanya saya masih trauma...jap lg baru cerita apa yg terjadi kt saya ptg semalam...

Saturday, April 17, 2010

selamat hari lahir sayang


selamat hari lahir yg ke 4 sayang...
mama + ayah sayang adik satu dunia !!!



nota : insya-Allah ptg ni akan ada bacaan doa selamat + makan2 sket... jemput dtg semua :) tgh bz masak nih..keh keh keh nanti sambung lagi..kang mak tok maryam marah :P

Friday, April 16, 2010

SEJOKNYAAAAAAAAAAAAAAAA....

HEK HEK HEK.... nyaman + sejuknya.... ok babai semua :P jumpa lg di lain n3 :P

siaran langsung drpd tempat sejokk.... ;)

Thursday, April 15, 2010

tik tok tik tok

PENAWAR RESAH HATIKU...

anak ku sudah besarrrrrrrrrr.... ngeh ngeh ngeh...
apa kata korang semua doakan mudah-mudahan tahun depan maryam bergelar kak long :)


lusa ni adalah hari jadi maryam yg ke 4...


salam all,

kami nak menjemput korang semua datang ke RAUB, kami ada buat doa selamat + makan2 sket sempena besday maryam pada hari sabtu ni... sapa2 yg bosan tatau nak buat apa weken ni, apa lg moh la ke RAUB... x sampai 2 jam dr KL.. tol sehala RM8...hehehehe

tema? x de tema kali ni...maryam request nak kek balabie..tatau ada ke xde jual kt kedai kek...belasah jela apa yg ada pun...

jom jom jom ...jom pergi RAUB..yiehaaaaaaaa






PERSATUAN SALAH CAKAP @ FB

Tun Faiz Masa aku praktikal dengan 3 member aku , bos kita orang Cina, then ada satu perbincangan la sebelum kita orang edar fliers :

Pesalah : semuanya bos
saksi : aku Dean Ekin dan zaiful

Part 1

ayat salah : wa you orang mesti mau edar fliers waktu pagi tau nanti tengahari matahari TERIAK!

ayat betul : wa you orang mesti mau eda...r fliers waktu pagi tau nanti tengahari matahari TERIK!

Part 2

ayat salah : Ok, you all boleh BERSURAU.

ayat betul : ok, you all boleh BERSURAI.

masa boss silap tu, masing2 tak boleh tengok muka masing2, kang tergelak besar depan boss kang markah praktikal kurang plak.

tolonglah..adoi x tahan gelak baca cerita masing2....kalau korang bosan time rehat tatau nak buat apa.. cuba masuk persatuan ni...hahaha bleh tensen org di sekeliling kiter dibuatnya...saya asyik gelak je..

Wednesday, April 14, 2010

Agoraphobia

Agoraphobia : Fobia pada tempat terbuka ataupun tempat yang sibuk (crowded)


saya ada fobia rupanya, patutlah asal pegi tempat2 yg ramai org or mall saya mesti pening + loya dan sakit kepala yg teruk

tingkah laku org yg fobia;

*gelisah
*mudah meradang/risau
*tidak tenteram dan gugup
*loya
*sering merasa mual dan muntah
*sakit kepala yg amat sgt, sakit2 dibhg leher dan blkg
*perut memulas

....camne nak elakkan fobia ni ek? nasib baik dpt en. abu yg x gemar sopink tu..kalau x pengsan haku...tiap2 mggu kena
AGORAPHOBIA
korang rasa camne nak hilangkan fobia aku ni?


contoh2 fobia yg ada;
  • Alliumphobia : Fobia pada bawang putih
  • Allodoxaphobia : Fobia pada pendapat
  • Altophobia : Fobia pada ketinggian
  • Amaxophobia : Fobia menaiki kereta
  • Ambulophobia : Fobia berjalan (hohoho pelik ni)
  • Ancraophobia atau Anemophobia : Fobia pada angin
  • Androphobia : Fobia pada lelaki
  • Anglophobia : Fobia pada England, lelaki English, budaya English dll
  • Anthrophobia : Fobia pada bunga
  • Antlophobia : Fobia pada banjir
  • Anuptaphobia : Fobia untuk kekal SINGLE
  • Apeirophobia : Fobia pada infiniti
baca kt sini ( klik )kalau nak tahu korang ada fobia atau tidak


Hari Sukan Tadika Muhajirin Part II - last

ni n3 last pasal hari sukan tadika maryam..muahaha mama awak dah malas dah nak tulis panjang2... sila percaya

lepas acara maryam budak2 ni dapat makanan... maryam x makan pun dia minum milo je sekotak ...pg tu maryam dah mkn roti ayah dia buat

tudung budak2 ni dah ilang... hehehe walaupun cuaca mendung tp x berangin tau...hangat...saya pun rasa ala2 nak pitam je..penat woo lompat2 jerit2 bg sokongan nih... tp kan rasanya haku sowang je yg over bg sokongan lol lol lol

sebelum balik budak2 ni semua dapat gift, majlis penyampaian hadiah x buat pasal sabtu tu hujan lebat, km pun ingat batal dah..tggu sampai kol 10 rasanya br start acara semua.. so pengurusan tukar jadual..byk gak acara xde di buat..tmasuk penyampaian hadiah... dalam mmgu ni br maryam & kawan2 akan dpt hadiah dlm acara masing2...


budak yg selalu ada ngan maryam tu anak cikgu taska ( nursery) maryam ye.. nama dia siti zulaikha... beza umo 1 tahun je depa ni..klu sebayakan bagus..bleh p school sama2... jom layan pic bawah ni...hahahaha gelak guling2 dulu..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
muahahahahaha...comelkan hidung maryam...

Tuesday, April 13, 2010

PENGALAMAN PERTAMA


HARI SUKAN TADIKA MUHAJIRIN [PART I] : susun gelang dalam kon
Tarikh : 10 April 2010
Masa : 08.30pg -12.30tghari

Perbarisan, masing2 cute je... hehehe lepas tu berlemuihhh


maryam & geng tgh tggu giliran derang bsukan... praktis 3 mggu tu...hahaha..acara ni mmg khas utk budak umo 4 tahun.. marya pelari no 4... hehehe

laju wooo maryam larik...hehehe mama bajet maryam akan malu2..sekali wahh konfiden tuh.. gigih je blari...syg anak mama.... rasanya team maryam dpt no 1 @ 2, x perasan pasal mama bz ambik gambo...

ok bersambung...

autopublish

Monday, April 12, 2010

maafkan mama sayang [hari sukan tadika muhajirin]


sabtu baru ni adalah hari sukan tadika muhajirin... sob sob sob dah besar dah anak mama ni..dah ada hari sukan dah..walaupun cuma acara susun gelang dalam kon yg mmg khas utk budak umo 4 tahun... huhuhu pestime hokeh tgk anak bsukan... perasaan? sgt2 terharu, sebak, gumbira dan macam2 lagi.. dan hari itu terjadi satu peristiwa yg sgt2 menghibakan hati seorg ibu...napelah anak mama ni lembut sgt... bila ingat semula menitik airmata.......

depan mata mama, anak mama kena cubit byk kali oleh budak lain... dan anak mama ni diam je, tgk je budak tu dgn airmata yg bgenang sebab kena cubit... dan mama hanya boleh kata, adik pegi sana..jauh sket..jgn berdiri kt budak tu... dlm hati nak sgt jerit kt budak tu jgn cubit adik...tp kang cikgu2/mak pak kt situ kata mama terlalu membesarkan hal budak2... rasa nyesal x marah budak yg cubit maryam , mama dah bgtau cikgu tp cikgu pun byk benda nak buat + budak2 yg x terkawal...mama tahu adik x salah, adik yg berdiri kt situ dulu, bila budak tu nak duduk dia suh adik p tempat lain...adik x mo..tu yg dia cubit adik.. mama rasa sgt2 bsalah, terutama bila tgk airmata adik tu... maafkan mama sayang...selalu camtu nak jg hati org lain, anak yg sakit.... :( maafkan mama sayang...mama minta maaf sgt2... hari tu mama cuma mampu peluk adik... hurmmm mama harap adik akan sentiasa dilindungi oleh -Nya...

salam semua,
terima kasih di atas segala komen korang... lepas ni aku tahu dah apa nak buat kalau jadi lg perkara mcm nih... akan ku jeling habis-habisan muahahahahaha

Like Mother Like Daughter


amacam? hehehe tudung ni dah sah menjadi hak milik maryam hokeh... sggh gila kuasa anak dara ku ini... siap nangis2 bila saya kat ni bukan dia punya... pastukan maryam siap pesan suh beli 3 lagi utk dia... hamboi2... ingat rm2 ke selai... ambik la nak oii pasal kurang sesuai ngan muka mama yang chantek nih ... sob sob sob

Friday, April 09, 2010

703

ini semua adalah gara terpengaruh ngan channel fav saya ni... nama pisau ni ialah curve knife, pisau ni yg selalu digunakan oleh Nigella Lawson untuk mencincang bawang putih/daun2 herba dia tu... hehehe

ni cara guna pisau nih... syoknya... belum test lagi ..muahaha berangan dulu..
jangan tanya beli kat mana eh..pasal saya kirim pada kawan... murah jek.. rm6.50...

Thursday, April 08, 2010

tortilla

ini semua gara2 niza yang telah membuatkan saya terliur nak makan tortilla.. sebelum ni tatau pun kewujudan tortilla ni... kesian kan? hehehehe kali pertama buat ni..agak bjaya, rasa mcm yg kfc punya apa tu twister ke hapa eh... yummeh... thank you niza...

sapa nak try buat sila p cari tortilla ni kat bahagian roti ye..bukan kt sejuk beku tu... cam capati pun ada gak upa tortilla ni... panaskan kejap je klu lama2 nanti keras plak tortilla tu... pastu suka hati nak letak ayam ke hapa..cam saya, saya letak daging burger yg di hiris nipis (ini tipu) pastu gaulkan ngan mayonis + sos masukkan salad/kobis + tomato ... letak atas tortilla kemudian gulung... siap bleh ngap...

selamat mencuba !!!


autopublish

Wednesday, April 07, 2010

pengalaman (pertama) yg sgt indah buat kami...


pengalaman mengajar anak buat kerja sekolah adalah satu pengalaman yg menyeronokkan betoi x wahai mak2 dan bapak2 sekalian? hehehe itu kalau jarang2 mcm saya la kot..cuba hari2.. mau haku jadi lion...

sejak maryam tadika ni adalah 2-3 kali dia kena buat kerja sekolah kt rumah... ala kdg2 tu 1 muka surat je pun... cam baru2 ni maryam kena buat tulisan jawi... ikut dot2 tu je ... tp mama dia ni tegas gitu..x chantek mama maryam padam... hehe bukan nak paksa anak ye..tp saya tahu maryam boleh buat dgn kemas dan bersih.. dan maryam pun tahu kalau dia buat x chantek, mesti kena buat lain..dan kdg2 dia yg suh mama padamkan... ini semua utk masa dpn dia gak..klu asyik nak buat cincai2 lama2 boleh jd tabiat.. x bagus kan... so latih anak dari kecik... lainlah benda yg susah2 yg diluar kemampuan budak umo 4 tahun kan... klu yg mmg maryam kena tulis sendiri mmg saya tak begitu tegas .... sian plak tgk dia nak buat huruf2 jawi tu, bukan senang... tulisan mama dia pun buruk sebenarnya hahahaha ...

kerja sekolah kali ni ...saya agak puas hati dgn prestasi dia.. lg pun dia br 4 tahun..ini adalah masa utk dia main2 lagi...bukan kena dera buat kerja sekolah ....tadika dia hanya utk isi masa lapang... dia pun nampak seronok p tadika... oh ya.. sabtu ni hari sukan kat tadika maryam... maryam masuk acara lari sambil bawa gelang dan letak di kon... eeeeeee x sabo nak tgk anak bsukan... muahahaha..kali pertama ni..mmg gini la kekdahnya....


autopublish

Cerita Hantu / Seram


saya sangat suka membaca... mcm biasa biar xde tv jangan xde buku/majalah/paper utk dibaca.. mcm bagus je kan saya memang suka membaca tapi buku2 ilmiah ni agak kureng..pernah gak cuba membeli buku motivasi drpd dr. fazilah kamsah.. tp cam biasa baca 2 bab je ...udah simpan terus...hahahaha sila jgn ikut perangai haku okeh... buku2 seram/hantu ni adalah koleksi saya msa sekolah menengah.. nak tahu kenapa pasal x mampu nak beli novel.. so beli la buku seram ni..rega murah..pastu x bosan baca byk kali pun....hehehe siap ada mcm2 ayat lagi.. tatau la betoi ke idak.. saya baca je..membayangkan x plak pasal itu saya tak takut ye.. lepas tu insya-Allah x terpesong kalau kita baca buku just sekadar membaca... daripada buang masa tatau nak buat apa...itu pendapat saya..

sebenarnya banyak lg buku2 seram saya ni..tp saya rasalah kan.. pasti cik puan sepiah sudah buang buku2 saya..hahaha dulu pernah saya tensi ngan dia..korang bayangkan dia p buang segala majalah gelagat/ujang/gila/gelihati saya + de punya... 2 kotak besar okeh.. aduhh tensi2.. dah la benda tu susah nak beli..simpan duet sekolah.. dia bantai buang suma...

kt umah saya skrg pun ada la dlm 20 buah yg sempat saya beli + simpan.. pic atas tu yg ada kt raub.. hehehe... tok awang ngah, tamar jalis, tok unggal.. syok2... tetiba rasa nak baca semula buku2 hantu tu...tp maryam x suka..dia marah benar klu mama dia pegang buku2 tu... erkk novel yg saya beli masa pesta buku ari tu pun boleh baca lagik..hahaha



autopublish

Tuesday, April 06, 2010

ال فاتحة بوات ابه


ساي ساڠت ريندوکن ابه
ال فاتحة
بوات ابه موݢ ابه تنڠ د سان برسام ڤنچيڤتا ڽ



04042010 baru ni genap dua tahun abah 'pergi' rindu saya kepada abah tetap sama seperti dulu... setiap hari abah sentiasa di hati saya... kenangan bersama abah sentiasa segar... setiap kali ingat abah airmata akan gugur... Ya Allah jauhkanlah abah saya dari seksa kubur Mu, tempatkanlah abah saya di kalangan orang-orang yang beriman...luaskanlah kubur abah saya Ya Allah...Ampunkanlah dosa-dosa abah saya wahai Tuhan yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasihani..

Friday, April 02, 2010

sate nasi impit maryam...

mak tok maryam ada kt sini..yiehaaaaaaaaaaaa sian kt mak tok hari2 dok melepak je kt umah..so kami ajak la mak tok kuar cari makan ... makan sate kajang je kt USJ taipan.. hehehe muahaha perasan x maryam skrg ni..suka benar melaram... malam2 pun masih ngan "sepit mata" rm2 dia... hek hek hek

orang makan sate..maryam makan nasi himpit...nasi himpit sate kajang mmg feberet maryam... kalau makan kt tempat lain mmg dia kureng.. tp cuba bg nasi himpit dari sate kajang(hj samuri) kompom plate yg large tu dia sowang sapu... al-hamdulillah selera dia makan... kalau mama yg rebus pun dia x makan banyak camtu... mak tok tetiba plak ada hati nak buat nasi himpit bila tgk cucu dia makan ngan seleranya...bagus2...bleh km tumpang sepinggan dua..

Related Posts with Thumbnails