Followers

Wednesday, March 31, 2010

hohoyeahhhhhhhhhhh


malam minggu lepas en abu telah p makan malam anjuran opis dia kt genting... hek hek dan dia dapat 2 gift pada malam itu... oklah kan..tp adiah taun lepas lagi beshh dia dapat ekon + microwave..... so tahniahlah encikkkkkkkkkkkkk harap2 tahun depan menang adiah besau lagik... al-hamdulillah di atas rejeki yang Allah berikan ....

Tuesday, March 30, 2010

menunjuk

hek hek hek...tadi ada program kt PLF... kebetulan pengetua program itu ialah Dr. Fazley plak dah... apo lagi... haku usung kamera ke hulu ke hilir... muahahaha..kalau x dpt amil gambo tadi.. haku tensi... eh eh eh xde lah.. cuma rasa rugilah x bergambar dgn dia udah dia ada depan mata... ensem dia ni... cam engku imran gak... yg penting dia suka senyum so kita nak ajak dia bgambar pun x rasa segan... tenkiulah dr. Fazley ...

Monday, March 29, 2010

saya memang seorang yg sentimental

hek hek hek hek..al-kisahnya semalam saya antara calon yang terpilih untuk menduduki peperiksaan khas kumpulan pengurusan dan profesional di UiTM... baru peperiksaan ye... muahaha belasah..try jek yg terbaik...

en abu xde plak..so mmg kena pegi sendiri, kol 7 dah kuar dari umah dah... padahal bukan jauh pun...risau parking sebenarnya...dlm 7.15am dah msk s.alam..hati dah bdebar-debar... gilo betoi... lepas tu bila dah sampai sek 2 dah rasa sebak sgt... owhh dah ada KFC rupanya.... dl tu tempat tggu bas...berebut2 x hengat...adoi la...

masuk2 je pintu utama UiTM terus gugur airmata... dekat 6 tahun ok x masuk UiTM... lalu plak fakulti pengurusan hotel, tgk kanan kolej seroja... mengalir lagi airmata... sentimentalkan? tak tahu kenapa.... maybe pasal UiTm tempat saya belajar tentang hidup..susah payah... segala-galanya... teringat dl panjat pagar hotel nak masuk ikut gate dah tutup... muahahaha semata2 lepas kelas x balik ke kolej.. masa matriks kelas saya kt meranti/jati... hari2 mmg menapak la ke sek 2... drebar bas kerek x mo hantar budak seroja..chaittttt patut la masa tu saya slim... lol lol lol... km ni selalu di anak tiri... asyik kena menapak jek.... lepas tu kelas degree kt menara + bgn UMNO... lg la asyik menapak ke PKNS... huihhh gigih betoi..nak save 70sen punya pasal... smlm plak lupa nak bawa kamera..iskhhhh nak pakai hp..hp pun cap ayam jek.. hahaha so simpan kenangan dlm kapla je la...

ok bbalik semula cerita saya ambil peksa..rasanya 2 jam 30 min masa yg diberi itu mmg cukup2... nak semak pun x sempat dah...tawakal je la.. ramai kata soklan mcm peksa PTD.. pengetahuan am ada 80 soklan... mmg betoi2 menguji..kalau jenis rajin baca semua tajuk yg ada dalam paper bkenaan ngan negara kita.. insya-Allah bleh la jawab... kalau x...pilih la ABCDE ..mana yg ko suka... minta2 saya lulus... hehehe..amin



Friday, March 26, 2010

sibuk betoi

saje je nak bgtau kawan2 yang saya sangat sibuk...sepanjang mggu ini ada KURSUS PEMBANTU PERPUSTAKAAN/PUSAT SUMBER (22-26 MARCH 2010) so km kt library ni tolonglah apa yang patut... nestweek ada isnin-rabu bz ngan program lain plak kt opis ni... time rehat ada la saya pusing2 belog kawan2 semua..tp x sempat nak tggl komen.. ampun ye... i'm cowi... ujung mggu ni plak saya akan bz ngan exam... sabtu- MTeST (KPLI) , ahad - Exam UiTM plak... doakan sy ye..mana nak tau ada rejeki..bleh bkhidmat utk gomen plak... amin.

Wednesday, March 24, 2010

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010

smlm saya p PWTC... follow librarian opis p buat selection nak beli buku.... hehehe 2 jam jalan tanpa duduk... penat hokeh..sambil pilih tajuk2 yang sesuai untuk dibeli... berpinar mata.. nasib baik org tak ramai... kalau x...pengsan



sambil2 pilih buku tu bertemulah gerai2 yg jual buku2 utk bacaan peribadi.. owhh napelah x gaji lagi..kalau tidak byk la haku memborong... so sy sempat beli kamus bergambar bahasa arab-b.melayu-b. inggeris utk maryam rm 10.00, pastu buku2 latihan..sebuah 50 sen jek... ..hehe untuk saya plak, beli 4 buah novel... dan majalah ujang beli 2 rm5 lepas tu free paperbag yg cuns... suka2..majalah ujang tu yg awal thn punyakeluaran... x kisahlah pasal blm baca...

yang paling x tahan novel2 yg sy sempat rembat sambil pilih buku utk library....muahahaha.. sy x pernah p pesta buku so sy agak terkejut beroks melihat harganya... novel2 tu semua agak lama la ..ada yg ditebitkan thn 2003..camtulah kekdahnya.. ok apa..janji sy x baca lagi..beli jek.. korang tahu novel2 tu bape reganya... hehehe rm5 sebuah okeh... rasa cam nak borong semua title..... tp nasib baik x gaji lagi.... aduh2...mcm nak kena p ulang je ujung mggu ni.... hek hek hek...en abu mcm dah setuju.... beli novel stok 1 thn punya bacaan... syiokkkkkkkkkkkkk

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

satu lg novel ada kt opis la plak... hehehe layan pic ni jela eh....


kepada pecinta novel or buku apa2 jela...sila la ke pesta buku ini..sampai ahad tau.... syok..depa kt last day lg murah... tah2 novel2 ni 3 rm10...huwaaaaaaaaaaa pengsan lagik.....


autopublish

Tuesday, March 23, 2010

eeeeeeeeeee nak sibuk gak

yeahh km dengan jayanya telah ke I-City Sek 7 Shah alam pada suatu malam mggu lepas... hehehe rindu sungguh ngan Shah Alam... yelah 4 1/2 thn dok kat induk UiTM... rindu naik bas mini...naik bas UiTM.. rindu menapak kt bukit tonggek... paling rindu sekali nak masuk kolej seroja semula... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

cantik2 lampu kt sini eeeeeeee rasa nak kena p lagi ni... gambo pun ala2 yelah guna kamera apa je pun...cuba kamera elokkk mesti lg cun la....


makin menjadi plak lentok si maryam sejak akhir2 ni.. ish ish ish

aduh x bleh balh betoi ngan pak cik blkg maryam tu... sama je gaya posing maut tuh..... :P


anak ayah

tolong la pandang mama adik oiii

aksi hongek dari kami...en abu sabo je melayan...hahaha


ok2 saya ber janji ni last ... x tepek dah pic sengal kami dua beranak...

Monday, March 22, 2010

Agar-agar : projek hari minggu


maryam sangat hepi bila dapat makan agar2 comel2 camni..hehehe padahal agar2 sirap jek..yg penting kreatif kan.. acuan ni cuma rm4.50 dpt 2 set :)

Friday, March 19, 2010

TERKINI : berita keluar di KOSMO online - luluh hati ini...




malam tadi dlm kol 9 mak kol bgtau saya..cucu saudara saya meninggal, umur 2 1/2 tahun... paling menyedihkan dia meninggal akibat dilanggar oleh anak saudara saya iaitu pak cik kepada budak itu tadi... ( nenek budak yg meninggal itu mak cik saya) ...pak cik budak tu katanya undur kereta (storm plak tu) dan x sedar budak tu ada di belakang... mak kata memang teruk sgt.. pecah sebelah kepala... otak , mata terkeluar... Innalillah...budak itu meninggal di tempat kejadian... bawa pergi hospital..hospital Raub settlekan semua... jahit semua dan letak semula segala yg terkeluar di tempat sepatutnya... al-hamdulillah adalah rupa walaupun mak kata senget sikit muka dia... terus mandi dan kafan kan... dan dah selamat dikebumikan malam tadi juga pada pukul 11.30 malam.

Dah banyak kes berlaku mcm ini..tapi kena masih lg berlaku... hurmm nak salahkan driver atau mak/ayah or penjaga budak yg tak tgk2kan anak... iye saya tahu ia dah ditetapkan bahawa budak itu akan meninggal pada waktu itu kalau dah dijanjikan oleh NYA tp saya rasa kita masih boleh elakkan... entahlah... semoga budak itu aman di sana...

Untuk Bacaan : Pencinta PETAI Sahaja !!!

pic daripada en gogel :)

hehehehe tajuk tak hengat :P bukan apa..saya nak buat pengakuan berani mati pada hari ini iaitu bahawa saya adalah pencinta PETAI... muahahaha kalau lauk tu x sedap pun boleh jadi sedap kalau ada PETAI magik kan?... peghhhhhhhh yummehhh saya memang anak "abah"... tp x delah sampai makan mee goreng pun nak belasah ngan PETAI ye.. agak2lah..ngan nasi memang laju la saya makan... sampaikan En. Abu pun tau dah.. kalau agak2 bini dia x selera nak makan, cuba offer makan nasi goreng PETAI kt kedai makan... terus *wink *wink bersinar mata hitam ku... dahsyat sungguh... hehehe oh PETAI ko sentiasa ada dihatiku.... pheeewittttttttttttttttt


khasiat PETAI ( drpd wikipedia)

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.

Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.



autopublish

Thursday, March 18, 2010

dia sungguh perihatin

pada suatu malam beberapa hari yang lalu...time tgh rehat2 sambil tgk TV dan berbaju kelawar... kehkehkeh

maryam :mama, nanti kite p beli baju cikgu ye

mama : cikgu? cikgu mana?

maryam : cikgu Sa*** lah..

mama: oooo nape plak kena beli baju kt cikgu? hadiah besday ke?

maryam : taklah..sian cikgu baju dia koyak...

mama : koyak tang mana?

maryam : kt sini ( sambil tunjuk di leher baju kelawar mama )

mama : ooooo cikgu pakai baju apa?

maryam : baju cam mamalah... sian cikgu nanti kite p beli ye ma...

mama : lol lol lol hahaha adik nampak apa2 tak? eeeeeeeeeeee x malu ok ok nanti kite p beli ( kalau x ckp ok nanti dia akan ulang byk kali )

maryam : adik x nampak apa2 pun... sambil senyum maluuuuuuuu


perihatinkan maryam..tah2 baju kelawar mama dia yg berlubang sana-sini pun dia p cerita kt cikgu dia...hahaha kantoi haku....tetttttttttttttt

LAGU KANAK-KANAK : korang dulu ada nyanyi tak lagu-lagu ni?

"MANA IBU"

MANA IBU, MANA IBU,
DI SINI, DI SINI,
APA KHABAR AWAK,
SAYA KHABAR BAIK,
LARI SEMBUNYI, LARI SEMBUNYI.
(ulang untuk telunjuk, hantu, manis dan kelingking)
NI LAGU FAV MARYAM :)


"MATA SAYA"

MATA SAYA DUA, HIDUNG SAYA SATU,
TELINGA SAYA DUA, KIRI DAN KANAN,
KAKI SAYA DUA, PAKAI KASUT BARU,
MULUT SAYA SATU, TAK HENTI MAKAN.


"RAMA-RAMA"

DARI ULAT JADI KEPOMPONG,
TIDUR LENA DALAM KELONGSONG,
TIBA MASA KELONGSONG PECAH,POM!
JADILAH RAMA-RAMA YANG INDAH,
RAMA-RAMA TERBANG MERATA,
HISAP MADU DI KEBUN BUNGA

SUNGGUH CANTIK ANEKA WARNA,
TAPI SAYANG HIDUP TAK LAMA
NI PUN MARYAM SUKA NYANYI..HEK HEK HEK SAMPAI MAMA, AYAH + mak tok naik hafal...

lagu-lagu diatas ialah lagu-lagu yang maryam suka nyanyi, dia belajar kt nurseri ... hehe kadang2 kelakar pasalnya maryam siap ngan gaya dia menyanyi..bersungguh-sungguh..byk gak saya buat video tp segan arr nak tepek... pasalnya ada suara2 sumbang mama maryam termasuk dalam recording tu... hehehe kadang2 juga sakit hati bila dia suruh mama or ayah nyanyikan... dia tak hengat paksa plak kami suh nyanyi...apa da....

korang masa tadika dulu ada tak nyanyi2 lagu2 camni? saya tak ingatlah ...rasa macam tak ada pasal saya dl tadika islam.. serasa sayalah..mmg xde la dia ajar nyanyi nih... sonoknya bila dgr budak2 nyanyi lagu2 camni..hepi jer...

Wednesday, March 17, 2010

MOTIVASI hari ini

Jangan risaukan tentang sesuatu perkara yang diluar kawalan kita sebaliknya risau dan utamakan apa yang kita belum lakukan - Dr. Fazilah Kamsah


saya sangat setuju dengan apa yang Dr. Fazilah ni cakapkan... contoh yang dia berikan ialah misalnya kenapa perlu kita risaukan harga minyak naik sedangkan kita tahu kita tak boleh buat apa2... setakat nak buat tunjuk perasaan tu je kan yg selalu kita buat... tu tang ayat yang pertama tadi iaitu risaukan perkara di luar kawalan kita dan utk ayat yang kedua iaitu risau dan utamakan apa yang kita belum lakukan pulak ialah.. berbalik kepada contoh di atas, kalau kita tahu kita tak boleh buat apa kalau harga minyak naik, apa yang kita boleh lakukan ialah;

1. janganlah tekan pedal minyak sampai out.. bawalah kereta kita kurang drpd 100km/sj

2. takut jalan sesak kalau x speed, keluarlah awal pagi... tido awal supaya dpt bgn awal - jgn salahkan jalan sesak kalau kita sendiri yg keluar lewat


ini adalah contoh sahaja ye..yang penting tepuk dada tanya selera... so kawan2 semua ingat pesanan Dr. Fazilah Kamsah ni Jangan risaukan tentang sesuatu perkara yang diluar kawalan kita sebaliknya risau dan utamakan apa yang kita belum lakukan!!!

kalau kita fikir positif insya-Allah semuanya akan ok....sekian dulu untuk sesi motivasi kali ini, jaga diri baik2 dan selamat beramal :)

Tuesday, March 16, 2010

Ya Allah...apa ni?

tadi terbaca kt blog kazen saya pasal ni ( klik bold )... apa dah jadi ni... betul ke? berderau darah... sapa2 yang tahu pasal ni tolong terangkan...

cek pertama daripada nuffnang :)


al-hamdulillah balik umah ptg smlm tgk dlm peti surat ada surat untuk saya daripada nuffnang..yiehaaaaaaaaaaaaaaaaa jumlahnya x banyak pun tapi saya tetap hepi, sapa nak kasi duet freekan...... cukup je amount yg boleh di cash out..terus cash out....hahaha nak dapatkan jumlah itu ambil masa 1 thn 3 bulan... iyelah pasal blog saya ni bukan popular pun... kawan2 rapat ( itupun kalau ada) je yang masuk... x pelah berbaloi la dgn kunjungan yang kdg2 x sampai 50 nombor unik pun dlm satu hari.... al-hamdulillah... terima kasih nuffnang.... untuk cek yang akan dtg nak tggu sampai rm200 ke...hehehe agak2 bape tahun tu? muahahaha

Monday, March 15, 2010

Info :Planta Gold

pic drpd en gogel..ni je yg terbaik yg sy jumpak

hari ini saya nak cerita mengenai PLANTA GOLD, mesti ramai yg dah tahu kebaikkan Planta Gold ini kan.. tp saya tetap nak cerita gak... pertama saya sebenarnya tatau pun apa ke bendanya Planta Gold ini... masa saya sopink barang dapaur kt Gaint Kota Damansara ari tu, saya telah dipaksa oleh satu mamat ni mendengar pasal Planta Gold ni... pasal nak cepat punya pasal, saya terus setuju je amik Planta Gold ni letak dlm troli barang terus blah..hahaha senang je kan... muahahaha.. lg pun harga promosi... dalam hati dok pk kalau x mkn nanti buat kek pun okeh...

sekali bila dah beli bagus rupanya..nak tahu nape..satu pasal segala mak nenek yg ada dlm kandungan Planta Gold yang diperkaya dengan lemak yang diperlukan kanak-kanak( + ibubapa) seperti Omega 3 dan 6, serta sembilan vitamin iaitu A, D, E, B1, B2, B6, B12, asid folik, dan niasin... satu lagi kan ke kalau kite beli benda2 buter ke hapa camni ( x mau sebut jenama ..kang haku kena saman) kalau kite simpan dlm esbok akan beku... kite kena kuarkan awal kalau nak sapu pada roti, tp dengan Planta Gold..korang simpanlah dlm esbok lama mana pun..kuarkan terus bleh sapu dgn lancarnya pada roti korang... iye betol..silalah percaya.... mmg mudah sgt..sedap pun sedap... anak saya suka makan roti serta sapuan Planta Gold ni lepas tu tabur sket gula... sedapppppppppppppp

erkhh rasa dah jadi mcm duta plak dah.... pada penggemar roti or apa2 je la.. silalah cuba Planta Gold... dijamin sedap dan mudah serta berkhasiat :)

haishhhhhh camne bleh lupa nih!!!



anak bertuah ni mmg suka bgaya...hehehe ni masa mood dia baik ...siap suh ambil gambar dia banyak2... mggu ni cuti sekolah.. so maryam pun cuti la drpd p tadika... tppp camnelah saya bleh lupa ... smlm siap marah2 dia x check beg tadika.. x check bekas pensil... x asah pensil..hahaha blur je anak haku... apahal la mama ni... smlm gak gigih haku gosok baju tadika dia 2 pasang terus.... sekali rupanya cuti haishhhhh umo blm 30 lagik tp pelupa ya amat.... nasib baik pg tadi sempat cover dari cikgu nursery... kalau x maluuuuuuuuuuu patutlah jalan clear ari ni... keh keh keh

Saturday, March 13, 2010

mengapa al-Fatihah dalam al-Quran tempatnya di depan sekali?

mengapa al-Fatihah dalam al-Quran tempatnya di depan sekali? padahal surah yang mula-mula diturunkan ialah Iqra.

saya terbaca mengenai soalan ini semasa saya membaca sebuah novel, al-hamdulillah dengan baca novel pun boleh dapat ilmu :)

petikan daripada novel JENDELA MENGHADAP JALAN - Rohaini Matdarin

sebab Rasulullah SAW berkata kepada isteri-isterinya sebelum tidur. ' Wahai Aisyah, wahai Hafsah, sudahkan khatam al-Quran sebelum tidur?' Mereka pun terkejut, lalu bertanya dengan hairan; 'Bagaimana hendak khatam al-Quran sebelum tidur ya Rasulullah? al-Quran itu panjang, 114 surah, 30 juzuk dan 6666 ayat, bagaimana dapat dikhatamkan dalam masa semalam?' dan Rasulullah bersabda, ' Kalau baca al-Fatihah sekali, sama banyak dengan khatam al-Quran. ' Masya Allah! kenapa?' tanya Aisyah dan Hafsah. Jawab Rasulullah, 'Sebab al-Quran berada didalam al-Fatihah. Kalau org tanya kita, dalam al-Quran yang tebal itu ada apa, kita jawab, didalamnya cuma ada lima perkara. Pertama, tauhid dan ibadah. Kedua, kiamat. Ketiga, balasan baik dan buruk. Keempat, akhlak dan kelima, sejarah manusia, tentang siapa Nabi Muhammad SAW, Ibrahim, Musa dan Isa. Dan kebetulan kelima-lima perkara ini ada didalam al-Fatihah.

Friday, March 12, 2010

birthday party & farewell @ opis

tarikh : 11 mac 2010
masa : 12.00 tghari -2.00 ptg
tempat : BH, PLF

see, nampak x byk gile nama yg sambut besday.. opis km kumpul dari thn lepas punya..pastu buat seklai harung.. hehehe jimat masa + kos gitu... ni semua besday babies Julai 09-Feb '10 ..yg lawaknya siap nyanyi lagu hepi besday utk diri sendiri LOL LOL LOL
hehe dah tentu saya pun ada ... eksyen je nih..
farewell en halim ... ni pic dia & team

smlm sgt sonokkkkkkkk...siap nyanyi2...hehehe makanan yg ada smlm pun semua sedapppp maybe bulan 6 plak ada lg majlis2 camni....yiehaaaaaaaaaaaaaa

Thursday, March 11, 2010

cerita SPM saya

Pagi tadi dgr topic pagi kat SINAR.fm mengenai SPM, hehehe tetiba teringat cerita saya… saya adalah bekas pesakit ITP ( sila gogel sendiri…) penyakit ini bkaitan dgn sel pembeku darah… so mmg sejak tingkatan 4 saya asyik keluar masuk wad je lah… hehe asyik naik ambulans je ke HKL… muakakaka terus kt kecemasan.. siap leh jalan2 sendiri… selalu klu ke bahagian kecemasan tu mmg teruk ah kan.. tp saya bleh gelak2… saya selalu menghuni ceh tingkat 5 iaitu wad lukimia ( masa tulah) …seingat saya 2-3 bulan sekali saya akan masuk wad... selalu 1-2 mggu…bila sel pembeku darah naik…saya boleh pulang … dan pegi sekolah… korang ada cuti2 selalu macam saya? Hehehe xde kan..


Ingat lagi masa naik tingkatan lima..saya kena masuk wad lagik… hampir 1 bulan..sebab demam panas lepas tu sel pembeku darah turun sampai 9 sahaja..tahap bahaya dah.. pesakit mcm saya bwh 50 mesti start ambil ubat …(ubat tu boleh penyebabkan pesakit gemokkkk pasal asyik lapar jek) normal mcm korang sel tu akan dlm 250 gitu… dalam masa yg sama saya juga kena CP… dok la 1 bilik sowang..x belh kuar dari bilik… tensi okeh… dah la wad lukimia.. lepas tu asyik2 ko dgr org meninggal.. x ke ko down.. wpun ko bukan pesakit lukimia….ngeri2…


Berbalik semula cerita SPM tadi.. sebab saya masuk wad.. maka abg de telah terpaksa mendaftarkan SPM saya… owhh belasah sajelah…. Daftar 10 subjek dlm pada itu saya masih sama still kuar masuk wad… paling saya x bleh kejar ialah matematik ( sebab tu dpt 8-muahahaha ) dan Prinsip Akaun, kiranya subjek kira mengira mmg kantoilah… hekhekhek…ceh alasan je tu belasah je la amik SPM.. siap tido lagi masa subjek BM 2- penulisan..saya makan ubat..ngantuk x belh tahan… siap pengawas peperiksaan kejutkan saya… nasib x kuar air liur… hahaha tgk2 dah tggl 30 min… mcm lipas kudung haku buat karangan masa tu… fuhh lega…. dpt A tu...


Hari yg kuar result SPM “abah” ckp ngan saya, “kalau awak x lulus pun x pe…nanti blh ngulang “ huhu sedih okeh..yelah saya kan dok kuar wad… sekali masa nak amik result cikgu kelas plak ckp ngan saya, “ saya rasa awak dpt gred 2 la..” huhu sedih lagi.. napelah xde org pcaya dgn target saya? Rileks je dlm hati punyalah hampa… hurmm lepas tu cikgu kuarkan slip SPM, terus saya melompat …yessssssssss saya dapat pangkat 1 walaupun 19 aggregate hehehe janji pangkat 1 kan… al-hamdulillah Allah mendengar doa saya… syukur sangat2 saya boleh buat wpun saya kurang sihat…cikgu2 saya pun x percaya.. terima kasih kpd cikgu BM saya cikgu Mazlan… dia byk bg sokongan kepada saya… yg buat saya kuat smgt ialah masa dia ckp, “ awak x nak ke tgk mak ayah awak bangga, bila awak dpt gred 1, awak x nak ke tgk mak ayah awak senyum sepanjang hari dgn keputusan awak..?” mmg semangat saya..yelah mak abah byk bkorban… saya asyik kuar msk wad, byk duit guna… mak kena jaga saya..paling x boleh lupa time bulan posa… sian mak…bbuka ngan apa je..sahur pun nasi sejuk..tido bwh katil saya…. Sebab tu skrg selagi boleh saya nak belikan macam2 kt mak.. saya nak bw mak makan tempat sedap2… saya tahu saya tak boleh balas jasa mak dan abah..tp sekurang2nya saya nak derang rasa senang…..


Hurmmm emo plak hari ni…. sedih sgt.. semoga Allah berikan saya lebih peluang untuk saya berbakti kepada mak saya… saya berharap saya boleh jaga mak saya sebaik2 atau lebih daripada dia menjaga saya dulu .. Amin Amin ya Allah…


sekian cerita SPM saya... boleh la dgn usaha saya yg sedikit... agak2nya kalau saya belajar betoi2 mesti lg baik resultnya kan... terima kasih mak sebab tu teman saya blajar..sambil teman mak saya akan menyulam alas meja... sayang makkkkkkkkkk

Wednesday, March 10, 2010

Nasi Ayam


ahad baru ni..mak tok telah mencadangkan saya masak nasi ayam... kesian mak tok..sejak "abah" [read: arwah] ( sampai skrg saya masih belum boleh memanggil "abah" sebagai arwah ) tak ada, mak saya mmg x makan nasi ayam kecuali saya masak ...eh ada la sekali dua dia p makan kt kedai dgn abg ta, sebabnya ialah dah tak ada sapa nak bawa dia p kedai nasi ayam yg sedap kt raub tu... sedih sgt bila dia kata "lama dah mak tak makan nasi ayam, sejak abah xde ni..." hurmm sedar x sedar dah nak masok 2 tahun abah pergi... rasa mcm baru smlm peluk cium abah.... nasib baik ada video yg saya rakam masa kami pergi langkawi tahun 2004 dulu... rindu sgtttttttt...




autopublish


kiwi + aprikot kering

sedapnya kan kan kan??? saya sgt suka buah-buahan kering ini.... daripada kunyah jajan, baik makan buah-buahan kering ni..serat pun byk tp x bagusnya kdg2 gula byk sgt... tensi2... so klu saya makan buah2 ini maka saya akan kurangkan pengambilan gula pada hari itu... ok la kot...



autopublish


Tuesday, March 09, 2010

ooooo macam ni rupanya belangkas!!!

ni pic masa km nak beli belangkas itu... pilih yg besar jek..hehehe klakarkan tgk belangkas ni...


muahaha tarrraaaaaaaa x pasal2 kami dapat tgk, beli dan rasa belangkas.... owhhh sedap gak telor dia..masin2.... isi ada tp sket je dan rasa cam isi ketam.... ni festime tau km tgk + mkn ... tenkiu mak tok pasal belanja km belangkas... sekor rm5 murah kan... maryam pun makan..cayalah anak mama....


autopublish


Pantai Remis plak....

lepas memancing kami terus ke pantai remis plak... dlm kol 6.30ptg rasanya wuyooooooooo ramai org... gerai2 yg jual barang2 byk gak..meriah sggh.... seafood pun ada... yg penting cepat je makanan korang dah sampai..... erkk tu klu order yg bakar2 la... pasalnya tempat bakar dia punya la panjang... sedap ..dan km sgt2 puas hati.. yg masak2 tu x tau la..blm rasa lagi... kejap je kerang bakar dah sampai... lepas tu baru air... mmg tip top la servis... ( minta2 pasni pun sama..kalau lambat siap ko kedai ) hehehe.... pasal km singgah di sinilah km dpt beli sesuatu yg x pernah km tgk... tggu next n3 okeh

maryam cam biasa asal nampak layang2 dia pun nak gak... main la dlm 5 min layang2... angin kuat sgt.... kang x pasal2 ngan dia sama terbang...




mama ngan mak tok... hehehe sweetkan haku



autopublish


Monday, March 08, 2010

jalan-jalan cari pasal @ JERAM

ini kali ke 3 kami pergi memancing di kolam pancing ikan air masin ni... kali pertama masa p ngan org2 PLF... ramai2... ada ptandingan ..km suma dok apartment kt situ jek...tpkan sekali pun x pernah dapat ikan...huhuhu kesian kan.... hurmm x cukup ilmu lagi ni... minima kena memancing ialah 3 jam.. 1 jam rm13 jek... ni yg dinamakan jalan2 cari pasal... kalau dpt ikan x pe... rombongan kali ini ialah en abu, cu mir, saya, mak tok dan maryam... punyalah ramai yg bg sokongan... sekor x dpt... sebenarnya 2 kali ikan sangkut tp tlepas... mmg dah nak tarik dah.. x leh kata apalah ..dah ditakdirkan kami x de rezeki nak dpt jenahak/siakap .... xpe2 cukup bulan p lagik.... korang doakan km dpt ikan eh... byk dah melabur ni... muahahaha


hehe biasalah buah hati ni punya gambo mesti ada..melaram ngan payung keciknya... pssstt oli, sy jumpa payung kecik ni...rm4.90 satu... cute tau....kecik dan sesuai utk saiz maryam...xde la terbang bila ditup angin... ( mcm iklan plak )


autopublish


Sunday, March 07, 2010

Bila "mustazah" merempit di dalam rumah....

salam semua,

al-hamdulillah saya bertambah sihat... cuma lenguh2 sendi je masih terasa... batuk2 sket... demam kali ni x teruk cuma lemah sgt2 rasanya.... meh layam gelagat maryam hari ni punya n3.. budak btuah ni semakin pandai melaram.... tgk arr paling suka pakai tudung... lepas tu telek muka kt cermin... adoi la genetik sapa pun tatau...

al-kisahnya
maryam telah berebut t-shirt saya yg dia melaram sakan as jubah la tu... siap kata tu dia punya..padahal tu mama yg punya... sampai ke sudah dia kata baju tu dia punya.. siap ikut p kedai pakai camni ...huhuhu dan mama tpaksa beli lagi selai t-shirt camni... dah la kaler tu fav mama... maryam siap kata baju mama x chantek...baju adik cantik bila sy ajak dia tukar t-shirt kami... mmg bertuah punya budak...



ayu la konon... :P


siap naik motor ke hulu ke hilir ngan "jubah" nya...anak oh anak... macam2...nanti bila adik dah besar..mama pow plak baju adik eh...jangan x kasi plak... muahahaha


autopublish


Friday, March 05, 2010

DEMAM

tuan punya blog sedang DEMAM... harap maklum :P ok itu jek...





Related Posts with Thumbnails