Followers

Wednesday, August 26, 2009

tepung ???

hehehe..inilah rahsia terbaru saya..mudah + cepat + SEDAP itu yg penting... dl mmg saya bancuh sendiri..sukat la segala mak nenek... tp sejak 2 bulan ni kerja lebih mudah pasal dah jumpa tepung2 ni... cuma tambah butter, air/susu & telur... dah jadi kek/muffins yg sedap... opssss lupa nak bgtau tokei kedai adalah sgt baik + ramah.. siap bg tips hokeh.. haku suka...muahahaha tanya je la apa2 soklan...kompom dia jawap ngan hepi..... sambil mempromote tepung2 kek dia.. saya dah pun tempah tepung utk almond london.. ni 1st time nak cuba.. sy siap tanya ada x lg tepung semekut yg x yah sy tekap2.. saya adalah sgt tidak rajin utk buat semua itu... tokei kedai siap bg tips camne nak buat semekut tanpa perlu sy gelek + tekap.... guna garfu je... bagus2.. mari tgk hasil rembatan sy pd hari ni.. total suma rm38.90


ni tepung muffin coklat chip


tepung biskut segera.. x penah try lg.. katanya leh buat biskut coklat/cornflake/almond/tart nenas .. mari kita cuba..sy tatau lg nak buat semekut yg mana...


hah..ni tepung ciskek yg sy dok buat tu... sedapppppppppppppppppp satu adunan leh dpt 1 biji kek loyang yg besar..


ni bahan sampingan jek.. tatau lg nak buat apa.. suka2 hati membeli tanpa rasa bersalah :P






Monday, August 24, 2009

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA :)


maaflah kami sekeluarga lambat mengucapkan selamat bpuasa buat semua.. harap semua sihat & dapat menunaikan ibadah ini dgn sempurna..amin... dikesempatan ini km sekeluarga memohon maaf sekiranya ada salah & silap sepanjang pkenalan kita semua... moga segala amal ibadat kite diterima oleh-Nya...



Tuesday, August 18, 2009

baking membaking

tak tau kenapa.. 2-3 menjak ni mama maryam suka benar membaking...hehehe bukan pembawaan budak ye.. mama maryam belum ada tanda2 itu.. huhuhu sedeyy disitu teetttttttttt.. abaikan okeh..



sabtu ptg... try buat ciskek.. bukan ciskek yg mcm kite beli tu.. tp walau apa pun rasa kek ni ttp sedappppp maryam + en abu pun kata sedappp.. al-hamdulillah...nanti leh buat lagi.. senang jek.. tp agak mahal kos nak buat.. telur je dah 8 bijik.. butter 1 buku + susu segar... tu je dah dekat rm10 .... tepung plak rm7.90

ni plak cerita ahad... kata mood tgh rajin.. mlm tu buat blueberry muffin plak nak kasi maryam bw p skol...biasalah monday blues maryam agak badmood.. mana tdknya sabtu + ahad dok bkepit siang mlm celah tiak mama + ayah..... patutnya guna cup yg ada corak kotak2 tp kan besar sgt..nanti dpt 25 ketul je... kang kwn2 maryam nak lebih..selalu derang berebut.. :) sedap sgt gamaknya ..guna cup kecik cenggini dapatlah dlm 50++ ketol.... rasa blueberry muffin ni kan.. sedapp manis x manis.. wangi je... hurmm dapat bygkan x??? kos nak buat yg ini murah sket... tepung rm6.90, telor 3 biji pastu butter 1/2 ketul + 100ml air masak.. mudah je kan???


Tuesday, August 11, 2009

perbualan malam td...

maryam : mama, esok mama work ke?

mama : yela mama work.. esok selasa, pastu rabu, khamis, jumaat. Pastu sabtu, ahad mama cuti.. ok?

maryam : sabtu?

mama : sabtu cuti ( sambil peluk maryam)

maryam : esok adik nak cuti....( buat muka sedih)

mama : nape??? adik nak cuti nak p mana? ( nak tgelak)

maryam : adik nak p opis mama, adik nak ikut mama... (sambil peluk mama)

mama : :( :( :( mana boleh, mama work.. adik p skol ok?

maryam : x nak..adik nak cuti.. nak ikut mama p opis ( dah start nanes)

mama : .......... :( (diam .....sambil peluk maryam kuat2....sedih sgt2....)


nasiblah pg td maryam x nanes.. klu x mesti mama nanes sama tp dlm hatilah....




Sunday, August 09, 2009

apa km buat hari ini

hari ni x byk xtvt nak ke klang pun x jadi.. pak cik ku telah ke melaka so lepak umah..makan...lepak lg ...kol 3 br kuar umah km ke ....


xtvt ptg tadi :)


McD sri Damansara... minum petang..hiks.. ngan mak tok + Cu mir pastu terus gerak p pekeliling hantar mak tok.. bas kol 5.30ptg... mujur maryam x nangis...klu dl.. mesti nangis bila mak tok nak blk...


otw ke umah lepas hantar mak tok kan kena lalu taman metropolitan kepong... maryam bukan main suka.. dia ajak main layang2.. tp dgn parking payah.. ngan panas dan ramai org.. ajak dia main kt area umah km je ala kt AMDAC sebelum sampai umah km tu kan ada padang.. situ klu ujung mggu mmg ramai org main.... mula2 dia ngamok gak.. pastu km buat dek je.. hihihi


mula2 beli yg kecik je..rm5 pastu x naik2... padahal angin kuat.. p tukar plak yg lain.. sekali mcm nak tkoyak tang nak ikat tali tu... tukar lg...



layang2 baru ..beli yg besar sket.. tambah lg rm10...

maryam kejar layang2 dia.. lol lol lol pastu marah bila x dpt capai ekor layang2 tu hehehe

bila dah naik leh la duduk sambil layan layang2 tu.. tgk blkg derang..ramai tau yg main layang2 kt sini.. dgn org jual layang2...makanan...baju pun ada.. hehehehe


Wednesday, August 05, 2009

suka benar

meh layan cerita budak ni lg.. hehehe maryam ni sejak dia demam ari tu..dia suka benar gula2 ni.. kan mula2 mkn masam gile.. dia siap tpejam2 mata..tp nak gak mkn.. hehehe lawak tgk muka dia.. smgt je nak mkn gula2 ni.. tp mcm biasa km bg mkn sket je.. 2 biji sahaja.. oh ya maryam gak sejak akhir ni suka benar mkn pedas..masak merah telur/ikan/ayam.. mmg selera dia mkn.. al-hamdulillah.. ari tu cikgu dia kt dia siap order suh cikgu masak pedas.. hehehe anakku itu....

br nak mula mkn..

nampak mama pegang kamera terus tunjuk gula2 dia..

sedapppppp

sampai bkerut kening... nak gak mkn tu

sehingga menjilat jari wa ckp lu...



maryam skrg mudah jeles..makin besar dia makin tahu kasih sayang.. dah tau syg kt mak pak.. yg lawak tu..tetiba dia blh ckp benda2 yg tjadi 2-3 hari lepas... mula la sebik.. terutama klu dia ingat semula mama/ayah dukung bb lain.. sebak sora dia pesan kt km.. jgn dukung baby tu... maryam...maryam.. mama + ayah sayang adik seluruh jiwa dan raga..

budak bertuah ni juga sudah mula bz btanya..rasanya dah lama dia byk mulut cuma sejak akhir2n ni btambah2 la soklan cepu emas dia.. dari satu soklan dia blh buat jd 10 soklan.. adoi penat nak jawab..tp km tetap layan... masa ni maryam tgh pesat blajar.. kenapa itu..kenapa ini..kenapa kena buat mcm tu, ayah dia pegi mana, sian budak tu,... ohhhhhh byk benar soklan kenapa..

Tuesday, August 04, 2009

Balik Raub ...

1-2 Ogos 2009 @ ulu Dong

mama, ayah, mak tok, cu mir, kakak echa + maryam blk kg atok..kt ulu dong ..nak amik buah.. tp km (mama, maryam + aleesya) x pegi sampai dusun ...agak jauh nak kena jalan kaki.. so km just melepak kt sungai kecik ni.. ni sebenarnya kebun org.. km tumpang teduh la kiranya... hihihi just layan maryam + kakak echa mandi jela.. mcm2 xtvt budak2 ni... adalah dlm 1 1/2 jam derang main... pastu dah lapar ..masing2 meragam.. mujurlah sekarang dlm dusun ni ada coverage..so senang nak calling2.... klu dl.. letih nak melaung tau...


berkelah @ tepi sungai kecik

mula2 cari batu.. sejuk ..x berani lg nak main air..


pastu mula la buat mcm2.. tensen je bila kakak echa sakat maryam kt..derang tgh buat kubur...huhuhu nak kena pulas telinga tu...

cari batu n pasir lagi..

penat.. baring2 plak dlm air..


meniarap plak.. nasiblah air cetek..

:)


syg budak ni tau..


hasil rembatan ayah, mak tok + cu mir.. byk sebenarnya tp tetiba mood nak amik pic xde..masa tu sy dah lapo.. sy klu lapo.. sowilah.. malas serba-serbi..lol lol lol


itu je cerita km pada hari sabtu.. mlm tu buat satay...setapppp pastu ahad ada urusan peribadi ..xleh story...km sempat p tempah bj raya.. yiehaaaaaaaaa pastu p gunting rambut km anak beranak... mula2 ingat nak simpan rambut maryam..tp sian plak dia.. asyik nak kena bsepit + ikat.. last2 potong gak.. xpe nanti panjang semulakan...

Monday, August 03, 2009

Chantek x kasut saya???

masa : satu malam pada mggu lepas
tempat kejadian: komplek sg. buloh ( The Store)

maryam telah bjaya mengepow mama + ayah kasut/sandal baru... huhu nasib baik kulit maryam cerah..klu ikut kulit mama x dapat la pakai kasut ni.. :P oleh sebab maryam sgt2 bkenan..km layankan jela..pasalnya tapak kasut ni ok..x licin..klu jalan kt tile agak melekat la..xde la risau kot2 mudah tgelasak ke hapa.. dia siap pakai kasut tu sambil tawaf kt area kasut.. testing la konon, selesa ke tidak..hehehe lawak je..mcm org besar lagaknya...

maryam sayang sggh kasut dia yg ini maklumlah diamond bapak besar kt depan.. lol lol lol..selalu klu ada benda baru terus dia nak pakai.. kali ni x mo.. siap kata klu kotor x leh bw msk umah... bijak2.. so bulih buat kasut raya klu cenggini.. dia siap ckp kt mak tok.. "adik ada kasut baru, cantik... kasut raya..mama beli.." suka tgk muka dia yg hepi... al-hamdulillah



Related Posts with Thumbnails