Followers

Friday, June 26, 2009

Maryam @ SMC

22 - 25 Jun

Al-hamdulillah maryam dah ok ..dah x cirit-birit + demam lg.. syukur sgt2.. hari ni ayah maryam cuti.. take over maryam plak.. cuti mama maryam dah nak abes... x kan nak MC plak anak yg x sihat kan.. hari ni sy mmg bz gile so layan pic je lah ek..


Day 1

ni kt kecemasan SMC..tgh tggu wad... disebabkan maryam cirit-birit dia x leh shared bilik ngan org lain..dan kebetulan xde kes sama mcm maryam so nak x nak km kena gak amik single room ... dlm masa 2 jam menunggu ni maryam dah uk uk 6 kali... so total dia uk uk pada hari isnin ialah 20kali !!! sampai melecet dah....

maryam sgt sonok pasal nurse ajar dia cara nak on tv,tukar chanel, on lampu n etc... tv dia org lain x leh kacau tmsk katil dia ok.. disebabkan maryam x muntah dan masih boleh mkn minum.. dr x msk drip kt dia.. al-hamdulillah klu x jenuh nak melayan dia + tgn nya..dah la tido lasak..


hari pertama tido nyenyak.. mcm2 ubat msk dlm badan..lega.. tp sejok ya amat ..huhu sy dok tjaga je..satu risaukan maryam ..pasal dlm kol 12am camtu dia demam kuat.. satu lg sejuk... sampai mengigil..dah la x leh nak off....sampai hari ni lenguh2 badan....


Day 2
maryam dah ok sket..mulalah bz nak main.. kebetulan mak tok ada dtg mggu lepas..terus mak tok stay tlg jg maryam sama2... minah ni mana reti dok diam.. x pasal2 kena tolak dia camni..meja mkn pun leh jd menan dia..hehehe


Day 3

tgh nak mkn.. hari ni dah minta nasi utk maryam..dia pun dah jemu 2 hari mkn bubur je... oklah nampak selera sket dia.. maryam suka sgt mkn ubat... x tipu..ubat yg x yah mkn dl pun dia tibai..syok sgt kot.. LOL LOL dr + nurse heran tgk..derang kt klu budak lain mkn ubat yg maryam mkn tu siap muntah + kena paksa..yg maryam rileks jek.. hahahaha maybe pasal dia dah biasa mkn ubat .... nurse kt ubat tu rasa masin... mcm air tanah liat ....utk keracunan makanan..


bila dah sihat nilah xtvt dia.. suma nak buat sendiri..siap melawa lg..bedak sampai putih muka.. sikat rambut kebelakang...sabo jelah.. ni br lepas mandi ptg..


suka sgt dpt main ngan ayah.. kejap baik kejap gadoh.. mcm budak2 dua2nya..hehehe lepas keja ayah dtg ..dlm kol 9 mcm tu ayah blk.. masa hari ke 3 ni maryam nangis bila ayah nak blk..dia dah bosan lah tu.. siap peluk leher ayah kuat2..sian sgt masa tu...

Day 4/last day


maryam dah smakin ok..dah x berak2 dah.. so mulah xtvt menulis + melukis, buat keretapilah... bg ikan mkn.. ni suma imaginasi dia..layan kan je....hahaha dia baling suma pensil warna..pastu blh kt adik bg ikan makan....akekekeke..


xtvt conteng2.. tenkiu pd ciktet' yg belikan buku ni..


dah ngantuk gile tp still nak main2 lg..masa ni tggu ayah dtg ..dah boleh kuar wad hehehe maryam asyik dok main cak2 kt pintu.. sapa2 lalu boleh dia cak2.. tlampau bosan lah tu.. tkepit kt pintu br tau..



harap2 maryam terus sembuh..hampir 2 bln ni maryam tiap2 mggu demam..kdg2 ngan selsema kdg2 ngan sakit perut ..tetiba dia kembung.. mcm2lah.. boleh kt tiap2 mmgu km p kinik..bulan ni saje sy cuti total suma 10 hari... x kisah lah wpun maybe pasni kena amik unpaid leave.. anak lg pentingkan..

sy masih lg ptimbangkan samada nak tukar taska atau tidak.. atau sy kena bsabar sampai ujung thn.. pasalny klu nak tukar taska sy kena cuti lg.. x kan nak hantar maryam terus tggl.. dah la dia x kenal sapa2... klu ada yg bagus kt area umah ok gak mak tok leh tggu ..tlg2 jenguk kan....ni x de.. yg bwh umah x bdaftar erkk bahaya tu... pening kepala nak pk.. rasanya sejak akhir ni ramai budak kt taska x sihat..ke mmg dok taska gitu? maryam mmg dah rendah antibodi dia..so mmg cepat la dpt penyakit..

sedih sgt2 bila tgk dia mcm budak x cukup zat... km dah try nak bg maryam sustagen semula..hari tu beli pediasure pun dia x mo..rugi je... rasa2 hampir semua susu di pasaran km dah cuba.. x tau lah nak buat camne.. dia tetap suka susu everyday gak.. iskhh budak btuah sggh dia ni tau...


insya-Allah km nak amik suntikan imunisasi tambahan utk maryam.. harap2 pasni maryam jarang sakit dah.. x sanggup tgk dia dok telan ubat x berenti... rasa dihiris2 hati bila nak kasi dia ubat wpun maryam suka sgt mkn ubat..huhuhu

7 comments:

Puan Iza said...

oooo maryam masuk wad sbb cirit birit ek sue....mmg kesian kalo tgk dia cirit birit nie....aku faham sue perasaan ko sbb haikal dulu pun penah msk wad sb kes cam maryam ni lah...mmg kesian sgt2....

harap2 pasni maryam sembuh sepenuhnya yea...tak mo sakit2 dah :-)

p/s: comel maryam pakai baju yg aku bagi tu hehhehehe....
sib baik muat dgn dia kan....

Sham Ummi Echa said...

alhamdulillah maryam da sihat.. auntie doakan maryam sihat selalu yer.. xmo skt2 lg.. sian tgk maryam.. bdn da la tecit je.. sib baik rajin mkn ubat.. sama la cam echa..suker mkn ubat.. heran aku tgk.. aku yg da tua bangka ni pon ssh nk mkn ubat..hehehhe

Zanna_MamaBatrice said...

alahai sue
maryam sampai masuk wad sue
sian maryam.....
ko sabar erk...maybe tahun nie tahun cabaran buat ko & maryam...mana tahu, tahun dpn sumanyer yg terbaik buat maryam...sama2 kita doa erk

aku rasa apa yg ko rasa sue
batrice pun pernah masuk wad coz' muntah2 & cirit birit......nasib baik maryam x nangis bagai & senang makan ubat........cepat sikit nak sembuh.....

anak kita nie mmg jenis susah makan kot sue........batrice tu nampak jer gebu........tp sebenarnyer tak, kalu bukak baju....aku leh main giter ngan dia tau.....harap pipi jer lah.....
aku pun pening dah nak bg susu apa kat dia.....pediasure aku x try lagi.....tengok arr nanti.....risau kan bila anak2 kurang susu, kurang makan..

auntie doakan maryam semakin sembuh
lepas nie maryam akan sentiasa sihat.....amin.......

eija28 said...

ala kesiannya maryam masuk wad yerk sayang...harap maryam cepat sembuh ok....rajin2 mkn ubat....

Hirda Ibrahim said...

aku paham apa yg ko rasa..
hardy pernah kena cirit birit..memang ko, habis melecet bontot..
doc kata maybe sebab air. so, starting fr that, kami bg hardy minum mineral water yg kami beli fr tesco. tu je air hardy bila bancuh susu. so far alhamdulillah..
kami plan nk amik amway punya water filter. tapi tu la mahai gila rm3k++ katanya.

sian ko sue, tu namanya pengorbanan ibu... hope maryam besar nanti dia kenang jasa ko & en abu...

Jasfyra said...

kesiannya maryam sue..bergenang plak air mata aku baca kisah maryam ni.harap2 lps ni maryam sihat cam biasa ye

betul gak ko ckp sue.kalo nk tukar neseri xkan nk senang2 tukar je kan.kesian anak kita xde kwn2 lg.

apa2 pun ko sabar ye sue.suma ni dugaan

Mimi said...

Ya Allah..aku baru baca blog ko Sue..kesian Maryam admitted..sampai 20x ukk ukk...sedey hatiku membacanya..
Maryam dia mcm cool je walopun masuk ward..good girl la Maryam ni..

semoga Maryam sihat-sihat selalu..ameen...

Related Posts with Thumbnails