Followers

Tuesday, June 30, 2009

lg pic @ SMC


masa ni dah nak kuar dari wad... mama dah penat ngemas brg2, ayah take over siapkan maryam.. maryam ni klu ngan ayah dia.. mcm2 lah perangai pelik kuar.. yg si ayah rajin melayan.. mmg menjadilah.. patut 2-3 min dah siap..ngan ayah 15 min blm tentu siap..hehehe


tgk.. dah jd anak beruang..tp idung yg ini kaler hijau.. lol lol sebenarnya ni sticker sapa yg kuar msk spetal kena tampal... derang buat ujian saringan H1N1... so klu ijau tu kite oklah.. boleh jalan daaa.. hehe tp budak btuah ni lekat kt idung plak.. main2 ngan ayah ...


Friday, June 26, 2009

Maryam @ SMC

22 - 25 Jun

Al-hamdulillah maryam dah ok ..dah x cirit-birit + demam lg.. syukur sgt2.. hari ni ayah maryam cuti.. take over maryam plak.. cuti mama maryam dah nak abes... x kan nak MC plak anak yg x sihat kan.. hari ni sy mmg bz gile so layan pic je lah ek..


Day 1

ni kt kecemasan SMC..tgh tggu wad... disebabkan maryam cirit-birit dia x leh shared bilik ngan org lain..dan kebetulan xde kes sama mcm maryam so nak x nak km kena gak amik single room ... dlm masa 2 jam menunggu ni maryam dah uk uk 6 kali... so total dia uk uk pada hari isnin ialah 20kali !!! sampai melecet dah....

maryam sgt sonok pasal nurse ajar dia cara nak on tv,tukar chanel, on lampu n etc... tv dia org lain x leh kacau tmsk katil dia ok.. disebabkan maryam x muntah dan masih boleh mkn minum.. dr x msk drip kt dia.. al-hamdulillah klu x jenuh nak melayan dia + tgn nya..dah la tido lasak..


hari pertama tido nyenyak.. mcm2 ubat msk dlm badan..lega.. tp sejok ya amat ..huhu sy dok tjaga je..satu risaukan maryam ..pasal dlm kol 12am camtu dia demam kuat.. satu lg sejuk... sampai mengigil..dah la x leh nak off....sampai hari ni lenguh2 badan....


Day 2
maryam dah ok sket..mulalah bz nak main.. kebetulan mak tok ada dtg mggu lepas..terus mak tok stay tlg jg maryam sama2... minah ni mana reti dok diam.. x pasal2 kena tolak dia camni..meja mkn pun leh jd menan dia..hehehe


Day 3

tgh nak mkn.. hari ni dah minta nasi utk maryam..dia pun dah jemu 2 hari mkn bubur je... oklah nampak selera sket dia.. maryam suka sgt mkn ubat... x tipu..ubat yg x yah mkn dl pun dia tibai..syok sgt kot.. LOL LOL dr + nurse heran tgk..derang kt klu budak lain mkn ubat yg maryam mkn tu siap muntah + kena paksa..yg maryam rileks jek.. hahahaha maybe pasal dia dah biasa mkn ubat .... nurse kt ubat tu rasa masin... mcm air tanah liat ....utk keracunan makanan..


bila dah sihat nilah xtvt dia.. suma nak buat sendiri..siap melawa lg..bedak sampai putih muka.. sikat rambut kebelakang...sabo jelah.. ni br lepas mandi ptg..


suka sgt dpt main ngan ayah.. kejap baik kejap gadoh.. mcm budak2 dua2nya..hehehe lepas keja ayah dtg ..dlm kol 9 mcm tu ayah blk.. masa hari ke 3 ni maryam nangis bila ayah nak blk..dia dah bosan lah tu.. siap peluk leher ayah kuat2..sian sgt masa tu...

Day 4/last day


maryam dah smakin ok..dah x berak2 dah.. so mulah xtvt menulis + melukis, buat keretapilah... bg ikan mkn.. ni suma imaginasi dia..layan kan je....hahaha dia baling suma pensil warna..pastu blh kt adik bg ikan makan....akekekeke..


xtvt conteng2.. tenkiu pd ciktet' yg belikan buku ni..


dah ngantuk gile tp still nak main2 lg..masa ni tggu ayah dtg ..dah boleh kuar wad hehehe maryam asyik dok main cak2 kt pintu.. sapa2 lalu boleh dia cak2.. tlampau bosan lah tu.. tkepit kt pintu br tau..



harap2 maryam terus sembuh..hampir 2 bln ni maryam tiap2 mggu demam..kdg2 ngan selsema kdg2 ngan sakit perut ..tetiba dia kembung.. mcm2lah.. boleh kt tiap2 mmgu km p kinik..bulan ni saje sy cuti total suma 10 hari... x kisah lah wpun maybe pasni kena amik unpaid leave.. anak lg pentingkan..

sy masih lg ptimbangkan samada nak tukar taska atau tidak.. atau sy kena bsabar sampai ujung thn.. pasalny klu nak tukar taska sy kena cuti lg.. x kan nak hantar maryam terus tggl.. dah la dia x kenal sapa2... klu ada yg bagus kt area umah ok gak mak tok leh tggu ..tlg2 jenguk kan....ni x de.. yg bwh umah x bdaftar erkk bahaya tu... pening kepala nak pk.. rasanya sejak akhir ni ramai budak kt taska x sihat..ke mmg dok taska gitu? maryam mmg dah rendah antibodi dia..so mmg cepat la dpt penyakit..

sedih sgt2 bila tgk dia mcm budak x cukup zat... km dah try nak bg maryam sustagen semula..hari tu beli pediasure pun dia x mo..rugi je... rasa2 hampir semua susu di pasaran km dah cuba.. x tau lah nak buat camne.. dia tetap suka susu everyday gak.. iskhh budak btuah sggh dia ni tau...


insya-Allah km nak amik suntikan imunisasi tambahan utk maryam.. harap2 pasni maryam jarang sakit dah.. x sanggup tgk dia dok telan ubat x berenti... rasa dihiris2 hati bila nak kasi dia ubat wpun maryam suka sgt mkn ubat..huhuhu

Wednesday, June 24, 2009

Maryam Di SMC

Salam semua,saya sekarang berada di SMC.Maryam tak berapa sihat.Kemungkinan esok dia boleh discharged.Doakan dia semoga cepat sembuh yer.Bila semua dah selesai nanti saya update blog,rindu dengan korang semua.


Friday, June 19, 2009

sukanya....

sy dah x hengat bila amik pic ni..rasa3 dlm mggu lepas ..sebelum maryam demam teruk..(huhuhu) tetiba mood nak menulis + mewarna dia dtg... layankan je..dia ni klu di suruh jgn haraplah nak buat.. rasanya pasal dia tgk kwn2 yg blk dr tadika kt taska dia kot.. so dia blk umah dia pun bz la buat homework gak.. hehehehe



mula2 maryam buat lukisan ni dulu.. erkk abaikan muka comel comot maryam tu ye.. cikgu dia suka beno buh minyak rambut sampai blekit... sekali bgtau ok la..lama2 dia buh semula byk..


sy sgt kagum ngan apa yg maryam buat.. pasalnya pandai sggh dia mengadun kaler2 sampai jd lukisan contengan yg cantik.. rasa cam nak frame kan jek.. hehehe sesiapa pun banggakan dgn hasil xtvt anak ...

pastu sampai tggu maryam buat contengan dia.. sy pun try la buat dot2 cenggini kt maryam ..buat la A B C.. agak2 yg senang maryam nak ikut.. x sangka plak dia nak buat..bukan main hepi dia.. ada la dekat 20 keping rasanya sy buat camni.. suka tgk dia nak buat... lepas 2-3 hari tu ada la km beli buku ABC yg dot2 camni kan.. ciss x mo plak dia buat.. dia ni mmg pantang klu org suruh ..mesti x mo..


ada rupa A kan? oklah al-hamdulillah... umo br 3 thn & x p tadika lg.. rasanya ni pun dah cukup baik bg kami.. insya-Allah klu ada rezeki km nak hantar maryam tadika thn depan.. lg pun dia mcm dah bosan x buat apa kt taska.. ada la mcm2 xtvt tp rasanya maryam dah ready nak belajar lbh dr itu..

smlm dlm keta otw blk umah maryam bz baca Alif Ba Ta tp bterabur la.. siap kata adik pandai baca.. dia ngadu kwn2 kata dia x pandai baca.. aduss sian anakku.. derang dah besar dan p tadika + ngaji mmglah pandai... mama hantar adik p ngaji adik x mo..pastu skrg sedih pasal kwn ejek plak.. sy cuma iakan je lah.. kt dia pandai.. nanti mama ajar lg.. adik kena rajin.. blk umah dia amik buku iqra' dia mulalah bz membaca ada la dlm 2-3 minit.. hehehe jadilah kan...


Wednesday, June 17, 2009

:: khas buat ayah yg berada di IPOH ::




salam semua.. terima kasih kepada korang pasal sudi amik berat pasal sy.. buat masa ni mmg sgt2 bz ngan keja dan main facebook ... al-hamdulillah sy makin sihat..maryam pun dah sihat... awal bulan 6 br ni mmg mencabar, maryam saban mggu diserang demam panas.. kemuncaknya pd 30/05- 03/06 br ni.. sampai km bw dia p check darah suma.. rupa-rupanya ada bakteria dalam sel darah putih maryam.. sebab tu demam dia x baik2.. so maryam kena makan antibiotik sampai sel darah putih maryam normal.. al-hamdulillah selang seminggu p semula check darah maryam dah ok.. lega sgt2..

sy telah cuti dr 01-05/06 .. pastu ngan sy ala2 x sihat.. hepp bukan peknen ok..tp x cukup rehat + stress ..dan paling x disangka sy kena darah rendah tinggi. dr kata maybe x cukup rehat + tido masa maryam demam tu.. now dah lega xde dah.. sgt takut masa tu..x kan blm umo 28 dah kena penyakit tu.. tp kan potensi mmg ada pasal mak + abah ada darah tggi.. huhu

oklah abaikan semua tu..insya-Allah klu dah lapang sy akan kembali mcm dl2.. nampaknya byk blog pun suram ..mcm bjangkit plak.. hehehe sy hari2 msk blog korang yg bhapdet tp x tggl jejak..maap sekali lg ye..

n3 ni sebenarnya khas buat ayah yg p poya2 work kt ipoh ..smlm maryam nangis2 masa ckp kt hp suh ayah blk umah.. pastu buat perangai x mo tido.. kol 12 mama paksa gak dia tido..tp sejam sekali dia merengek dan today tgn mama kebas pasal dok garu + gosok blkg dia.. bila berenti maryam melentik2 badan tambah plak dgn rengekkan dia selalu ayah yg buat semua tu.. ohh sgt tseksa.. pg ni terasa di awang-awangan..kol 5.30 maryam dah jaga...mula2 nak air pastu nak susu.. pastu nak ikut mama mandi... pastu main motor dia pg2 buta dah bising okeh...mlm esok ayah blk ..ayah take over ok..huhu pg td masa dlm keta otw p taska mama tanya dia; nape adik nangis pastu x mo lena betoi2 mlm td.. nak tahu maryam jwp apa? pasal adik gatal.. huhuhu tu je ke.. awat sampai smlman x lena.. penat sgt2 ....so mlm esok ayah kena la belanja mama main ngan maryam eh mama plak rehat keh keh keh.ngan acu pun maryam layan tak layan..klu tetiba dia teringat ayah dia buatlah perangai... klu dpt tgk video ayah mulalah dia bborak.. siap tgolek2 mcm org mabuk bercinta..

ni dia budak btuah yg buat perangai manja
baik bila ayah xde.. mama pun rindu ayah gak ... biasa bdua uruskan maryam bila ayah xde terasa la penatnya.. hoho padahal bukan masak pun.. tapau jek tp berduakan lbh baik.. hihihi


Monday, June 08, 2009

so not me :(

salam semua..

dah lama x bhapdet blog ni... mcm2 tjadi mmgu lepas..xde mood lg nak cerita... penat...susah hati n mcm2 lg bsarang dalam hati.. bila dah kembali tenang sy akan kembali lg.. buat masa ni..biarlah blog ni sepi dl.. hahaha poyo je tah2 esok lusa bderet n3.. moga2 cepat2 la hilang segala masalah... harap2 maryam semakin sihat dan x sakit lg.... dan semoga Allah perkenankan doa km.. permudahkan segala urusan km.. hanya DIA yang Maha Mengetahui, Maha Pengampun...



Related Posts with Thumbnails