Followers

Tuesday, May 12, 2009

Cerita Maryam + Wiken

Khamis + Jumaat lepas maryam diserang demam panas lagi.. kali ke-2 utk bulan ini.. kol 2-3 pg mesti dia merengek2..sekali tgk panas bukan main lg badan dia...masukkan ubat muntot ...jeram badan dia ngan air suam pastu tampal cool fever...al-hamdulillah turun demam dia... so jumaat tu sy + ayah maryam p keja...kejap2 kol taska... mujur dia x demam tp ubat still bg antara 4-5 jam sekali...terpaksa buat gitu pasal takut tetiba demam semula.... sampai mlm nampak dia ok n bpeluh2 main.. km bw gak p kinik...sebab cikgu kt maryam x mo mkn... rupa2nya tekak dia merah ...

jumaat mlm sabtu tetiba en abu kejutkan sy..badan maryam panas sgt...masa tu kol 3 pg...maryam nangis2 kata sakit perut... cepat2 kasi ubat demam...dekat kol 4 maryam masih nangis.. last2 km usung p kinik... nasib ada kinik 24 jam... dr pun ngantok2... risau gak apa2 hal..dah la nangis2 kata sakit perut badan panas gile.. nak check suhu maryam x kasi... kol 4.20 jumpa dr.. tgk2 suhu maryam 39 maksudnya x turun byk la... terus dr mskkan ubat buntot... amik ubat semua..tekak mmg kompom merah gile... maryam nakk air je..yg lain2 x mo... pastu buat perangai x mo blk umah..nak p jalan... naktahu mana km pegi? sebenarnya x lama pas msk keta maryam tido.. km p KL...x tau nak ronda mana last2 p kg baru...pusing2 cari nasi lemak antarabangsa...hehehe beli bungkus je pasal minah tu tido.. rm14.. erkk x la sedap sgt pun... di tekak km...

sampai umah kol 7 pg..setelah berenti beberapa kali..isi minyak etc... km sambung tido.. kol 9 maryam bgn... ajak dia mandi air herba..beli kt kedai sensei.. suka dia...tahu je tu ubat utk dia.. pastu siap2 nak blk raub..otw tu siggh McD tapau bubur plain + BigMac utk km.. syukur abeh 1 mangkuk bubur tu...sebenarnya xde rancangan pun nak blk raub.. tp pasal dia demam km nak blk amik air penawar... al-hamdulillah maryam terus sihat..last mkn ubat sabtu mlm.. pasal ptg sabtu tu abg sy plak ajak mandi sungai...tp maryam x mandi sgt.. dia duduk2 je..abeh 1 mangkuk nasi + kicap + ikan tenggiri dia mkn kt atas rakit...... tenkiu mak tok bw bekal maryam.

ahad pun maryam dah ok... cuma agak susah nak bg dia mkn.. tp km still pujuk dia... semoga maryam x demam teruk dah lepas ni... risau sgt2...


1

ni pic masa otw blk s.alam...ear phone ayah dia buat mic...hahaha mcm2 lagu dia nyanyi.. sambil abehkan 2 botol vitagen....


2

pasal maryam agak kurang selera sblm sampai umah km ke R&R Jejantas Sg Buloh..klu nak tahu maryam sgt suka nasi himpit kt Sate Kajang...nasi himpit lain x layan..al-hamdulillah maryam mkn byk..lega sgt tgk dia mkn... pas mkn xtvt wajib ialah lepak kt air pancut ni... mesti dia nak dok situ....layan kan jelah.. siap mood baik suh amik pic dia kapok pokok..tiang lampu pun jadi... lol lol lol ....


itulah cerita wiken km... kdg2 rasa x cukup rehat... penat sgt bila sampai isnin..mggu ni pun padat xtvt km....




10 comments:

mrs khairul said...

sue mcm mana tekak maryam? dah ok lom? kena tonsil kot..emm next time kalo dia sakit tekak lagi ko ks jek aiskrim or natadecoco..insyaallah cepat baik..

kalo demam panas continue jek ubat every 4 hrs..ko pakai jek baju nipis or bogelkan jek..heheheh..

maryam cepat sembuh k..auntie rindu nak jumpe maryam..

☆ lieya latif ☆ said...

ala sian budak tomey sorang nie....ni same kes cam lieya ni kot sue, demam panas sangat, tapi lieya sampai naik ulser, syukur maryam tak naik ulser jugak, lagi susah die nak makan....syukur die terus pemakan bile dah sembuh....bagus ko sue, jenis bagi ubat ikut mase....cam laki aku jugak laa nie, die siap set alarm .....

comel si maryam dok peluk tiang tu...haaaa maryam berangan dok peluk pakwe yeak hi hi hi...jgn!! nanti mama marah hi hi hi

Sham Ummi Echa said...

alahai ciannya maryam..dmm ek... skang tgh msm panas kan.. mmg ramai yg dmm ngan slsema.. hope maryam cpt sembuh k..

sue..aku pon x mnt ngan ns lemak a/bangsa tu... x sdp la kan.. tp mahal giler lauk2 dia

Puan Iza said...

ciannya kat maryam...teruk gak demam dia ek...sampai 39 tu....aku pun risau kalo anak demam camni...nak2 tgh2 mlm dia merengek2...aku pun penah sue bw haikal pi klinik 3, 4 pagi sbb demam dia panas sgt...skang ubat momtot mmg ada stok kt umah....kalo demam panas sgt terus mskkan ubat montot je...

harap2 maryam cepat2 sembuh yea....

Mimi said...

sian kt Maryam..panas tu kalo 39...runsing kan kalo anak nangih merengek pagi2 sbb demam..kita rasa helpless taktau nk buat apa...

Sue, ko mentioned pasai rakit...mcm best je..nnt kalo ada masa tepek pix k..

watie said...

salam... tumpang baca :).. musim kot sekarang sue ramai org x sihat.. jgn lupa jaga kesihatan diri :)

~~ciklinn~~ said...

alahai kesinnyer dier..... semoga cepat sembuh yer sayang..

itulah kan sue kalu anak2 demm kita pun leh ikut demam sbb tak cukup rehat.. huhuhuhu terkenang2 mak kita jaga kita dulukan....

Jasfyra said...

alhamdulillah maryam dah sihat sue..risau kan kalo budak2 demam ni.aku pun penah rasa nasi lemak antarabangsa tuh.bg aku nasik lemak kt tepi2 jln lg shedap..hehe

☆ lieya latif ☆ said...

re : sue, ari tu org celcom bukak booth kat sekitar kementerian kat sini, mase nak register tu just bayar 100 tuk usb stick tu ngan tunjuk pass keje tu....aku beli 2 satu tuk adik aku....pakej yg aku beli ni kalo ikut harga asal die, bulan2 dalam rm98 ...yg rm98 tu mbs die laju....kalo dah bagi rm50 kire murah laaa....

so skrang ni aku tak pakai pun line internet KKM....so jgn kate nak chatting, nak tgk laman blue pun dieorg tak leh detect muewahahahahahah.....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

hope maryam dah sembuh .. wahh sakit2 tue masih nk jalan2 yer maryam ;-)

Related Posts with Thumbnails