Followers

Wednesday, April 29, 2009

Selamat Ulang Tahun AYAH !!!

HARI NI 29 APRIL 2009 GENAPLAH USIA AYAH SAYA 35 TAHUN !!! SYYYTT JGN BISING2...NANTI AYAH SAYA MARAH PLAK SAYA BGTAHU UMUR SEBENAR DIA..HEHEHE RAHSIA TAU.....



JADI SEBAGAI ANAK YG BAIK ...SAYA NAK UCAPKAN "HEPI BESDAY AYAH!!! ADIK SYG AYAH...!!! MLM NANTI MAMA BELANJA AYAH MAKAN...OK?" (MAMA & ADIK SENTIASA DOAKAN YG TERBAIK BUAT AYAH!!! )




ADIK & MAMA BELUM BELI HADIAH LAGI...NANTI KITA PEGI BELI HADIAH SAMA2 YE... TP AYAH JGN LUPA BELIKAN HADIAH UTK ADIK JUGAK...KALAU X ADIK MERAJUK... PEACE!!!




NOTA:
salam semua...saya nak minta maaf x dpt komen lg kt blog2 korang buat masa ni sgt2 sibuk sy just msk n baca je....terima kasih pada korang semua yg sudi buat n3 besday bash maryam + nonie... sgt2 terharu kami suami isteri.. dikesempatan ini km memohon maaf sekiranya ada kekurangan...mmg byk sgt kurang :(( dgn kelam-kabutnya... huhu x selesa... maaf sgt2..rasa2 pasni mmg x leh buat kt umah dah...x muat..rasa bsalah sgt2 bila bapak2 suma x leh msk...kena dok luar dgn x selesanya.. km malu... tapi km harap korang x serik dtg umah km lg.. tp maybe x leh jemput semua ..ikut giliran la kot pasni..minta maaf sgt2 pd korang..klu ada yg km x layan ke hapa ke, makanan x best ke..semua km tempah jek....sori lg sekali.. insya-Allah klu dah x bz ..sy akan melawat n tggl komen kt blog korang.... minggu ni mmg bz sgt2....sebelum terlupa hepi belated besday to ARISSA, HIRDA & OLI !!!




Friday, April 24, 2009

PISH Maryam


Maryam ada pish !!! hehe ikan laga je.. skrg tiap kali blk umah ptg2..maryam akan amik mknan ikan n kasi ikan mkn... ada 2 ekor je pun.. km x mo ikan yg kena pakai oksigen ...mcm leceh jek..pasal dl dah penah bela..agak lama la...semua benda2 alah tu dah dihantar ke Raub...cu mir buat letak udang galah yg dia pancing ....... hehehe ikan laga senang nak jaga...nak cuci bekas pun mudah...x amik byk masa...


Thursday, April 23, 2009

budak ni suka sgt buat muka camni sekrg...muka yg buat mama & ayah rindukan dia jek.. sket2 jelir lidah.. pastu bila mama @ ayah marah mula la X NAK KAWAN MAMA/AYAH!!! pandai tu ugut org...klu xde org layan nangis tetiba...

Wednesday, April 22, 2009

Besday @ Raub

Al-hamdulillah sabtu baru ni 18/04/2009 maryam sekali lg bpeluang menyambut besday di Raub. km buat simple2 sajok.. sebenarnya sebelum tu km buat tahlil (abah)+ doa selamat (maryam).... syukur ramai yg dtg...budak2 pun ramai... makanan elok2 ngam....

menu : pulut uning + rendang ayam, kuih bakar, bubur teran ( istimewa dr pahang), bihun goreng



kek kena beli 2 pasal kek agak kenit ..yg biru tu mmg ckp2 utk budak2.. yg kek coklat kt atas tu utk org besar..sedappp weiiiiiiiiiiiiii!!!

potong kek masa ni...mak pak yg hover.. maryam tiup lilin pun x mo..ramai sgt dok tgk dia..terus kaku....

pose2 manja sket

mak tok n pak tam kasi hadiah kt maryam...abah belum lg..hutang dulu katanya..x sempatlah tu.. mak tok kasi anak patung..nama dia merah.. pak tam plak belikan bj BEN10 ..buat pakai ptg2.. maryam sgt suka bj itu.. dan paling x sangka dia kenal plak bj tu.. mesti blajar kt taska.. hehehe klu boy xpe gak.. derang ni mmg suka belikan benda lelaki tau.. masa 1st besday cu mir belikan jersi bola ....hehehe suka hati derang jek...



Tuesday, April 21, 2009

maryam tgh buka hadiah yg mama & ayah kasi.. yg x tahan tu maryam siap nak pakai bj cantik... keh keh keh siap msk bilik p pilih gaun sendiri...padahal dah dekat kol 10.00 mlm okeh.. ayah dah belikan hadiah ni lama dah.. siap km sorok lagik.. teruja sggh...pasni menan kecik2 suka msk kotak.. tggl yg besar2 senang sekt nak kemas...hehehe



maryam bergaya disamping hadiahnya... dan2 tu gak maryam buka kedai... tetiba km kena order mcm2 mkn mlm tu...layannnnnnnnnnnnn jek..



roh rajin sudah dtg.. percaya x.. sy telah buat n3 auto publish sampai hari jumaat..hahahaha

Besday @ Taska

cuba teka sy buat apa? hehehe tgh isikan jajan dlm bag ni... pasal apa ek??? sempena besday sylah..hiks..


kira dulu..okeh cukup utk kwn2 taska sy esok...


auntie2 sekalian marilah saksikan aksi saya @ taska ...gaun tu gaun pinjam ek..mama saya dah kasi bj tp sy x mo pakai bj tu pasal x cantik & dah busyuk...cikgu pakaikan sy gaun yg mama sediakan tu dr pg.. sy rasa dah x cantik .. jd cikgu pakai kan sy gaun anak dia.. huhu mama x bape nak bkenan...

ni semua kawan2 saya..yg pakai bj hijau tu suma br blk dr tadika...

tgh ready nak tiup lilin..erkk kakak yie make up kan sy okeh.. cantik x sy? kakak yie yg pakai bj sekolah kaler biru tu..

kawan2 sy suka nyanyi tau.. klu x silap hampir 10 kali derang nyanyi lagu besday kt sy.. ada bahasa melayu....bahasa inggeris pun byk kali...apa la cikgu ni.. suruh nyanyi jek..

hehe ni dia goodies bag sy..auntie ila yg buatkan.. sy n kawan2 suka...chantek..ada muka sy gitu..



Friday, April 17, 2009

Selamat Ulang Tahun SAYANG !!!



AL-HAMDULILLAH hari ini genaplah anak mama&ayah yg diberi nama ANNUR IMAN SYAHIRAH BINTI ABU HASANIF berusia 3 tahun... mama&ayah sentiasa doakan yg TERBAIK buat adik... diberikan kesihatan yg baik, dikurniakan otak yg bijak, mempunyai sifat2 mulia dan terpuji serta semoga adik akan menjadi manusia yg berjaya di dunia & akhirat.... insya-Allah....x lupa juga selamat ulang tahun buat Auni syg... moga nonie jd anak yg solehah serta berjaya didunia dan akhirat kelak... doa ciksu sentiasa megiringi nonie.... semoga nonie sentiasa mendapat yg terbaik dari-NYA... Amin...

** kek besday kt taska semlm..(pic from hp) mcm kek org nak tunang..hahaha belasah jek..


"Ya Allah, yang merajai kerajaan, Engkau memberikan kerajaan kepada siapa yang Engkau mengkehendaki, dan melucutkan kerajaan daripada siapa yang Engkau mengkehendaki, dan Engkau memuliakan siapa yang Engkau mengkehendaki, dan Engkau menghinakan siapa yang Engkau mengkehendaki. Di tangan Engkau yang baik; sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu.Engkau menjadikan malam memasuki ke dalam siang, dan Engkau menjadikan siang memasuki ke dalam malam, dan Engkau mengeluarkan yang hidup daripada yang mati, dan Engkau mengeluarkan yang mati daripada yang hidup, dan Engkau memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau mengkehendaki tanpa perhitungan."



sebaknya dihati ku kala ini...



Thursday, April 16, 2009

Fav maryam...

Char kuey teow gerai kt umah km ni mmg fav maryam dan km mmg paling tdk 1 kali dlm seminggu akan mkn disini..(masa tu roh malas msk dtg..keh keh keh) dan selalunya x cukup 1 pinggan biasa okeh... smlm order 1 utk maryam ingat ok la pasal dia dah minum ptg kt taska..sekali x ckp.. tambah lg 1...maryam mkn 1/2 je... kenyang sgt la tu.. sebelum tido mlm td dia x minum susu pun..just minum air masak 1 botol... alasan dia..doktor kata kena minum air byk...hehehehe yelah tu..padahal mama tahu adik gian nak puting kan... lama je dok hisap air tu...tp maryam gudgurl..x minta puting pun... cayalah.... cayang busyuk mama....






Tuesday, April 14, 2009

suka-suka

1

tik tok tik tok menghitung hari maryam nak masuk 3 tahun... huhu x sangka baby km dah besar.. dah boleh bfikir.. skrg mmg susah sket nak propa dia.. muahahaha pasal dia dah tahu byk benda.. misalnya dulu2 boleh la takut2kan dia dgn ketok lantai/dinding/lemari nak suh dia dok diam atau tido atau berenti nangis..skrg jgn harap.. dia tau dah..siap kata, mama jgn la ketuk situ... muahahaha kdg2 dia plak ketuk2 lemari ..siap ngan mata bulat ckp ngan sy.. mama ada cicak.. cicak tangkap mama ni.. hahahaha pastu sy kt nape plak tangkap mama? mama baik la... maryam ckp..pasal mama marah adik.. ada ke patut..dia plak sakat kite semula..

ayat power dia klu x mo kemas menan ialah.. mama/ayah la kemas...adik penat..adik letih...siap tgolek2...hehehe ingat mama x tau dia malas??? sowi sket..dah buat sepah..kemas sendiri klu x leh tgk dvd...kasi denda sket...

jumaat ni km cuti..kebetulan hari itu adalah besday maryam dan juga maryam ada janjitemu ngan pakar ENT @ hosp. Sg. Buloh .... pastu km siap2 nak blk raub...sabtu ada buat tahlil utk abah + kenduri kesyukuran sempena besday maryam....insya-allah semuanya akan bjalan lancar...

smlm cikgu maryam bgtau..maryam eksyen kt taska..siap ckp...cikgu adik x hisap puting dah... ting adik ilang.. cikgu dia tanya..adik x cari ke... nak tahu maryam ckp apa? mama x nak cari..uikks apahal mama plak yg salah???

mama & ayah syg adik satu dunia...x terbanding dgn apa pun...





Monday, April 13, 2009

Akhirnya.....


Al-hamdulillah rasanya km boleh isytiharkan bahawa puteri kesayangan km ni dah FREE puting!!! yes!!! mmg x sangka sgt2... mmg km sgt2 bharap sebelum maryam masuk 3 thn nak stopkan puting dia...syukur sgt2 kerana niat + doa km dimakhbulkan....

begini ceritanya...dlm 2 mggu lepas sy dah sorokan satu puting dia...puting pooh..sy kata tikus amik pasal ting adik cantik..tikus suka... tggl satu puting minie mouse tu je...dah uzur pun n dah koyak sket.. sy tunjukkan tang koyak tu..n bgtau dia ni pun tikus gigit dah..tp tikus x sempat amik.. adik simpan elok2 klu ilang dah xde ting lain..ting pooh xde dah... setiap kali tanya dia akan jwb ting pooh tikus amik...ok la kira dia faham...

nak jadikan cerita sabtu br ni km p subang prade... maryam nak minum susu ...so klu dpt botol dia campak merata2 la ting dia... rupa2nya dia tcampak bwh kerusi driver... cari2 x jumpa..nangis la kejap... sampai mlm klu dia tanya ting mana km kata td adik letak mana... mama & ayah cari x jumpa pun... tikus amik kot..adik x jg betoi2....

mlm tu nak tido maryam merengek sket la nak ting... bila ingatkan semula "salah" dia x jg..dia diam...n dgn suara sebaknya cakap..esok kite p beli ting ye.. km iyekan aje...dan dia tido sendiri...cuma dia asyik merengek la mlm tu..sket2 huk..huk...hek..hek.. km bdua sabor je la..nasib esoknya ahad...

semalam pun sama...syukur...masa tido tghari smlm dia langsung x tanya or minta.... maryam tido ngan lenanya 2 jam... phewww lega... tp ptg smlm dia ada tanya sekali dua...km bdua buat x layan... mlm tadi al-hamdulillah maryam terus tido xde tanya ting dia....


syukur sgt2...ni kira maryam pun bg hadiah dia pd km sempena x lama lg besday dia.. hehehe so rasanya boleh la km kata maryam dah x hisap puting..... yeyeyeye kalau tahu senang gini..lama dah km saiko dia..hahahaha

ok now maryam dah leh geng batrice, emily n hardy shah....muahahahaha...

Saturday, April 11, 2009

tag & award

kena tag dari k.mimi
1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Maryam & Co

pasal blog sy ni byk cerita km sekeluarga :)


2) Apakah link blog anda sekarang dan
bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?


sy guna link ni sempena nama sebenar maryam... masa tu br kenal blog... so x tahu nak buh nama apa...hehehe ... tp klu kata ada rezeki maryam akan ada adik km akan bpindah kepada rumah br..( back-up blog)... sy mula ngan blog dl pastu br p fp...

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

kisah maryam n hidup km sekeluarga...kwn2..emosi..pendek kata mcm2 lah...

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda?

masa tgh down dulu ada la..tp bila pk blk buat apa nak puas kan hati org.. lantak la sy x kacau derang...terus smgt nak jg blogger tegar..tp kebizian melanda...tggh dl la hasrat itu...

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ni?

blog k.mimi sgt ceria..sy suka merah + putih ye...hehehe pastu kemas je sedap mata memandang...anak2 k.mimi yg comel...dan paling penting tn. punya blog org yg baik hati... suka la dapat kwn ngan dia...





thanks akak...dpt cilok satu je award...satu lg x leh...



Friday, April 10, 2009

sukanya....

pic2 ni dah lama..masa kenduri SIL kt kedah bulan 3 hari tu.. gigih hapdet pasal lupa bw kabel kamera ..apa yg ada dlm pc je la... pic ni di ambil oleh photographer yg dilantik .... ok la kan cunnn.... muahahahaha

buah hati mama & ayah...

paling suka pic ni... maryam nampak manja jek..


tetiba hasben ku nampak ensemmm tp gemokkk..erkkk mati la klu en abu baca n3 ni.. ( jgn marah...sapa lg nakpuji klu bukan isteri kan...)

Tuesday, April 07, 2009

dah setahun rupanya

sedar x sedar dah setahun abah pergi... rindu sy tetap mcm dulu... x penah surut... setiap hari sy ingat abah terutama masa blk keja dan hari hujan... pasalnya... abah meninggal masa hujan satu hal.. otw sy ke rumah bila dpt tahu abah dah xde pun hujan.. sambil bw keta sambil meraung dlm hujan lebat... mujur la xde apa2 blaku pd sy... ahad br ni km pegi kubur abah... adik menebas keliling kawasan tu... mak tabur batu sungai... bajakan pokok bunga melur... sy n mak njang( adik abah) baca yassin.... semoga abah aman di sana.... sesgghnya kasih dah rindu km x penah padam...

rindu sgt nak dgr suara abah kol maryam ...hari2 abah kol... cukup la abah dgr maryam ckp helo... abah kata dah la..atok dah dgr suara syg...kdg2 sy rimas..maklumla kdg2 tgh makan.. kdg2 maryam badmood... tp skrg dah xde... x akan ada atok nak kol maryam lg... :(

rindu sgt nak isikan borang renew lesen senapang, lesen permit teksi...sejak saya tgkatan 3 sayalah yg isikan borang2 tu... kdg2 sy buat malas2..marah2 abah.. buat2 lupa..benda dpn mata pun nak abah yg carikan... abah x penah marah.. abah tunjuk mana nak cari..padahal lesen senapang abah tu infonya ada 2 muka surat je... boleh je cari...jahatnya sy.. tp sekrg dah xde lg borang2 tu semua... senapang pun polis dah ambil....

lg 3 bulan sblm abah pergi... abah hari2 klu kol dok ulang ckp... sempat ke atok tgk cucu atok ni sekolah.. cucu atok ni bijak... sekolah pandai2... mesti dia ckp camtu kt maryam... sy plak jwb abah jg la kesihatan..abah ada kencing manis.. abah kontrol la mkn ... abah senyum je.. tiap kali abah ckp camtu sy akan jwb benda yg sama.. tp rupanya.... abah maybe dpt rasakan...

Ya Allah ampunkanlah dosa2 saya... abah saya minta maaf sgt2....saya sayang sgt pada abah...


Al-fatihah buat abah....


Wednesday, April 01, 2009

cepatnya masa berlalu....

x lama lg Annur & Auni dah nak masuk 3 tahun... al-hamdulillah mereka berdua ni membesar dgn sihat & sempurna.. semakin petah bila bcakap.... bijak... x sabar nak buat besday bash derang... mesti maryam & nonie hepi...maryam skrg x leh tgk mama bungkus hadiah..dia pun nak gak... huhuhu mggu ni dah 2 kali berperang dgn dia... asyik kata tu hadiah dia.. sampai nangis2 kuar hingus tu... smlm amik dr taska maryam berhingus..huhu sedih..selalu camtu..kite jg segala mak nenek nak kasi anak sihat bg jus kurma, madu & vitamin C/multivitamin....tp mak pak budak lain buat x hirau...dah la maryam ni jenis senang dpt ... sebulan paling tdk sekali mesti maryam selsema...tension tau..smlm dia dok tjaga..maybe x selesa ngan hingus..lemas kot.. pg td just bekalkan maryam ubat selsema bulan lepas punya... selalu abeh sebotol br dia ok..ambil masa 1 mggu gak... harap2 maryam x badmood kt taska today...


Related Posts with Thumbnails