Followers

Wednesday, November 19, 2008

Susu Maryam


ingat x n3 pasal maryam sembelit... byk la yg sy ikut petua2/nasihat korang.. dan km juga tukarkan susu maryam kepada sustagen junior 1+ perisa vanila ...klu beli pek bkembar dpt botol air tau.. syok.. maryam suka.. asyik nak minum je klu buh air dlm bekas tu....sebelum ini susu dumex dugro ( tul ke ek?) sebelum ni ok jek.. dlm 2-3 bulan kebelakangan ni je dia sembelit.. al-hamdulillah sejak tukar susu ni maryam dah ok... lega rasanya... tp pbelanjaan up sket la.. .dumex dl satu tin besar 1.3kg = 34.90 x 3 tin sebulan ...sekarang 1 kotak 750gm = rm22.90 xpe la asalkan maryam sihat.. sebulan maryam minum kurang2 4 kotak susu ni buat masa ni pasalnya kdg2 km selang gak ngan susu dumex...ada lg satu pek besar ..tiap2 bulan km beli siap2 susu maryam stok utk sebulan..sekali beli mmg 3 tin besar + 1 pek besar..senang x yah p kedai byk kali... sustagen ni smggu 1 kotak.. kdg2 x cukup... minum byk tp tgk badan camtu gak...mlm2 maryam minum sblm tido je skrg ni buat 200ml mmg abeh sekali minum..sedap sgt kot. susu br ni ...hehehe klu dl 2-3 kali ulang minum br abeh... al-hamdulillah agak lama gak dah maryam x bgn mlm..lega dpt tido lena sampai pg...

15 comments:

Cik Puan Mimi said...

minum susu ni memang bagus jugak la sue.. sebabnya, farhan dan emily baru jer tukar susu sustagen vanilla ni.. sebelum ni dorang minum enfagrow vanilla.. kami nak kurangkan bajet (enfragrow naik mendadak dari RM56.90 to RM60.90 untuk kotak berkembar).. oleh sebab dorang dah biasa minum perisa vanilla kami cari la susu lain yang ada perisa vanilla.. akhirnya jumpa sustagen.. harga beza sangat dengan enfagrow.. kiranya kami jimat satu kotak berkembar lebih kuragn RM20 tau (sustagen RM42.90).. kalau beli 4 kotak berkembar dah jimat RM80... jimat sungguh..

insyallah susu ni tak sembelitkan dan best sebab dapat free botol air (kat rumah dah ada 5 botol air)

Jasfyra said...

dina masa minum dumex dugro dulu pun sembelit tau..terus aku campak tin susu tuh..marah punya pasal..hahahahaa

sib baik ar skg dah ok.arissa xpernah lak sembelit.alhamdulillah...bagus ar maryam suka susu tuh..harap badan dia naik sket lepas ni kan...

Azie said...

wah syok no...kat umah aku pun ada 1 botol hihihi..tapi auni still minum dugro..dia xmo susu putih..dia kata tue elin punya

Mama Mya said...

wah mama mya nak sikit susu tue hehehe.. harap maryam membesar ngan sihat n x sembelit lagi.. kesian nengok budak2 sembelit..

Mimi~Najeeb said...

Takpe Sue, anak punya pasal..spend lebih pun takpe..janji dia sihat dan hati kita pun senang..
Seronoknya tgk anak2 korang nak minum susu serbuk camni..Najeeb ni dok nenen lagi nih..pastu bila aku takde kt rumah dia minum Marigold Full Cream..
Ok la gak..takde la susah hati dia terkenangkan 'nenen'aku masa aku gi opis

~~ciklinn~~ said...

owh oklah kalu dia dah rasi..... itulah kan kalu beli susu elok borong jer sekalik..takyah nak berulang 2 ke 3 kali.... kalu habis tgh2 mlm pun masih ada stok...anak2 aku dulu masa kecik2 minum susu ni gak..tapi bila dah besar2 ni minum ducth lady jer...

lieya_latif said...

lieya dulu pun penah alami kes sembelit2 ni...mase tu si mija....asal nak berak jek kene masukkan ubat...sampai bedarah2....last2 tukar susu gak ...baru okey...

Hirda Ibrahim said...

hardy pulak minum enfagrow & sustagen jd sembelit. minum dugro ok pulak. tapi dia nk yg rasa asli je. x mo vanilla.
hardy sejak tido lambat ni, bgn minum susu sekali je.
legaaa skit aku.

i'm ソソ said...

mahal sikit tak pe...janji anak sihat

ILA said...

Alhamdulillah dapat gak cr susu yg serasi ngan MARYAM kan sue!! yer la kita ibu2 ni risau tul kalo anak sakit2 ni.... Tak kisah la berhabisan sikit duit asal anak sihat....

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

jannah ngan rizqi maintain lactogen jer..diaorg ni tukar susu nan ngan snow, tak serasi..susu murah gak diaorg nak..jannah umur satu tahun dah start tak nak minum susu mlm..esok pagi kul 6.30 baru mintak susu..
takperlah sue, budget terlebih tapi yg penting maryam sihat..kalo tak sihat, budget ubat pun kene kira..lagi sakit tu..
hrp2 maryam akan semakin sihat dan menggebu lepas ni ..muachhh

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

salam perkenalan..

wawa KP minum sustagen cirit birit so terus tukar Enfagrow alhamdulilah OK

Harap maryam sihat selalu..
kalu tuk anak susu mahal pun takpe asalkan dieorang suka .. tu yang penting

Saya linkkan blog kak Su kat kite
hope tak kisah yek

KP

Zanna_MamaBatrice said...

sue...
kuar budget lebih sikit utk susu anak takpe lah sue...utk kebaikan jugak...cam kata kak iena...kuar lebih utk kesihatan anak dari kita kuarkan duit utk antar dia gi spital ke klinik ker...baik kuarkan duit utk susu terbaik bg dia kan sue...

batrice tak boleh minum dumex dugro ler sue....dia sembelit....nak yg mahal gark....dari dia kecik sampai umur setahun lebih gitw....dia minum enfalac....pastu tukar isomil...skang nie dutch lady 123 perisa honey..hik hik hik...dah makin besar..dah makin murah....tp dia tak kuat susu...siang 2 @ 3 kali...mlm sekali sebelum tido...pastu pagi2 tu sekali.....tu pun 7 auns jer.....tak sampai 8 auns.....

Fateen said...

baguslah kalau maryam dh cehat.. lega mama yea, maryam pun dh lena tidur malam..
hehehee, senang borong sekali jer..kami pun cenggitu gak, senang pun iya jugak..iyalah bila susu dh abih sentiasa ada spare..

mrs hafiz said...

maryam tuka susu eh..
maria suke tgk enfagrow/sustagen nyer susu, tp perisa dia takde original la.. dr mengandung aku cari smp ada anak, meadjhsn n wyeth la tak mo kuarkan susu perisa ori.. camne la aku/anak nak minum..
kalau maryam ske, okla la , utk kesihatan dia gak kan..

Related Posts with Thumbnails