Followers

Monday, October 20, 2008

maryam oh maryam...


semalam lepas blk dr swimming maryam asyik meragam jek.. sampai umah dlm kol 1 lbh.. mak tok tidokan dia.. dlm kol 2.30 dia bgn tido..badan mcm panas sket..terus kasi ubat demam... maryam ni sejak akhir2 ni dia sembelit.. kesian sgt... minum air byk, mkn plak byk mkn bubur.. x tau nape... buah mmg dia mkn.. smlm ayah belikan maryam strawberi, limau..suma maryam mkn..memula uk uk keras mcm t*hi kambeng..pastu ok..lega tgk dia uk uk ... km dah tukar kan dia susu sustagen junior perisa vanilla sket2 la..still campur ngan susu lama ..takut tekak maryam tkejut plakkan...sebelum ni dumex dugro ...harap2 pasni maryam x sembelit lg...yg heran nya sebelum ni ok jek minum dumex...

korang suma ada apa2 petua x nak ilangkan sembelit dia ???.. dl maryam mkn gak buah aprikot @ prune lani mcm x mo mkn dah.. sy risau plak nak bg tiap2 mlm mkn buah..kang kot kembung ke.. klu nak kasi siang x larat plak nak kasi bebyk kt taska..x kan maryam sorang jek.. sian budak2 lain tu..camne ek?


terkini
maryam mmg suka betik n minyak ikan dia mmg mkn tp on/off pasal maryam mkn jus kurma... xpe pasni sy kasi dia mkn minyak ikan semula..air masak mmg dia minum tp x tau la kt taska kan.....sayuran plak dia mmg suka. n kt taska mmg amik setiap hari...dlm bubur pun sy akan mskkan sayur at least karot....tenkiu ek suma sy akan cuba ikut korang punya cadangan...hurmm ptg ni sy try beli dadih..tgk camne...
####################################################################


http://luthtextile.blogspot.com ~ tenkiu akak dah amik tau award nih...


21 comments:

eija28 said...

maryam sembelit jerk erk...kesian dia..iman klu sembelit aku bg dia mkn dadih confirm x sembelit lg....huhuhu

Sue@MamaMaryam said...

eija ~ oo dadih eh..ok nanti aku try gak arrr...tq

yatie.sawanila.com said...

Hi there... My daughter once had sembelit. we took for doc and doc gave her ubat bontot. but i don't like using it as a solution. so I gave her fruit, tapi you kena tgk fruit tu angin ke, angin pun blh buat sembelit.
then no choc, drink plain water and mesti mkn sayur or yogurt drink. just lucky my daughter is green eater. then kurang kan mkn daging because susah hadam. prune is good tapi jgn banyak takut cirit birit. I also change susu from choc dumex to normal anmum.
and just my soft reminder, jgn letak mintak or any benda asing kat bontot dia unless prescribe by doc.

hope this will help you. i know , it really a bit sakit hati bila tgk anak sakit kan.
BTW, i 'm yati from www.sawanila.com

i'm ソソ said...

try makan betik...sabtu asha tak uk uk, so semalam tengahari saya bagi asha makan betik...pastu malam dia berak, t*hi dia nampak lembut...

Mimi~Najeeb said...

Sue, try bagi mana-mana yang dia suka:
1) banana
2) papaya
3) scotts emulsion orange flavour- kalo biasa bagi satu sudu,try bagi 2 sudu utk ubati sembelit..

Untuk anak aku berkesan benda-benda ni semua..cuba la

Hirda Ibrahim said...

atleast maryam mau mkn buat. hardy buah semua dia x suka.
hardy sejak masuk umo setahun dia kena sembelit. dulu time u uk siap darah2 lagi.. sian sgt.. dia nangis, aku pun nangis sekali.
dh try mcm2 susu..last2 doc kata bukan pasal susu. pasal hardy cam fobia nk berak. so now, kami stick dgn dugro rasa biasa & dia berak still keras (coz hardy jenis yg berak 5 hari sekali ok? ada sekali tu sampai 8 hari x berak. perut sampai buncit. scaryyyy). tapi dh x darah & dia pun x nangis.

aku sampai dh x dak idea nk buat apa...

azie said...

sembelit ker sue..kesian maryam..auni pun minum dumex jugak tapi aku bancuh kasi caroi gtue..tapi kesian gak kat dia,klu pekat nnt dia sembelit
org kata minum bebelac ok sue...aku nak try tgk nnt...auni besa minum sustegen ok jugak sue..

Sue@MamaMaryam said...

yatie ~ tenkiu.. sy akan cuba seperti yg yatie saran kan... :) sy pun x berani nak kasi dia ubat yg msk melalui buntot.. tp dr ada kasi maryam ubat utk lembutkan t*ahi..lembut la sket... sedih tgk klu maryam cam x puas membuang..kentut pun dah susah nak dgr...

oli ~ ye la.. ari tu sy dah beli betik tp x masak ranum lg..hari ni dah boleh mkn kot... minta2 maryam uk uk ngan ok..sedih tgk dia...

mimi ~ oo ok suma boleh try kecuali banana..x tau nape maryam la ni x suka dah banana.. thanks :) harap2 bkesan..

Sue@MamaMaryam said...

hirda ~ iuhh 5 hari sekali?? iskh.. tp badan dia ok jek.. yg maryam sehari uk uk 2@3 kali tau bgantung kepada byk mana dia mkn... klu t*hi dia ok xpe ni boleh baling kt dinding ko..keras gile.. sian sgt... nasib la maryam x penah lg berak sampai darah... iskh..sian kt hardy...

azie ~ aku mmg la ni x ikut sukatan...aku cairkan.. tp still sembelit.. air minum byk..byk dia kencing... huhuhu...

Zanna_MamaBatrice said...

sue..
sian maryam sembelit erk..
nengok muka bebudak time nak uk uk uk tu....cam terseksanyer diaorg kan...
kalu batrice, sembelit selalu pasai susu...so, bila tukar susu baru ok...xpun kasi pisang sue...pisang kan menghadam ngan cepat...

Sue@MamaMaryam said...

zanna ~ satu2 buah yg maryam x suka ialah pisang...huhuhu..klu x senang jek..aku beli hari2 lgpun pisang lambat rosak..betik klu dah belah x elok nak simpan lama...aku sedih tgk maryam uk uk tau... susah benar dia nak teran...

Cik Puan Mimi said...

akak pun tak tau nak kasi komen apa sebab semua yang jenis fyber maryam dah makan.. sepatutnya semua2 tu senang nak atasi sembeli (buah, sayur, air masak bla bla bla)

so kak mimi nak kasi satu suggestion la, tu pun kalau nak ikut yer.. biasanya kak mimi beli satu ubat nama dia LACTULOSE
bagi ubat ni dalam amount yang kecil(baca sukatan kat botol tu) just masukkan ubat cecair tu dalam susu or air masak.. memang berkesan.. untuk kanak2 pun boleh, untuk orang tua cam kita pun boleh jugak..

tapi jangan guna kerap ubat tu.. guna masa dia betul2 dah tak berak 2-3 hari..

selamat mencuba

Sue@MamaMaryam said...

k.mimi ~ huhuhu sy mmg kasi ubat tu kak klu tanya kt taska dia uk uk camne.. klu cikgu kt dia sembelit mlm tu kami kasi la ubat tu... klu boleh sy x mo la bgantung ngan ubat tu jek..

Eina said...

Hi Salam perkenalan,
you have been tag by me...
see me @ http://fariena1111.blogspot.com

Mama Mya said...

maryam semakin comey.. cik mya pun sembelit gak.. nak bagi betik takut coz dia lepas makan betik mesti batuk.. hope maryam dah x sembelit yer.. sian nengok depa nak membuang mesti sakit..

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

BANYAK PETUA DAH DAPAT TU SUE..harap2 dapat atasi masalah sembelit maryam tu..
jannah alhamdulillah tak pernah sembelit, satu hari 2,3 uk uk.. budget pampers pun dah tinggi..maklumlah maner taknyer makan sambal tak hingat...
keciankan tengok budak2 sembelit..rasa tak sedap badan..

mrs hafiz said...

macik,
sounds weird, tp try bg dia minyak masak satu sudu kecik..
(my mom punya tips..)
it helps.. i've tried, dun worry, ..Insya Allah

Sue@MamaMaryam said...

eina ~ oo ok..mlm ni sy jawab ek.. thanks..

watie ~ ok mlm ni kompom maryam mkn betik.. :)

k.eina ~ hehe jannah mkn sambal?? iskh hebatnya.. patut la lawas..hehehe insya-Allah sy akan cuba ikut nasihat derang...

maria ~ ooh ye ke..aku nak try la qibby.. tenkiu.. harap2 maryam ok.. weh kena bg hari2 ke?

momi_d's a.k.a leen said...

ala, sian maryam.. kalo kite yg kene pun smpi leh leleh airmata inikan pula dak kecit... tp alhamdulillah daniel lom pernah kena lagi.. takut gak ek.. mmg kene bg makan buah byk2 laa... tak pun minum air byk..

re: eh awk dok kat sg buloh gak ker? kite kat saujana utama tuh jer... meh la dtg raye... rupa2nya hala kerja kita sama ek.. moh rempit... ekekekekkeee...

mrs hafiz said...

bagi sekali je. tgk dia ada respon ke dak.. 9just nak senangkan usus dia) jgn bg hari2, krang jadi org minyak plak anak ko.. hee..main2 je..

sue@mamaMaryam said...

leen ~ tu la..sedih tau... moh la kite merempit sama2.. syoknyeh.. hehehe

maria ~ oooo ok..aku dah tanak minyak tau..aku buat dr minyak kelapa.. nanti aku kasi maryam ...

Related Posts with Thumbnails