Followers

Wednesday, October 22, 2008

Buaian + Bantal golek ????

Maryam klu blk raub camni la.. suka beno nak tido dlm buai..km layankan je..pasal msk x sampai 5 min maryam dah tido ngan jayanya..lega.. biar kan je.. sapa2 lalu ayunkan lah.. buai ni mmg dah ada lama buat utk anak buah ptama..dah darjah 4 pun skrg ni dia.. mmg tebuk lantai tingkat atas utk gantung buai ni.. insya-Allah selamat..

saje budak btuah ni nak tido buai.. sebenarnya dr umo 10 bulan x msk buai.. leceh la klu anak tido buai.. sy penah ikut en abu p o/s masa maryam masih tido buai..seksa sggh km usung buai sana-sini ... dah la ayah dia o/s kt penang + ipoh... penuh keta ngan barang maryam je tau... pastu pelan2 ajar maryam tido bwh.. dia lena sy letak bwh..dia bunyik cpt2 msk dlm buai.. hehe akhirnya bjaya.. al-hamdulillah...

maryam tido mesti nak ada bantal peluk..x kisah la asal ada bantal utk dia peluk..kdg2 yg sy punya bantal peluk pun jd, bantal kepala pun boleh .. maryam ada 5 bantal peluk.. dlm keta mama & ayah pun mmg tggl ..klu tetiba nak jln senang... dr dl km mmg beli byk..pasal x mo maryam lekat pd yg satu jek..klu ilang/tinggal naya... tu pun dia dah pandai sket la ni.. klu sy br basuh sarung je..dia mcm pelik..ala2..x mo dakap jek.. bau lain kot..hehehe...wangi kot.. besh apa kan dik????

15 comments:

Cik Puan Mimi said...

anak2 kak mimi semua jenis tido pun boleh, tido buai boleh, tido bawah pun boleh.. tak de prob. kat rumah kak mimi ada buai letrik, kat kg segamat ada buai enjut, kat kg mil pun ada buai enjut..

haritu emily dah stop buai, tapi bila dia demam dia nak masuk buai semula sampai sekarang.. tapi kalau dia tido buai lama sangat.. 3-4 jam gerenti lena.. senang nak buat kerja.. tapi kalau kami gi holiday memang tak pernah bawak, dia pun tak susah nak tido bawah

oo bagus jugak sue belikan banyak bantal peluk kan, tak yah nak usung kehulu kehilir kalau bantal peluk tu satu jer.. emily plak nak tido mesti tutup muka dengan bantal busyuk dia.. baru dia nak tido

Zanna_MamaBatrice said...

samalah sue....batrice pun jenis yg tido x berbuai........bebudak nie kalu tido buai.....senang jer nak lena kan sue.......cam batrice, kalu kat umah nenek dia rajin gark berbuai......senang nenek dia nak buat kerja...masuk kejap, enjut2 pastu lena....tp kalu kat umah kami....mmg xde buaian dah.....tido tergolek2 kat bwh jer.....pastu baru angkat naik katil...kalu siang.....sambil tengok tv....sambil baring kat sofa.....sedar2 dah lena tp mama dia kena ler dok sebelah dia....dah dpt ketiak wangi mama dia baru ler dia lena......sambil tu layan ler dia membebel2 bagai.....

batrice mmg xde bantal peluk....bantal peluk dia nie ha mama dia nie....aku yg jadi bantal peluk dia sue.....

Hirda Ibrahim said...

hardy x mo buai langsung. aku dh try sejak dlm pantang lagi. dia melalak2 x mo.
aku yg stress coz dia susah nk tido.
now alhamdulillah.... mcm org tua2 kata, susah2 dulu, senang2 kendian kan, dulu susahhhhhh gila nk bg dia tido. habis je pantang, aku ajar dia tido awal. now by 7pm++ hardy dh ngantuk.
x de buai senang nk berjln2...

yg paling aku suka, last 2 nights, dia sendiri masuk bilik, naik katil, tido sendiri. aku dok tgk tv... isk isk.. rasa nk nangis tgk anak aku dh besar & pandai tido sendiri... huwaaaaa....

As mama Adriana Amani said...

ala... klako la tgk maryam tido dlm buaian tuh... hmm.. so comei... hehehe...
Adriana masa kecik tido kejap aje dlm buaian...
skang ni dia buat hal la plak.. sumer brg baby dia nak try... siap skang ni tido dlm kelambu baby lagi... geram tgk...

Sue@MamaMaryam said...

k.mimi ~ bagusnya dua2 senang..km dl..iskh..tpaksa bg buai nak kasi dia tido..mak tok maryam siap belikan buai letrik tu...tp budak ni mmg btuah..dia dah lena km pasang la mesin tu..terus celik mata..tau je beza ayunan tu...iskh..xde maknanya mesin tu tau..

zana ~ hahahaha..mesti sedap sebab tu batrice suka peluk ko.. muahahaha.. maryam suka peluk tgn aku klu dlm keta.. comel kan.. batrice jd lali kot bila bau tiak mama dia tu yg nak bkepit ngan mama jek.. maryam kepit ngan ayah.. hiks..

Sue@MamaMaryam said...

hirda ~ ye la..susah dahulu..senang kemudian...al-hamdulillah maryam sekarang senang nak jd bbanding dl..syukur sgt2.. anak aku sgt bagus kt taska.. kdg2 cikgu dia kt tgh mkn pun maryam boleh tsengguk2.. ngantuks.. hehe.. dl penah tido sambil lentok kt sofa..

as ~ hoho adriana jeles la tu..brg babykan suma cute..wangi lg..

i'm ソソ said...

asha tidur buai 2 minggu aje masa dalam pantang, pastu dia sendiri yang takmo tidur buai...
senang sikit tak payah nak angkut buaian ke mana-mana...
orang tua-tuan cakap budak yang tidur buai, kepala budak akan bulat cantik dan budak tidur lama...
tengok bestnya maryam tidur dalam buai....

Mimi~Najeeb said...

Aku mmg tak pernah ajar Najeeb tido buai sebab 1) kakak aku da pesan, kalo taknak berangkut buai, jangan ajar anak tido buai 2) aku biasa baca kes horror budak jatuh buai; Nauzubillah..jadiknya mmg Najeeb tido kat katil/tilam je. Hari tu ada rumah sedara; anak dia pakai buai, aku letakkan Najeeb, dia takmo..mcm 'gayat' pun ada..menangis mintak turun..kih kih kih

wanie said...

irfan tak penah tido buai...tapi sampai sekarang kalau nak tido mesti ade wanie...dia angkut la bantal kesayangan dia ke mana je aku pegi..

irfan ade satu je bantal peluk..transformers yg sue bagi tu..hehehe...kalau nak tido mesti cari transformer tu...kalau kat rumah je...kalau bermalam tempat lain tau pulak dia tak cari...

Jue ~ mama DnD said...

anak akak dedua dr asal tdo buai... biasalah kan mak & mertua akak ... org tua... sibuk suh tdo buai... agar tdo lebh lena katanya... mmglah lena masalahnya nak berenjut lama tu... cam dalila best sket kalo papa dia ada kat umah.. mama x laku.. yolah zikir papa tu mama punleh lena...
tp sejak dia kena air panas tu trus stop buai... nak buai camanakan tgh sakit. so kami trus simpan buai tu... g pun dalila ni jenis x kisah sgt. kat school pun x tdo buai.
mmg leceh budak tdo buai ni.. teringat dulu masa zaman danish..mengamuk dlm keter dr semban sampai nilai sbb nak buai..huhu... mak tobat
cute jugakkan tdo sambil peluk bantal nie... anak² akak cukup sekadar bantal baring... derang x minat sgt bantal² peluk ni...kdg tu mama dia yg beria sebelum suh tdo suh peluk bantal...

eija28 said...

biasa tido dlm buaian nie lg lena bdk2....iman nie semua dia boleh tido...sambil tgk tv pun dia boleh tido atas sofa....

Sue@MamaMaryam said...

oli ~ bagus la asha ni..sennag nak jln.. lega kan klu anak tido bwh.. tido bwh lebih selesa..

mimi ~ mmg la..maryam pun mula2 msk buai mata tbeliak.. kt sini xde buaian..blk raub je dia merasa.. hehehe..

wanie ~ ooo irfan lg besh..hehehe irfan suka ek bantal peluk tu...

Sue@MamaMaryam said...

k.jue ~ oooo ye la masa tu dia sakit mana selesa tido buai... maryam ni mmg dr kecik tido mesti peluk bantal..tonggeng jek..hehehe anak ayah..

eija ~ maryam tido buai ke bwh ke sama je..cuma masa dah besar ni mmg lena la dia klu msk buai...

ILA said...

Ala2 comey je MARYAM kat dlm buaian tu ek..siap ngan bantal peluk lagi...hehehe

Ila mmg x pernah ajar AFIQ tido buai. Even dia tido bawah pon, dia x reti pki bantal. Bantal tuk peluk ajer. Pernah gak try mskkan buai lps abis pantang...tp dia takut giler!! sampai la skrg dia mmg x mo msk dlm buai.

Sue@MamaMaryam said...

ila ~ hehe..bagus2...km dl mskkan maryam dlm buai pasal dia suka nangis..tuhan je la yg tahu klu dia nangis camne..msk buai pun bukan lena..cuma dah tua ni je dia lena klu msk buai.. huhuhu

Related Posts with Thumbnails