Followers

Thursday, June 28, 2007

:: Annur dah pandai jalan ::



Annur budak busyuk masyam nih dah pandai jln...hehehehe dia semakin terrer la smlm mcm nak berlari pun ada..dah bleh jln sambil pegang barang...dah pandai buang sampah..uihhhh terrer anak mama nih..mama dah start buli dia hehehehe... klu kwn2 tgk lama saya x meng'update' blog nih sila la ke fotopages (http://sweetheartmama.fotopages.com) saya ek.. kat situ senang sket nak upload gambar... xde crita apa pun..blog @ fp saya nih hanyalah utk mengabadikan peristiwa2 dalam idup kami terutama crita doter saya nih... key la...jumpa lagi di lain entry...

Wednesday, June 27, 2007

Aktiviti kami dihujung minggu


16 june 2007
kami pi kenduri kawen kwn saya kak Fizi & Pian ...Annur dgn bangganya dok main telur rebus kat atas pelamin..hehehehe...

17 june 2007
kami pi jalan2 kat One Utama emmm..tensen la kalau jalan2 time duit kureng.. kat one utama nih ada sales plak baju2 baby..ayoooo...tensen2.... mama jamu mata jer la... tapi sempat gak beli kasut kat Annur pastu bawa Annur tgk Fish...suka sgt dia tp mcm biasa dia ngantuk pasal dia bgn awal sgt jd dia tak nampak begitu teruja... amik gambar pun mama yg over...

Monday, June 11, 2007

Annur Demam Lagi...















Susahnyer hati mama... adik demam lagi, ari jumaat ari tu amik dia dr umah pengasuh badan dia panas...bg dia ubat demam n malam tu jugak blk raub (kg saya) risau la...rumah kami dekat ngan paya jaras, ala belakang jer, umah kami sempadan ngan sg.buloh. sekarang ni paya jaras kan ada wabak selsema burung...bw adik p klinik wat check-up Dr. kata bkn selsema burung...lega sket...kesian adik asyik demam...dah 3 ari dia x selera mkn...badan br nak naik sket...dah turun semula... ptg ni nak blk s.alam...harap2 adik x demam, esok mama keja, kena gak p opis, selasa ada meeting...nak siapkan minit last meeting...maafkan mama ye adik...

Friday, June 08, 2007

Gud Bye Firda....


Huhuhu....
Ni kwn opis saya nama dia Firdawati...semalam last day dia... dia dpt keje lain kat tempat lain...sedih la... pasai saya nih rapat gak ngan dia... ari ni p opis rasa sunyi jer maklum la dah hampir 6 bln kami bersahabat... terasa gak la bila ari ni dia xde terutama masa nak breakfast n sembahyang... wei Fir, aku rindu la kat ko... jgn lupakan aku ek..aku post entry ni sebagai kenangan antara kite.... (kata aku ngan sedih) aku pinjam kata Suzi...'' hari ku x seindah biase... ''

Merdeka de Everest...


Saya ngan Marina yg p everest tue...


Member opis ngan Marina


Saya & Huda tgh posing ..huhuhu jual buku TDM

Hi all...
gambar ni amik tghari td tau... team yg p everest dtg opis..... saje saya nak eksyen sket pasai dpt amik gambo ngan marina yg br semalam blk dr everest tue... marina nih kwn saya masa kat UiTM dulu... bangganyer... tgk gambo2 dia masa p sana uihhh mencabar tul...c aya la marina... bagus2... ishhh bangga tul la sampai x tau nak kata apa lagi nih...

Monday, June 04, 2007

MIL saya....


salam semua....


saya baru masuk keja ari nih..seminggu 'bercuti' :-( MIL saya telah meninggal dunia pada pagi isnin lepas 28/05 akibat kanser paru2... :-( :-( :-( Al-Fatihah untuk beliau...

Thursday, May 24, 2007

Main Time....

Adik pandai main lego....

Friday, May 11, 2007

My Baby Girl


Thursday, May 10, 2007

1st bzday Annur Iman Syahirah


Hi all,
mesti pelikkan tgk org dok mengedit pic adik jer..hehehe al-maklum la mama adik ni tgh belajar semula utk guna adobe photoshop... :-) ada masa skit2 try jer la...so.... inilah hasilnyer..not bad kan?

Wednesday, May 09, 2007

Bzday adik, ayah n our anniversary (Flora)


Kek Bzday adik yg ke-3 kot...hehehe


Akif, Min, Adik, Ayah & Alif


Hubby & Shahrul


Saleh, En. Nandre, Cik Ita & Me



Ina & family


Antara jiran tetangga yg sudi memeriahkan majlis

Family hubby
biras, mak mentua & kakak ipar






Bzday adik, ayah n our anniversary(Raub)


adik n mak tok


bukak hadiah ngan ''kakak2''nyer



mama n adik


ayah n adik


Gambar ni amik kat raub, kat

rumah org la....best, ramai yg dtg ...

Monday, April 30, 2007

Hepi Bzday Hubby...

Selamat Hari Lahir Hubby !!!! (29 April 2007)

Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, jadi ayah dan suami yg soleh. Love you.....

Wednesday, April 25, 2007

Cuppycake Song

You're my Honeybunch,
Sugarplum Pumpy-umpy-umpkin,
You're my Sweetie Pie
You're my Cuppycake, Gumdrop Snoogums-Boogums,
You're the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear


suke la dengar lagu ni...comel sgt!!!

Tuesday, April 24, 2007

Pengumuman.............

Assalamualaikum semua,

Org nak wat pengumuman ni bahawa kami nak wat sedikit acara makan2 pada hari Sabtu 5 mei 2007 pukul 4.00 ptg sampai makanan abihhh sempena besday anak, suami dan anniversary . Jd kami ingin menjemput semua kwn2 dtg ke rumah di Shah alam U5. Jemput datang yeee.....

Thursday, April 19, 2007

Sweetheart Mama


Selamat Ulang Tahun yg Pertama Sayang !!!

Tuesday, April 17, 2007

Khas Buat Anakku Annur Iman Syahirah


Assalamualaikum Sayang Mama,

Setahun yang lalu pada tarikh 17 April 2006, hari isnin, pukul 5.58ptg di PPUM lahir la seorang puteri yang dinanti2kan oleh mama dan ayah, seberat 2.74kg(ringan jer). Zuriat yang amat dinanti bagi setiap pasangan yang telah bernikah. Al-Hamdulillah Allah SWT telah memberikan izin-Nya untuk mama dan ayah merasa kebahagian yang bukan semua orang dapat merasainya dengan menganugerahkan angel yang sihat dan tomei tu. Kami namakan Annur Iman Syahirah Binti Abu Hasanif. Pada minggu2 pertama anak mama dan ayah lahir banyak sangat dugaan yang datang. Anak kesayangan mama kena demam kuning dan kita berdua di wardedkan dari hari isnin -khamis. Kita dapat balik pun pasal mama dah nangis2 x nak duk kat ward. Nasib baik balik rumah anak mama semakin sihat, kesian ayah ngan mak tok p pusing kedai cari ubat nak baikkan demam kuning anak mama. Pastu ada satu malam mama anak mama minum susu dan tersedak...anak mama diam jer, badan plak lembik semacam..mama masa tu dah rasa mcm tak blh bernafas...andainya terjadi apa2 pada anak mama..mama mati....mama rasa mcm nyawa mama melayang jer... banyak kali terjadi peristiwa ni ...mama, ayah, mak tok, tok & nenek pun panik. Mama pernah berlari-lari turun naik tangga nak cari org nak bawa anak mama p klinik pasal anak mama tersedak dan kebetulan ayah kerja, tinggal mama ngan mak tok jer, masa tu baru seminggu umur anak mama. Mama sanggup dan dah tak fikir apa yang penting anak mama selamat, mama tak menyesal kerana kasih mama mengatasi sakit yang mama tanggung. Syukur la semakin lama anak mama semakin pandai minum susu, ni semua gara2 puting susu berlubang besar, mana la mama dan ayah tahu yang puting botol susupun ada saiz...tu la anak mama tak nak breast feeding :-) Hari demi hari sayang mama sorang ni semakin membesar dan menunjukkan perkembangan yang sepatutnya...Syukur kapada Ilahi . Hari ni umur angel mama genap setahun...sesungguhnya pengalaman mengandung, melahirkan dan membesarkan sayang adalah pengalaman yang sangat berharga, tak dpt ditukar ganti atau di beli. Semoga puteri mama dan ayah membesar dengan sihat, bijak pandai, hormat org tua dan menjadi anak yang solehah. SELAMAT HARI ULANG TAHUN YANG PERTAMA SAYANG.....Mama dan ayah SAYANG 'adik' !!! Muahhhhh...

MAMA & AYAH
Before I was a Mummy (taken from sity29.blogspot.com)
Before I was a MumI made and ate hot meals.I had unstained clothing.I had quiet conversations on the phone.Before I was a Mum,I slept as late as I wantedAnd never worried about how late I got into bed.I brushed my hair and my teeth everyday.Before I was a MumI cleaned my house each day.I never tripped over toys or forgot words of lullabies.Before I was a MumI didnt worry whether or not my plantswere poisonous.I never thought of immunizationsBefore I was a MumI had never been puked onPooped onSpit onChewed onPeed onOr pinched by tiny fingersBefore I was a Mum I had complete control ofMy ThoughtsMy BodyAnd my mind.I slept all night.Before I was a MumI never held down a screaming child sothat doctors could do testsOr give shots.I never looked into teary eyes and cried.I never got gloriously happy over a simple grin.I never sat up late hours at nightwatching a baby sleep.Before I was a MumI never held a sleeping baby justbecause I didnt want to put it down.I never felt my heart break into amillion pieces when I couldnt stop the hurt.I never knew that something so smallcould affect my life so much.I never knew that I could love someoneso much.I never knew I would love being a Mum.Before I was a MumI didnt know the feeling of having myheart outside my body.

Monday, April 16, 2007

nak bebel apa ek?

salam semua,

setelah sekian lama tidak menulis hari ni tetiba rasa mcm nak tulis sesuatu..tp nak bebel apa ek? emmm..org nak inform pd sapa2 yg membaca blog ni yg my baby annur iman syahirah binti abu hasanif dah nak pandai jln..blh la 2-3 tapak..syyyyooookss nyerrrrrrr.... mcm x caya jer..tp percayalah..tu pun kira lmt psl anak jiran org 10 bulan dah bertatih, sethn dah boleh berlari...lg satu nak bgtau sok (17/04/07)besday my baby yg pertama..hahahaha kpd kwn2 yg terbaca blog ku ini ...hadiah jgn lupa ek... :-) insya-Allah klu jadik nanti org akan buat sket mkn2 sempena besday my baby , hubby( umur brp bi?) & anniversary yg ke -3. jemput la dtg ek nanti org wat announcement... ingat nak buat rojak ayam sbg main menu..ok x? ke ada sape2 bleh bg idea? x tau la nak watpe...sila la bg cadangan ek...

Wednesday, March 21, 2007

Penawar...

Segalanya ada dlm AlQuran:-

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan :

Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh :Surah Al Baqarah - Ayat 102

Anak2 pandai belajar :Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

Anak2 lembut hati/ elak panas baran :Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

Anak2 malas sekolah :Surah Toha ayat 1-5


Supaya Suami tak kawin lain :Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

Ayat pendinding : Ayat akhir surah At Taubah

Bg anak2 yg suka keluar malam :Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x

Untuk jadi pendinding rumah : Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air , dan spray keliling rumah 1 minit untuk mengingat Allah*

Langkah 1:
* Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:
* * SUBHANA'LLAH

* * ALHAMDULI'LLAH
* * LAA I LAAHA ILLA'LLAH
* * ALLAHU AKBAR
* * ASTAGHFIRU'LLAH
* * LAA ILAAHA ILLA'LLAH, MUHAMMADUR RASULU'LLAH
* * ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK 'ALA SAYYIDINA MUHAMMAD WA ALIHI
* * WA SAHBIHI AJMA'EEN

Tanda-tanda sebelum kita meninggal


" Tanda 100 hari menjelang meninggal " Ini adalah tanda pertama dari ALLAH SWT kepada hambanya dan hanya akan di sadari oleh mereka yang dikehendakinya. ..... Walau bagaimanapun semua orang islam akan mendapat tanda ini hanya saja mereka menyedari atau tidak.....Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu asar, seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut hingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan menggigil, contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti, kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.... .. Tanda ini rasanya nikmat dan bagi mereka yang sadar dan berdetik dihati bahawa mungkin ini adalah tanda mati, maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu saja tanpa sembarang manfaat...Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini, maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

" Tanda 40 hari " Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu asar, bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya diatas arash ALLAH SWT, maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mulai membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mulai mengikuti kita sepanjang masa ...Akan terjadi malaikat maut ini memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika...Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.. .......

" Tanda 7 hari " Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesaktian dimana orang sakit yang tidak makan, secara tiba-tiba ia berselera untuk makan...

" Tanda 3 hari " Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri, jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.... Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi... Telinganya akan layu dimana bagian ujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam... Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan...

" Tanda 1 hari " Akan berlaku sesudah asar dimana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun dimana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu asar keesokan harinya....

" Tanda akhir " Akan terjadi keadaan dimana kita akan merasakan sejuk dibahagian pusat dan rasa itu akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik kebahagian Halkum... Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah SYAHADAT dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada ALLAH SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula...

SESUNGGUHNYA MENGINGATI MATI ITU ADALAH BIJAK

Tuesday, March 20, 2007

Anakku sayang

Akum semua,

Tetiba teringat anak yg amat org kasihi...dia lah si jantung hati dan penawar duka...sebenarnya org dlm mood sedih ni..pasal td tetiba terbuka website seorg ibu yg kehilangan anaknya...sapa nak baca p la klik kat mama n papa alesha... huhuhuhu sedihhhhhhhhh...

Ya-Allah panjangkanlah usia anakku, kurniakanlah kesihatan yg baik baginya serta limpahkanlah ihsan-Mu kepadanya...Ya-Allah sayangi dan lindungilah anakku dari segala bahaya..sesungguhnya hanya Kau yg maha mengetahui betapa kasih dan sayangnya aku terhadap kurnian Mu itu....Aminnnn

mama sayang adik!!!

Wednesday, February 28, 2007

:-)

My baby ni suka main buai, dr kecik lg...masa tu klu kami bw dia p tmn permainan dia mesti tgk jer n buat bunyi uh..uh.. (tegur org la tu ) masa dia x pandai duduk lg, org atau hubby la yg akan dok atas buaian n swing ...kdg2 org yg pening tp my baby rilek jer...hehehehe...la ni dia dah pandai pegang sendiri..klu dpt naik tgn tu x mau lepas la dr pegang tali buaian tu...
Al-Hamdulillah my baby semakin bijak n pandai...klu nak tau dia la ni klu dgr muzik mesti menari2 ...kelakar ...pastu klu dgr azan mesti pandang ayah n ajak azan ngan dia...sweet sgt! i hope my sweetheart akan jd insan taat pd perintah Allah...Insya-Allah... byk harapan dan impian org pd dia...semoga segalanya akan dipermudahkan...Amin!

Jalan-jalan bawa baby


My Family - Taman Burung - 25 Feb 2007

My Hubby & My Baby

hi semua!

ini la my hubby bersama our baby...gambar ni masa kami p Taman Burung Malaysia last sunday- 25 feb 2007. Background gambar ni ialah burung unta....my baby mula2 takut maybe terkejut pasal dia x penah tgk burung sebesar itu..tp lepas tu dia buat geram... nanti mama n ayah bawa adik p jalan 2tempat lain plak ek..kita p Wet World nak? mama teringin la..nak mandi-manda n have fun kat situ...hope we will go x lama lg..adik cepat pandai jalan ek...


Tuesday, February 27, 2007

Adik mamam...


ha.... ni gambar masa my baby tgh makan biskut. masa ni my baby br belajar nak makan... kedekut sgt....klu kite ambik makanan dia mesti dia nangis n wat lembik badan ...geram betul. klu mkn mesti comot tp biasa la nama pun baby. tp my hubby suka n dia selalu nak biarkan my baby makan sendiri mcm anak org putih...comot satu badan..hahahaha...my baby mcm tu la..klu dah jemu mula la dia sapu dia punya mamam kat semua benda yg dia jumpa n lalu...pasal my baby dok dalam walker. lagi satu klu nak mkn mesti dia kata mamam..mamam..mamam... so kami pun bg la biskut baby kat dia...

Annur



akum,

ni gambar masa raya ari tu... geram tul tgk my baby...semua suka masa tu pasal dia kecik kenit tp pakai skaf tutup kepala...hope my baby akan menutup aurat bila besar nanti ..amin! ni first raya my baby, byk gak dapat duit raya ... cepat tul dia besar..lbh kurang 2 bulan dr skrg my baby akan menyambut ulang thn dia yg pertama... mama sayang adik...muahhhh!!!

Rindu....







salam semua,

bgn tido pg td rasa malas jer..tp nak wat camner? kena gak bgn p keje. nasib la my baby tido lena mlm tadi. normally malam dia tido lewat..nak main2 dulu ngan ayah n mama... tp mlm td kul 8 lebih dah tenyeh2 mata...nak tido..sian dia. tido terus n x bgn...tetiba rindu kat dia..my baby dah 10 bulan..skrg pandai jalan skit2 tp kena pegang sthing la...kelakar..my baby lasak, kalau dapat kaki tak tau la dia nanti mcm mana..harap dia tak selalu jatuh! ahad hari tu kami bawa dia p taman burung bg dia tgk bird..tp sayang dia ngantuk..tgk pun mcm xde perasaan...ada gak my hubby snap gambar dia..saja nak jadikan kenangan... apa la dia tgh buat la ni? mesti tgh melasak..biasa la org dah jadi mak org ni..dok ingat anak jer..rindu arrrrrrrrrr....



Related Posts with Thumbnails